Kol kas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausantis Tarybos narys Stasys Kaniava nori balsuoti niekieno nevaržomas. Autoriaus nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše į Kretingos rajono tarybą išrinktas 66 metų Stasys Kaniava, nusprendęs nepasirašyti atnaujintos Tarybos koalicijos sutarties valdančiojoje daugumoje, sukėlė šiokią tokią sumaištį.

Iki šiol iš keturių narių susidedančios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos dalyvavimas valdančiojoje daugumoje kelia teisinių abejonių, nes frakcija koalicijoje dalyvauja ne pilna sudėtimi.
Kaip „Švyturiui“ teigė frakcijos pirmininkė Dalia Martišauskienė, S. Kaniavos galutinio apsisprendimo bus laukiama iki kitą savaitę prieš rajono Tarybos posėdį turinčio įvykti koalicijos susirinkimo. Jei Tarybos narys nepersigalvos, bus paskelbta, kad Valstiečių ir žaliųjų frakciją sudaro tik koalicijos sutartį pasirašę trys frakcijos nariai.
Panašu, kad taip „valstiečiams“ gali tekti ir pasielgti, nes su „Švyturiu“ pokalbiui susitikęs S. Kaniava tvirtai pareiškė savo žodžio nekeisiąs.
– Kokios priežastys jus paskatino palikti valdančiąją daugumą?
– Su ketverių metų pertrauka rajono taryboje esu ketvirtą kadenciją ir visą tą laiką manau, kad žmonių išrinktas tarybos narys turi būti sąžiningas sau, rinkėjams ir balsuoti už protingus sprendimus taip, kaip liepia tarybos nario sąžinė.
Deja, po šių rinkimų kartu su frakcija įsiliejęs į valdančiąją daugumą pajutau, kad mano balsavimo teisė yra varžoma. Dirbant ankstesnių kadencijų tarybose dėl balsavimo taip nebūdavo nurodinėjama, kaip yra dabar.


– Sakote, kad valdančiosios daugumos nariams nurodoma, kaip balsuoti. Tačiau juk jūs bet kada turite teisę balsuoti taip, kaip norite?
– Taip, bet būnant daugumoje balsuoti priešingai nesiryždavau, nes nenorėdavau susilaukti kolegų priekaištų. Toks savarankiškumas iš karto užtrauktų debesį, kad, girdi, esi ne su mumis.
– Gal galite nurodyti konkrečius pavyzdžius, kada jūsų nuomonė nesutapdavo su daugumos?
– Praėjusiais metais netrukus po rinkimų daugumoje buvo pasakyta, kad nereikia pritarti tuomet Renatos Surblytės vadovautos „Kretingos komunalininko“ įmonės metinei ataskaitai. Tokia nuomonė daugumoje buvo pareikšta be jokių argumentų, nepaaiškinus jokių priežasčių. Man taip ir liko nesuprantama, kodėl taip reikėjo balsuoti. Nenorėdamas išsiskirti aš taip pat šios įmonės metinei ataskaitai nepritariau, nors širdyje norėjau balsuoti visiškai kitaip.
– Šis balsavimas jau buvo senokai. Kokiems dar daugumos sprendimams nepritariate? Kodėl jūsų nuomonė šiais klausimais yra kitokia?
– Nesinori kalbėti apie konkrečius klausimus ir įsivelti į diskusijas. Vienas mato vienokį problemos sprendimą, kitas – kitokį. Balsuojant net ir daugumos nariai turėtų laisvai apsispręsti, kurią nuomonę palaikyti. Dabar gi visiems yra nurodoma.
– O kas nurodinėja? Kas jums pasako, kaip reikės balsuoti įvairiais klausimais? Meras?
– Dabar tiesiogiai žmonių renkamas meras turi daug galių, todėl natūralu, kad jis ir jį iškėlusio „Kretingos krašto“ komiteto nariai vadovauja daugumai.
– O kaip konservatoriai, kurie turi 5 mandatus, tiek, kiek ir „Kretingos kraštas“? Jie nepaprieštarauja mero sprendimams?
– Matyt, tais klausimais būna jau apsitarta iš anksto, nes nurodymai duodami vieningai. Apskritai, susidaro toks įspūdis, kad valstiečiai koalicijoje reikalingi tik rankelių kilnojimui. Esam reikalingi tik jų norams įgyvendinti.
Todėl ir nusprendžiau būti neutralus ir balsuoti taip, kaip aš noriu, o ne kaip kitiems reikia. Nebenoriu būti tame jovale, kuriame diktuojama, ką reikia daryti.
– Kaip seniai jūs jau esate nusprendęs trauktis iš valdančiosios daugumos?
– Daugumos spaudimą pradėjau jausti nuo praėjusių metų rudens. Vis ieškojau progų pasitraukti.
Rašyti pareiškimą ir kelti šurmulį prieš Kalėdų ir Naujųjų metų šventes nenorėjau.
Todėl dabar dėl naujo Tarybos nario liberalo Mariaus Meškausko ir besikeičiančio vieno komiteto pirmininko atnaujinama valdančiosios koalicijos sutartis tapo idealia proga. Pačiam nieko nebereikia oficialiai pareikšti. Norint palikti daugumą pakanka tik nepasirašyti daugumos koalicijos sutarties.
– Kalbama, kad tokiu savo sprendimu iš tiesų protestuojate, kad ne jums buvo pasiūlyta vietoj Konstantino Skieraus užimti Ekonominės plėtros ir ūkio komiteto pirmininko vietą, kuri pagal ankstesnę koalicijos sutartį buvo atiduota Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai.
– Netiesa. Kad neužėmiau K. Skieraus vietos, jokios nuoskaudos dėl to nejaučiu.
Apskritai manau, kad mūsų frakcijai nuo pat pradžių vienu komitetu buvo skirta daugiau.
Mūsų frakcijoje 4 nariai – gavome trijų Tarybos komitetų pirmininkų postus. Darbo partijos ir Liberalų sąjūdis Taryboje turi po du mandatus – darbiečiams skirtas vienas komitetas, o liberalams kažkodėl nė vieno.
Mano supratimu, nusprendus vadovavimą Ekonominės plėtros ir ūkio komitetui atiduoti liberalams viskas atsistojo į savo vėžias – 4 „valstiečiai“ liks su dviem komitetais, o perpus mažiau narių turintys darbiečiai ir liberalai turės po vieną komitetą.
– Dabar, kai esate laisvas apsispręsti ir nepriklausote nuo valdančiosios daugumos, kurią pusę palaikysite – valdančiųjų ar opozicijos?
– Man nebūtina prie ko nors šlietis. Pritarsiu visiems protingiems ir rajonui naudą duodantiems sprendimams. Kas juos bepateiktų – valdantieji ar opozicija.

 2,004 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Stasys Kaniava į daugumą nebesugrįš”
  1. Saunuolis, kad turi savo tvirta nuomone, ne kaip dauguma ranku kilnotoju ir spaudinetoju

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE