Virsdamas medis elektros laidus nutraukė Vydmantų seniūnijos Parąžės kaime.

Sekmadienio naktį pajūryje siautęs stiprus vėjas nemažai bėdų pridarė Darbėnų seniūnijos gyventojams – kai kurie jų be elektros buvo vos ne visą parą.


Elektros liniją remontavo du kartus
Dėl stipraus vėjo vartomų medžių be elektros liko ir Darbėnuose, Skuodo gatvėje, su šeima gyvenantis Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys.
„Įdomiausia tai, kad kai kuriuose namo kambariuose elektra buvo, kai kuriuose – ne. Tas pats ir su elektros rozetėmis – vienos veikė, kitos ne.
Laimei, nusiprausti turėjome kuo, nes vanduo nedingo – greičiausiai elektra vandens siurbliui pajungta iš kitos pastotės nei ta, kurią teko tvarkyti“, – pasakojo seniūnas.
Kurį laiką dar mirgėjusi elektra visiškai pradingo pirmadienį apie 9 valandą. Prieš pietus darbėniškiai sulaukė Elektros skirstymo operatoriaus (ESO) žinutės, kad elektros tiekimas yra atnaujintas, nors elektros miestelyje nebuvo ir po pietų.
„Nerimaujantys žmonės pradėjo skambinti į seniūniją, kurioje elektros tiekimas nebuvo nutrūkęs. Pranešus elektros tiekėjams šie irgi stebėjosi, kad elektros vis dar nėra ir buvo priversti elektros liniją remontuoti darsyk“, – pasakojo A. Poškys.
Anot jo, nors šiandien be elektros buities neįsivaizduojame – be jos neveiktų nei šaldytuvai, nei vandens siurbliai, nei šildymo įrenginiai, žmonės supranta, jog prieš gamtą nepakovosi. Svarbu, kad gedimas operatyviai būtų pašalintas.
„Su dingusia elektra susijusių kokių nors gyventojų prašymų nesulaukėme. Žmonės dabar jau kaip ir pasiruošę visiems ekstremaliems gyvenimo atvejams, supranta, kad tokie gedimai yra tik laikini.
Seniūnijos darbuotojams teko važiuoti į Lazdininkus, kur Erškėtyno gatvėje supjaustė su visomis šaknimis skersai kelio išvirtusį papuvusį medį, kuris augo privačioje valdoje. Laimei, medis nieko nekliudė“, – sakė Darbėnų seniūnijos vadovas.


Virstantys medžiai nutraukė laidus
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) gyventojus buvo įspėjęs apie tai, kad sekmadienį vakare pajūryje vėjo gūsiai pasieks 15–18 metrų per sekundę, o pirmadienį nuo vidurnakčio vėjas stiprės iki 17–22 m/s, vietomis – 23–26 m/s.
Siaučiant tokiai audrai ant elektros oro linijų virto medžiai, dėl to sutriko elektros energijos tiekimas.
Kaip pranešė ESO atstovas spaudai Tomas Kavaliauskas, pirmadienį iki 8 valandos ryto elektros neturėjo apie 14 tūkstančių namų ūkių, 21 tūkstantis vartotojų.
Daugiausia bėdų vėjas pridarė šiaurės vakarų Lietuvoje. Itin daug pranešimų dėl gedimų sulaukta Kretingos rajone.
„Pirmadienį ryte elektros dar neturėjo apie 3 tūkst. klientų, Kretingos rajone dėl gedimo oro linijoje Darbėnų pastotėje – daugiau nei 400.
Pagrindinė sutrikimų priežastis – ant oro linijų nuvirtę medžiai ar jų šakos“, – sakė T. Kavaliauskas.
Virsdamas medis elektros laidus nutraukė ir Vydmantų seniūnijos Parąžės kaime. Vienas laidas pavojingai lietė žemę, kiti buvo pakibę ant stulpo ir tarpusavyje kibirkščiavo.
Zona buvo aptverta „stop“ juosta, atvykę ugniagesiai ant važiuojamosios kelio dalies nuvirtusį medį patraukė ir budėjo, kol atvyko elektros tinklų darbuotojai. Apie 9 valandą elektros tiekimas čia buvo atkurtas.
Darbo turėjo nedaug
PAGD duomenimis, pirmadienio naktį šalinti ant važiuojamosios kelio dalies nuvirtusių medžių, nuo stogų nuplėštos skardos šalies ugniagesiai vyko daugiau nei 30 kartų.
Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojams, pasak jų vadovo Eugenijaus Bertašiaus, teko pašalinti tris medžius: sodų bendrijoje „Ąžuolas“, taip pat kelyje į Darbėnus maždaug 3 kilometrai nuo Šventosios.
Tuo metu SĮ „Kretingos komunalininkas“ darbuotojams vėjuota naktis buvo pakankamai rami.
„Neturėjome nė vieno iškvietimo, tad nebuvo ir papildomo darbo. Pastaraisiais metais apskritai stiprūs vėjai itin daug medžių nebeišvarto, nes seni ir grėsmę keliantys nupjauti. Ne vieną blogos būklės medį, kurį jau reikėjo šalinti, išvertė pernai gruodžio pabaigoje siautusi vėtra“, – sakė bendrovės direktorius Rimantas Žiaušys.
Kretingos savivaldybės Ūkio tarnybos elektros energetikos inžinierius Antanas Mažonas pasakojo, kad siaučiant stipriam vėjui iš ESO jis gauna nuo 50 iki 100 žinučių apie dingusią elektrą ar atstatytą jos tiekimą.
„Dėl naktį į pirmadienį kilusio vėjo iš viso gauti 42 pranešimai apie elektros energijos sutrikimus, kurie užfiksuoti Senojoje Įpiltyje, Laukžemėje, Darbėnuose ir Vydmantuose.
Darbėnuose be elektros buvo likę net šešių gatvių gyventojai. Pagrindinė priežastis – susipynę laidai, juos nutraukė arba kliudė nuvirtę medžiai ar jų šakos“, – sakė A. Mažonas.
Anot jo, daugiausiai gedimų pučiant stipriam vėjui būna ten, kur tebėra senos oro linijos, nuo metų naštos „pavargę“ laidai, o tai daugiausiai yra kaimiškosiose seniūnijose.
Vakar ESO atstovas T. Kavaliauskas informavo, kad pirmadieniui baigiantis visi elektros tinklo gedimai Kretingos rajone buvo sutvarkyti.

 1,402 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes