Nuo šių metų sausio visi keleivių už atlygį lengvaisiais automobiliais veiklą vykdantys asmenys turi turėti pažymas apie teistumą ir priklausomybes.

Keleivius vežantys taksistai šią savaitę tik per televiziją išgirdo nemalonią naujieną – be kitų dokumentų, jie privalo turėti pažymas apie teistumą bei priklausomybes žalingiems įpročiams. To reikalauja nuo sausio galiojančios Transporto kodekso pataisos.


Naujos pažymos nereikalingos
Rotušės aikštėje kalbinti taksistai prisipažino nedaug žinantys apie pakeitimus – vienas jų kolega ryte apie tai prasitaręs.
„Jis girdėjęs, kad taksi vairuotojams reikia turėti dokumentus, liudijančius apie nepriekaištingą reputaciją. Tačiau tiksliai nieko nežinome. Informacijos labai trūksta, nes kažin ar daug žmonių skaito Seimo priimtus įstatymus.
Gal savivaldybė turėtų apie pasikeitimus pranešti, nes būtent ji išduoda leidimus teikti taksi paslaugą ir mus kontroliuoja? – svarstė Alfredas Adomavičius ir Edvardas Katkus.
Anot jų, dokumentų, kuriuos privalu turėti, ir taip jau susidaro nemažas pluoštelis: individualios veiklos registravimo, gyvenamosios vietos deklaracijos, taksometro registracijos pažymos, kelių transporto priemonės registracijos liudijimas, techninės apžiūros rezultatų kortelė, transporto priemonės valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo liudijimas ir tai dar ne viskas.
Reikalavimas turėti pažymą apie teistumą ir apie tai, ar nesi priklausomas nuo narkotinių medžiagų, anot pašnekovų, tikrai nereikalingas.
Juk visi vairuotojai privalo tikrintis sveikatą, gauti medicininę pažymą. Savo išvadas pateikia ir psichiatras. Kam dar keli papildomi popierėliai, kurie, suprantama, irgi kainuoja?
„Logiška būtų, jeigu tokius dokumentus turėtų vežiotis pradedantieji vairuoti taksi automobilį, nežinia, iš kur atėję, ką iki to laiko veikę.
Dauguma mūsų taksi vairuoja po 20–30 metų. Tai ne mes, o kai kurie mūsų klientai turi įvairių priklausomybių. Tokius jau gerai pažįstame.
Be to, jeigu nauji reikalavimai priimti dėl keleivių saugumo, tai pažymas dėl alkoholio ar psichotropinių medžiagų vartojimo turi turėti visi sėdantieji prie vairo“, – mano vyrai.
Kretingos psichikos sveikatos centro direktorė Inna Viršilienė patvirtino, kad jeigu įstaiga turi informacijos apie asmens priklausomybes, jas ir įrašo į šeimos gydytojui skirtą medicininį išrašą.
„Jeigu taksi vairuotojas dabar ateis minėtos pažymos dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, narkotinėmis, psichotropinėmis ar kitomis psichiką veikiančiomis medžiagomis ir duomenų bazėje bus tokių duomenų, jis automatiškai bus nukreipiamas papildomai patikrai pas psichiatrą“, – akcentavo I. Viršilienė, kuri priminė, kad tokiems asmenims gali tekti atlikti ir įvairius tyrimus.


Savivaldybė išduos iki liepos
Svarbią informaciją dėl Transporto kodekso pakeitimų kai kurios savivaldybės dar sausio pradžioje paskelbė savo interneto svetainėse.
Kretingos rajono savivaldybės, kuri išduoda leidimus teikti taksi paslaugą bei jos teikimą kontroliuoja, tinklapyje tokios informacijos nebuvo.
Pasak Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėjos Sigutės Jazbutienės, patirtis rodo, kad ne visi žmonės skaito savivaldybės tinklapyje talpinamus skelbimus ar kitas aktualias žinias.
„Paprastai visa informacija plačiai skelbiama žiniasklaidoje, tad besidomintieji naujovėmis viską žino. Nesame sulaukę nė vieno užklausimo dėl pasikeitimų, nebuvo atėjęs nė vienas taksi vairuotojas“, – teigė S. Jazbutienė.
Kretingoje leidimas vežti taksi keleivius išduodamas vežėjui, kuris yra įregistravęs įmonę arba, jeigu vežėjas fizinis asmuo, deklaravęs gyvenamąją vietą savivaldybės teritorijoje. Vežėjas taip pat turi turėti nuosavybės teise priklausantį ar kitais teisėtais pagrindais valdomą lengvąjį automobilį, atitinkantį techninius reikalavimus.
Pernai savivaldybė išdavė 11 leidimų teikti taksi paslaugą, 2018-aisiais išduota vienu daugiau. Pakeitus transporto priemonę, ir vienais, ir kitais metais panaikinta po 9 leidimus.
Pasak vedėjos, tikrinant vairuotojus ir žiūrima, ar jie turi visus būtinus dokumentus. Dabar prie jų prisidės dar dvi naujos pažymos, kurios patvirtins, kad taksi vairuotojas yra nepriekaištingos reputacijos ir gali šia veikla užsiimti.
„Leidimai taksi veiklai vykdyti savivaldybėje bus išduodami iki liepos. Nuo to mėnesio bus pokyčių – leidimus centralizuotai turės išduoti Transporto saugos administracija susisiekimo ministro nustatyta tvarka“, – sakė S. Jazbutienė.


Išimčių nėra
Palangos transporto įmonės „Taxi Palanga“ vadovas Edmundas Narkus sakė apie naujus reikalavimus taksistams irgi sužinojęs iš žiniasklaidos.
„Aš taip suprantu: pažymas dėl teistumo ir psichotropinių medžiagų vartojimo turės turėti nauji vairuotojai, kurie dirbti ateis šiais metais.
Dėl pažymų apie teistumą dar nieko nesakau, nes grįžusių iš įkalinimo vietų, kurie kreipiasi dėl darbo, būna.
Tačiau pažyma dėl psichotropinių medžiagų vartojimo, manau, nelabai reikalinga, nes juk visi vairuotojai yra praėję medicininę apžiūrą“, – tokia E. Narkaus nuomonė.
Naujųjų pažymų iš jau ne vienerius metus dirbančių įmonės darbuotojų jis neketina reikalauti. Nebent tokį reikalavimą pateiktų tikrintojai. O jie greičiausiai ir pateiks, mat išimčių įstatymas nenumato.
Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė patvirtino, jog pažymas apie teistumą ir priklausomybes turi turėti visi keleivių už atlygį lengvaisiais automobiliais veiklą vykdantys asmenys.
Yra ir daugiau naujovių
Naujas taksi ir pavežėjų paslaugų teikimo taisykles Seimas patvirtino pernai rugsėjį.
Jose numatyta, kad leidimas verstis taksi veikla bus išduodamas tik tada, jeigu asmuo bus įregistravęs individualią veiklą, turės ne mažesnį kaip 2 metų vairavimo stažą.
Pagal naujus reikalavimus taksi automobiliams ir toliau privalomi plafonai bei taksometrai. Tačiau nebėra privalomas buvęs reikalavimas kitoje plafono pusėje skelbti taksi vežėjo pavadinimą ir vežėjo telefoną.
Nauja tai, kad nuo šiol bus galima naudoti didesnius automobilius – sėdimų vietų skaičius padidintas iki 9, įskaitant ir vairuotoją. Iki šiol taksi daugiausiai galėjo turėti 7 sėdimas vietas.
Veiklos vykdymo metu vežėjas, be kitų dokumentų, privalo turėti nepriekaištingą reputaciją patvirtinančius dokumentus – Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos išduotą pažymą arba įrašą dėl teistumo (neteistumo) ir respublikinio priklausomybės ligų centro ne mažiau kaip prieš metus išduotą medicininę pažymą.
Asmuo, praradęs nepriekaištingą reputaciją, negalės vežti keleivių.

Transporto kodekso pataisos numato, kad keleivių vežimo lengvaisiais automobiliais paslaugų negali teikti asmenys, jeigu jie buvo nuteisti už sunkų ar labai sunkų nusikaltimą ir teistumas nėra išnykęs ar panaikintas, buvo nuteistas už baudžiamąjį nusižengimą ir yra neatlikęs paskirtos bausmės (išskyrus atvejus, kai asmuo atleistas nuo bausmės atlikimo) ir piktnaudžiauja alkoholiu, narkotinėmis, psichotropinėmis ar kitomis psichiką veikiančiomis medžiagomis.

 2,017 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Nauji reikalavimai taksistus nustebino”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE