Antrą dešimtmetį vis dar renovuojama Salantų gimnazija, prieš 13 metų iš VIP gavusi 2,57 mln. eurų, šios programos lėšų naudojimo limitą jau išeikvojo. Autorės nuotr.

Šie metai tapo išskirtiniai Kretingos rajono investicijų istorijoje. Savivaldybė nusprendė nepradėti jokių naujų projektų ir, regis, tai bus pirmieji metai, kai Kretingos rajonas nepasinaudos Valstybės investicijų programos lėšomis (VIP).

Prašė keturis kartus ir gavo keturis „ne“
Bandymų įsisavinti VIP lėšas iš tiesų būta – pernai rajono valdžia kreipėsi į kelias ministerijas su keturiais projektais.
Deja, paskutinėmis paraiškų priėmimo dienomis siųsti visi keturi Kretingos prašymai buvo atmesti.
Valstybės paramos buvo prašyta keturiems projektams – dviems ligoninėms ir dviems ugdymo įstaigoms atnaujinti. Kretingos rajono savivaldybė pageidavo, kad VIP padengtų jų įgyvendinimo išlaidas visu šimtu procentų.
Pati Savivaldybė prie šių projektų prisidėti nepageidavo.
Rajono valdantieji ir opozicija šią unikalią padėtį vertina skirtingai: vieniems tai – neatleistinas valdžios abejingumas, kitiems – aspkaičiuotas ūkiškumas.

Nesuprantamas neveiksnumas
„Visos savivaldybės konkuruoja dėl VIP lėšų, o mes jų net neprašėme. Tai nesuprantamas neveiksnumas ir neaktyvumas“, – žodžių neieško opozicionierė Jolita Vaickienė.
Strateginio planavimo komiteto bei rajono Tarybos posėdžiuose politikė nesiliauja baksnojusi valdžios: „Ką naujo pradedat?“.
J. Vaickienės teigimu, rengiant Savivaldybės strateginį planą ne tik galima, bet tiesiog būtina peržengti aritmetiškai apskaičiuotas galimybių ribas – juk tai ir yra strategija.
„Ministerijos dėliojasi prioritetus ne vieneriems metams į priekį. Savivaldybė turi tam ruoštis, rengti techninius projektus.
O dabar tokiu tempu, kaip jie dirba, projektus pradės rengti nebent po trejų metų, kai jau baigsis kadencija. Man nesuprantama, kodėl savo valdymo metu ši valdžia nenori sukurti nieko naujo?” – kelia klausimus politikė.
Rajonui trūksta politinio palaikymo Vilniuje
Tarybos narės manymu, didžiausia šios kadencijos problema – politinės patirties neturinti administracijos direktorė ir valdančiųjų atstovaujamas rajoninio lygmens politinis judėjimas.

„Pati esu dirbusi administracijos direktorės pareigose. Žinau, koks tai darbas, ir kiek kartų važinėdavau į Vilnių kalbėtis.
Apskritai, aš nežinau, ar mūsų valdžia kur nors važiuoja. Taip, lankėsi turizmo mugėje Vilniuje, bet kas iš to?“ – mintimis dalijasi J. Vaickienė.
Jos manymu, politiniai judėjimai esą kerta didesnių projektų vystymąsi savivaldoje. Vietoje populiarūs politikai neturi palaikymo tarp valstybinio lygmens politikų.
„Apskritai savivaldybės vadovai neturi nuolat įkyriai varstyti ministerijų duris ir prašyti, prašyti, prašyti. Ir direktorė kartu su specialistais turi generuoti idėjas, kokius projektus rašyti, kur ieškoti lėšų, o dabar nematau jokio judesio. Nors galbūt aš to tiesiog nežinau?“ – svarsto opozicijos atstovė.

Gimnazijos renovacijos neberems
J. Vaickienės nuomone, VIP paramos galbūt buvę galima prašyti ir Salantų gimnazijos renovacijai užbaigti, ir Kretingos muziejaus verandai restauruoti.
Tačiau Savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Gintautė Butavičiūtė aiškina, kad Salantų gimnazijos pastato renovacijos projektas į VIP programą buvo įtrauktas dar 2007 m. ir iš šios programos mokyklos renovacijai buvo gauta 2,57 mln. eurų.
Pernai Kretingos rajono savivaldybės vadovai net kelis kartus susitiko su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovais, kurie konstatavo, kad daugiau lėšų šio projekto įgyvendinimui ministerija neskirs.
Kretingos dvaro sodybos rūmų verandai restauruoti buvo prašoma lėšų ne iš VIP programos, o iš Kultūros paveldo departamento. Toks sprendimas priimtas dar 2017 m.
Viso šio projekto vertė – 224,06 tūkst. eurų, iš kurių 41,06 tūkst. eurų yra Kultūros paveldo departamento lėšos, likusi dalis – Savivaldybės biudžeto.
Valstybės lėšų naujiems projektams ir netroško
Kretingos rajono meras Antanas Kalnius kategoriškai nesutinka su opozicijos kritika, atkreipdamas dėmesį, kad į 2020 m. VIP programos lėšas pretendavo dar praėjusios kadencijos valdžia.
„Aš savo pareigas pradėjau eiti 2019 m. balandžio 13 d., tad pirmosiomis mūsų kadencijos dienomis dar spėjome pateikti kelis prašymus, bet jie irgi buvo atmesti, kaip ir buvusios valdžios teikti prašymai“, – sakė A. Kalnius.
Meras aiškina, jog net ir žinodamas, kad VIP lėšos bus skiriamos tik tiems projektams, prie kurių žymia dalimi prisideda pačios Savivaldybės, sąmoningai nesiūlė Kretingos rajono savivaldybei prisidėti prie savo teiktų prašymų – tokiu būdu esą laikydamasis pažado rinkėjams.
„Mes net ir eidami į rinkimus kalbėjome, kad mūsų prioritetas – baigti pradėtus darbus, o ne stačia galva nerti į naujus ir palikti juos neapibrėžtam laikui. Tokios nuomonės tebesilaikau ir dabar. Nėra normalu, kad Salantų gimnazijos remontas vyksta 13 metų, nuo 2015 m. tebevyksta Sporto komplekso statybos, daugybę metų buvo užsitęsusios Motiejaus Valančiaus bibliotekos statybos.
Jeigu pradėtume naujus projektus, vadinasi, ir vėl sustabdytume šiuos ar kitus“, – kalba A. Kalnius.

Kada inicijuos savo darbus?
Praėjusią kadenciją administracijos direktoriumi buvęs ir šios Tarybos opozicijos lyderis Virginijus Domarkas sako, kad mero, kaip politiko, pozicija visų pirma užbaigti pradėtus darbus esanti unikali.
„O kai užbaigs Mažeikos ir Domarko pradėtus darbus, kada pradės savus? Ši kadencija dirba jau beveik metus, tad gal laikas jau pamiršti, kas vyko 2019 m. pradžioje?“ – ironizuoja jis.
Opozicijos atstovas įsitikinęs, kad dabartinei rajono valdžiai trūksta politinės patirties, išskyrus, anot jo, administracijos direktoriaus pavaduotoją Povilą Černeckį.


„Jie nesupranta, kaip reikia dirbti, kaip veikia finansinė sistema. VIP, kaip ir europinės lėšos, iš dangaus nekrenta ir nėra sudėtos ant lėkštutės Gedimino prospekte Vilniuje, kad prireikus galėtum ateiti ir pasisemti. Prieš teikiant projektus visų pirma reikia nuoširdžiai dirbti ir kruopščiai atlikti namų darbus“, – aiškina V. Domarkas.
Opozicijos atstovui nesuprantama, kodėl rajono valdžia nepasinaudoja ir dviejų Seimo narių pagalba.
„Antanas Vinkus yra patyręs politikas. Levutė Staniuvienė apskritai priklauso tai pačiai politinei jėgai, kaip ir dalis mūsų rajono valdančiųjų, bet jų pagalba nėra pasinaudota, nes nepradėtas nė vienas naujas didesnis projektas!“ – stebisi Tarybos narys ir nesikuklindamas vardija praėjusios kadencijos darbus.
Buvęs meras Juozas Mažeika sako, kad jam vadovaujant Savivaldybė esą šturmuodavo ministerijas su prašymais.
„Kasmet teikdavome projektus VIP. Aišku, ne visiems gaudavome palaiminimą, bet stengėmės“, – sako Tarybos narys.

Kretingos rajono savivaldybė 2020-2022 m. VIP programai teikė šiuos projektus:
• „VšĮ Kretingos ligoninės paslaugų kokybės gerinimas“
Savivaldybė prašė 686 tūkst. eurų, pati prisidėti neplanavo.
Prašymas pateiktas 2019-02-28, kvietimas teikti prašymus į 2020-2022 metų VIP programą (sveikatos srities) 2019 m. galiojo iki 2019-03-01
• „VšĮ Kartenos PSPC Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės rekonstrukcija“
Savivaldybė prašė 2,61 mln. eurų, prisidėti neplanavo.
Prašymas pateiktas 2019-02-28, kvietimas teikti prašymus į 2020-2022 metų VIP programą (sveikatos srities) 2019 m. galiojo iki 2019-03-01
Abu minėti prašymai teikti 2019 m. vasario 28 d., paskutinės paraiškų priėmimo dienos išvakarėse.
• „Kretingos Marijos Tiškevičiūtės mokyklos rekonstrukcija, pritaikant jį pradinei mokyklai ir vaikams su negalia“
Šiam projektui Savivaldybė prašė 1,2 mln. eurų, prisidėti taip pat neplanavo.
Prašymas pateiktas 2019-04-16, kvietimas teikti prašymus į 2020-2022 metų VIP programą (švietimo srities) 2019 m. galiojo iki 2019-04-25
• „Mokyklos-darželio „Žibutė“ pastato renovacija“
Prašė 1,5 mln. eurų, prisidėti neplanavo.
Pastarieji du prašymai jau teikti nebe paskutinę minutę – 2019 m. balandžio 16 d., kai terminas baigėsi po devynių dienų – balandžio 25 d.
• Pritrūkusi lėšų Kretingos Marijos Tiškevičiūtės mokyklos apšiltinimo darbams užbaigti, 2019 m. gegužės 13 d. Savivaldybė papildomai kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją prašydama 96 tūkst. eurų.
• Nebuvo patenkintas nė vienas iš minimų šešių Kretingos rajono savivaldybės prašymų.

 

Šiuos metus Savivaldybė pasiryžusi išgyventi be VIP paramos
• Šiemet Kretingos rajono savivaldybė trims ministerijoms teiks penkis projektus, kad šie būtų įtraukti į 2021–2023 m. VIP programą.
• Bus prašoma lėšų Kretingos miesto stadiono ir jo statinių rekonstrukcijai, mokyklos-darželio „Žibutė“ renovacijai, Kretingos ligoninės paslaugų gerinimui, Kartenos PSPC Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės rekonstrukcijai bei Kretingos dvaro sodybos Žiemos sodo–oranžerijos sutvarkymui.
• Pernai Kretingos rajono savivaldybė išnaudojo 475 tūkst. eurų iš VIP lėšų Salantų gimnazijos rekonstrukcijai.
• Užpernai kretingiškiai gavo daugiau nei pusantro milijono eurų iš VIP viešosios bibliotekos ir Kretingos miesto sporto, sveikatingumo ir laisvalaiko kompekso sporto salės statyboms bei Salantų gimnazijos rekonstrukcijai.
• 2017 m. keturiuose Kretingos rajono projektuose iš VIP nugulė 2,398 mln. eurų.
• 2016 m. Kretingos rajono savivaldybė iš minimos programos įsisavino beveik du milijonus eurų – penkiems projektams.
• 2015 m., įgyvendindama taip pat penkis projektus, iš VIP Savivaldybė gavo 748,6 tūkst. eurų.
• 2014 m. Kretinga iš Švietimo bei Sveikatos apsaugos ministerijų „pasiėmė“ 641,2 tūkst. eurų.
• 2013 m. ir 2012 m. VIP injekcija į Kretingos rajoną nesiekė pusės milijono eurų – atitinkamai 398,1 tūkst. ir 463,3 tūkst. eurų.

 1,970 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes