Asociatyvi nuotr.

Narkotinių medžiagų pėdsakus parodantys testai mokyklose ir toliau bus tęsiami, apie kvaišalus bus kalbama ne tik su vaikais ir jų tėvais, bet ir seneliais, apie narkotikų žalą visuomenė bus informuojama ir per Kretingos miesto šventę.


Tokias priemones numatė Savivaldybės Narkotikų kontrolės komisija, kai devyniose iš dvylikos rajono mokyklų buvo aptikti kvaišalų pėdsakai.
Vakar vykusiame rajono Narkotikų kontrolės komisijos posėdyje Savivaldybės gydytoja Zita Abelkienė prisipažino, jog ją labiausiai nustebino faktas, kad dauguma narkotinių medžiagų pėdsakų rasti vietose, kuriose lankosi merginos – jų tualetuose, persirengimo kambariuose.
Kvaišalų pėdsakų aptikta net ikimokyklinėse grupėse, kur vaikus atveda tėvai.
„Manau, kad testus kartą ar du per metus mokyklose reikėtų atlikti ir toliau. Mokyklos ir pačios gali testus įsigyti ir, kilus įtarimams, juos panaudoti.
Be to, būtų gerai bendradarbiauti su vaistinėmis, kad tėvai, įtarę, jog vaikas vartoja narkotines medžiagas, patys galėtų jose nusipirkti testus ir patikrinti. Kretingos vaistinėse testų nėra“, – kalbėjo Z. Abelkienė.
Didesnei kontrolei pritarė ir Savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Angelė Ubartienė, kuri sakė, kad dabar aiškios ir populiariausios vietos, kuriose reikia ieškoti kvaišalų pėdsakų.
Komisijos pirmininko, Savivaldybės mero pavaduotojo Dangiro Samaliaus teigimu, patikrinimas atliktas norint pasitikrinti ir įsitikinti, ar mokyklose yra narkotinių medžiagų pėdsakų, suteikti daugiau informacijos pedagogams ir tėvams. Testams įsigyti buvo skirti 3 tūkstančiai eurų.
„Turime rezultatus, šiandien reikia numatyti priemones, kurios padėtų užkirsti kelią narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimui. Tarp jų – vaizdo kameros mokyklose.
Žinoma, visose iš karto jų įrengti neįmanoma. Tam šiais metais numatyta apie 6 tūkst. eurų. Susikviesim direktorius, padiskutuosime, numatysime, kuriose mokyklose jos turėtų atsirasti pirmiausiai“, – sakė D. Samalius pridurdamas, kad šiai problemai pirmiausia priešiška turi būti pati visuomenė, kurti nepakantumo aplinką, o vaikai žinoti, jog yra stebimi.
Savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Lina Bruzdeilynienė siūlė užtikrinti, kad į mokyklas nepatektų pašaliniai asmenys – nei svetimi mokiniai, nei tėvai, atėję be kvietimo.
Mokykla turi garantuoti vaikų saugumą, imtis priemonių, kad narkotikus platinantys pilnamečiai asmenys neturėtų galimybės to daryti.
Apie žalingas pagundas su jaunimu būtina kalbėtis per klasės valandėles.
Reikia sudaryti sąlygas, kad kvaišalams nepakantūs vaikai apie juos vartojančius bendraamžius galėtų pranešti anonimiškai.
Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Daiva Tranizienė informavo, kad tai galima padaryti per elektroninę platformą „Patyčių dėžutė“.
Anot pavaduotojos, reikia, kad informaciją, kaip atpažinti narkotines medžiagas vartojantį vaiką, kokie požymiai leidžia įtarti, kad vaikas vartoja narkotikus, kur galima kreiptis pagalbos, turėtų ne tik mokytojai, tėvai, bet ir seneliai, globėjai.
Būtina išplatinti rekomendacijas, kaip kalbėtis su psichoaktyviąsias medžiagas vartojančiu vaiku, kaip elgtis, ką daryti, kaip jam padėti.
Kretingos policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Ričardas Kačinas akcentavo, jog apie narkotikus platinančius ar juos vartojančius asmenis anonimiškai galima pranešti ir policijai.
Visi komisijos nariai buvo vieningos nuomonės: kelią kvaišalams gali užkirsti tik prevencija, todėl apie tai visuomenei reikia kalbėti kuo plačiau ir daugiau.

 2,021 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes