Praėjusį pirmadienį Viešojoje bibliotekoje pateiktos Kretingos rajono policijos ataskaitos klausėsi nemažas būrelis kretingiškių.

Per praėjusius metus Kretingos policijos pareigūnams pavyko prigesinti tris miesto ir rajono kriminogeninius židinius, iš kurių anksčiau policija sulaukdavo daugiausiai pranešimų.


Triukšmadarius privertė atsitraukti
Iš viso Kretingos rajone fiksuojami penki taškai, į kuriuos 2018 m. buvo dažniausiai kviečiami policijos pareigūnai. Tačiau per praėjusius metus visuose juose pavyko sumažinti iškvietimų skaičių, o trijuose iš jų – ypač ryškiai.
Prieš porą metų Kretingoje daugiausiai rūpesčių kėlusia vieta tarp pareigūnų buvo vadinamas Kretingos g. 7 penkiaaukštis. Čia per metus buvo sulaukta 34 iškvietimų – tiek pat, kiek ir Darbėnų miestelio centre.
Tačiau pernai vasarą į Vilnių gyventi išvykus labiausiai triukšmavusiam kaltininkui per praėjusius metus sulaukta tik dviejų iškvietimų. Kretingos pareigūnai triukšmadarį buvo įtraukę į specialią įskaitą, tad dar ir būdamas Kretingoje, pareigūnų labiau kontroliuojamas vyriškis buvo smarkiai aprimęs.
Nors iki tol jis tiek įsismarkaudavo, kad dieną naktį daužydavo kaimynų duris ir laiptinės sienas.
„Vos tik jis išsikraustė, viskas nurimo“, – džiaugėsi viena šio daugiabučio gyventoja.
Ramesniu gyvenimu džiaugiasi ir kito daugiabučio, Laisvės g. 8, gyventojai. Čia iškvietimų skaičius per metus sumažėjo nuo 29 iki 5.
„Policija uždraudė triukšmą čia nuolat kėlusiam vyriškiui artintis prie namo arčiau nei 500 m“, – efektyvia poveikio priemone džiaugėsi penkiaaukščio gyventoja, nepanorusi viešai atskleisti savo pavardės.
Ramiau gyvena ir Salantai
Didžiausią pavojų keliančių vietų sarąše – ir Salantų miestelio Turgaus aikštė. Iš čia 2018 m. pareigūnai sulaukė 40 skambučių, o pernai – jau tik 18.
„Tokiose vietose, kur įvykių nutinka dažniau, siunčiame daugiau savo pajėgų. Dažniausiai žmonėms pakanka tiesiog pamatyti uniformuotą pareigūną, kad tai juos sutramdytų.
Juk niekur nėra nereikšmingų detalių. Žmonės dažnai sako: „Aš nieko nedariau, tik alaus išgėriau“.
Tačiau viskas prasideda nuo nedidelio nusižengimo. Prie dviejų alų gurkšnojančių bičiulių priisjungia trečias. Visi įsigeria, tada pradeda užkabinėti žmones.
Ir taip prasideda nusikalstama veika, dėl kurios tenka kviesti pareigūnus“, – kalbėjo Kretingos policijos komisariato Reagavimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Tomas Mikelkevičius.
Gerokai sutramdžius Salantų triukšmadarius, kurie kadaise pirmavo visame rajone, pernai daugiausiai iškvietimų sulaukusia vieta liko Darbėnų miestelio centras. Tačiau vis tiek ir čia pernai vienu iškvietimu buvo užfiksuota mažiau – 33 nei užpernai – 34.
Dar viena nerami vieta Kretingos mieste – Pastauninko parkas. Pernai iš čia buvo 18 iškvietimų, užpernai – 19.
„Čia ryškiai sumažinti šį skaičių yra sudėtingiau, nes parke nuolat yra judėjimas, čia keičiasi žmonės, ypač vasarą.
Tačiau džiaugiamės, kad vistiek iškvietimų pernai bent vienu mažiau“, – kalbėjo Kretingos policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas.
Bendras iškvietimų skaičius į penkis „karščiausius“ rajono židinius per metus sumažėjo daugiau nei dvigubai – nuo 156 iki 76 iškvietimų.


Kretinga – trečia Klaipėdos apskrityje
Vertinant įvairius policijos suvestinės rodiklius, Kretingos savivaldybė yra trečia Klaipėdos apskrityje pagal saugumą, skaičiuojant nuskalstamų veikų skaičių dešimčiai tūkstančių gyventojų.
„Mus lenkia Rietavas ir Skuodas. O Lietuvoje iš 60-ies savivaldybių esame penkta saugiausia savivaldybė“, – sakė A. Pužauskas.
Rajono pareigūnai vis efektyviau ištiria nusikalstamas veikas. Pernai ištyrė 60,7 proc., užpernai – 59,1 proc., 2017 m. – 53,8 proc.
Beje, pačių nusikaltimų užregistruojama daugiau: pernai – 385, užpernai – 344.
Per ketverius metus rajone reguliariai mažėja įskaitinių eismo įvykių: pernai – 30, užpernai – 35, 2017 m. – 37, 2016 m. – 41.
Atitinkamai mažėja ir sužeistųjų eismo įvykiuose: 33 (pernai), 44 (2018 m.), 52 (2017 m.), 58 (2016 m.).
Tiesa, žuvusiųjų keliuose nesumažėjo. Pernai ir užpernai žuvo po tris žmones, o 2017 metais – tik vienas.

 1,023 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes