Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalį Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos direktorei Birutei Karčauskienei įteikė Prezidentas Gitanas Nausėda. Prezidentūros nuotr.

Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – Prezidentūroje apdovanojant iškiliausius Lietuvos ir užsienio piliečius skambėjo ir Kretingos vardas. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius įteiktas iš Kretingos kilusiam mokslininkui Vladui Algirdui Bumeliui, o ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis – M. Valančiaus viešosios bibliotekos direktorei Birutei Karčauskienei.


Medalį skiria kolektyvui ir kretingiškiams
B. Karčauskienės kandidatūrą apdovanojimui pateikė Kultūros ministerija. Valstybės apdovanojimas Prezidento Gitano Nausėdos dekretu jai skirtas už aktyvią bendruomenės kultūrinę veiklą ir iniciatyvų puoselėjimą.
Apie valstybės įvertinimą rajono bibliotekos direktorė sužinojo netrukus po savo gimtadienio, vasario 10-ąją.
„Tai buvo labai didelė staigmena. Bet nuoširdžiai sakau, kad šis apdovanojimas yra skirtas ne asmeniškai man – visam bibliotekos kolektyvui ir visiems kretingiškiams, kurie tikėjo, kad turėsime naują, šviesią, šiuolaikišką biblioteką ir jos labai, kaip ir mes, laukė, prisidėjo, kad taip ilgai užsitęsusios statybos būtų baigtos“, – užvakar sakė direktorė.
Į apdovanojimo ceremoniją bibliotekos vadovę palydėjo jos pavaduotoja Erika Kazlauskienė, sūnus Evaldas, Savivaldybės vicemeras Dangiras Samalius bei Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Dalia Činkienė.
Visiems įspūdį paliko maloni apdovanojimų Prezidentūroje ceremonijos atmosfera, kad Prezidentas Gitanas Nausėda kiekvienam apdovanotajam pasakė jam asmeniškai skirtus žodžius.


Prisegęs medalį B. Karčauskienei, Prezidentas pasidžiaugė, kad apdovanojimas teko kretingiškei ir bibliotekai bei spėjo tarstelėti, kad jo giminės šaknys taip pat yra Kretingos rajone – iš šio krašto kilusi Prezidento mama.
Šis valstybės įvertinimas B. Karčauskienei – ne pirmas.
Pernai ji sulaukė kultūros ministro apdovanojimo už profesionalų ir kūrybingą vadybinį darbą, aktyvią veiklą diegiant technologines ir socialines naujoves, formuojant šiuolaikišką bibliotekos identitetą, o 2015 m. kretingiškė gavo tuomečio ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus pasirašytą padėką.


Pirmasis kabinetas – vienuolių celėje
M. Valančiaus viešoji biblioteka – pirmoji ir vienintelė B. Karčauskienės darbovietė, kurioje ji dirba nuo 1986 metų.
Čia atėjo Vilniaus universitete baigusi bibliotekininkystės ir bibliografijos specialybę.
Tiesa, iš pradžių moksleivė svajojo būti lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja.
„Paskutiniu momentu apsisprendžiau stoti ne į Pedagoginį institutą, o į universitetą.
Kodėl panorau būti bibliotekininke? Greičiausiai todėl, kad turėjau labai gražų pavyzdį – mano gimtojo Kumpikų kaimo bibliotekoje dirbo Kleopa Vrubliauskienė.
Tai buvo išskirtinė biblioteka, už veiklą pelniusi daugybę įvairiausių apdovanojimų. Šioje bibliotekoje 40 metų dirbusi Kleopa man – žmogus iš didžiosios raidės.
Tai ji įskiepijo meilę knygai. Iki šiol gražiai bendraujame.
Įdomu tai, kad pirmą kartą į biblioteką atėjau dar būdama vaikas, o vėliau keletą metų teko būti jos viršininke“, – šypsojosi direktorė.
Pradėjusi dirbti metodininke darbui su vaikais, po metų B. Karčauskienė buvo paskirta Dokumentų komplektavimo ir tvarkymo skyriaus vedėja. Praėjus dar vieneriems tapo direktorės pavaduotoja.
„Man atėjus dirbti biblioteka tuo metu buvo įsikūrusi vienuolyno patalpose. Kabinetą turėjau antrame aukšte, kur dabar yra vienuolių celės.
Dešimt gražių metų ranka rankon dirbome su direktore Aldona Kerpyte, kuriai vadovaujant prasidėjo ilgai laukta naujosios bibliotekos statyba“, – prisiminimais dalinosi B. Karčauskienė, prieš dešimtmetį, 2009-aisiais, tapusi bibliotekos vadove.


Domisi naujovėmis ir jas pritaiko
Tiek pat laiko kasdienis direktorės rūpestis buvo statybos.
Dėl jų daug raštų kultūros ministrams prirašyta, su tuomečiais rajono vadovais net iki Prezidentūros pagalbos prašyti nukeliauta.
„Tikrai daug teko patirti, visokių dienų išgyventi, tačiau viltis ir tikėjimas, kad naują biblioteką turėsime, neišblėso.
Šiandien didžiausias mūsų džiaugsmas, kad pateisinome kretingiškių lūkesčius: per vienerius metus lankytojų skaičius išaugo net tris kartus – 2018 metais bibliotekoje apsilankė 47 tūkstančiai žmonių, o pernai, per pirmuosius darbo naujojoje bibliotekoje metus, jų sulaukėme net 150 tūkstančių. Vien skaitytojų turime jau tūkstančiu daugiau“, – sakė B. Karčauskienė.
Anot jos, iš Prezidento rankų gautas apdovanojimas – ne tik bibliotekos kolektyvo darbo įvertinimas, bet ir įpareigojimas išlaikyti tai, kas pasiekta.
Biblioteka jau tapo vieta, kurioje laukiamas kiekvienas – nuo vaiko iki senjoro.
Pasak direktorės, bibliotekoje organizuojamas veiklas: renginius, edukacinius užsiėmimus, mokymus noriai lanko ir vaikai, ir jaunimas, ir suaugusieji. Vadinasi, jos vertinamos ir reikalingos. Čia yra naujausia technika, netrukus prasidės vaikų labai laukiami robotikos užsiėmimai.
Šis kultūros židinys virto įvairių susitikimų, konferencijų, seminarų vieta, savo kūrybą čia pristato meno žmonės.
„Esu dėkinga savo darbuotojams, kurie rašo projektus, juos įgyvendina, įvairaus amžiaus kretingiškius įtraukdami į vis naujas veiklas.
Smagu, kad žmonės vertina bibliotekininkų darbą ir pastangas, biblioteka kasdien pilna lankytojų“, – sakė B. Karčauskienė.


Svajoja apie vasaros terasą
Direktorė atvira: jeigu tektų vėl rinktis, nedvejodama eitų tuo pačiu keliu. Be bibliotekos savęs neįsivaizduoja.
„Esu labai laiminga dirbdama bibliotekoje, nes mane supa nuostabus kolektyvas, nuoširdūs ir paprasti rajono žmonės. Turiu nuostabią pavaduotoją Eriką Kazlauskienę. Gyvenime labiausiai ir vertinu nuoširdumą, šiltą bendrystę.
Kai visi iš širdies siekia tų pačių tikslų, žiūri ta pačia kryptimi, galima padaryti labai daug“, – įsitikinusi bibliotekos vadovė.
Dabar bibliotekininkai turi svajonę prie pastato įrengti vasaros terasą, kurioje šiltuoju metų laiku vyktų renginiai, edukaciniai užsiėmimai.
„Yra žalias plotas tarp gėlyno ir bibliotekos, tai jame ir norėtume turėti vasaros terasą. Parengėme projektą, tikimės gauti finansavimą.
Dėsime visas pastangas, kad tokia erdvė atsirastų artimiausiu metu“, – ateities planus atskleidė ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalio savininkė.
Paklausta apie laisvalaikį, pomėgius, B. Karčauskienė prisipažino kažkuo išskirtiniu pasigirti negalinti. Geriausias jos laisvalaikis – praleistas su šeima, o labiausiai pailsi ir jėgų pasisemia prie jūros.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis – Lietuvos valstybės apdovanojimas, kuriuo Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu apdovanojami asmenys už nuopelnus garsinant Lietuvos vardą kultūros, mokslo, švietimo, verslo, gamybos, sveikatos, socialinės apsaugos, karybos, sporto, ūkio bei kitose srityse, taip pat už humanitarinę pagalbą Lietuvai.
Medalis įsteigtas 2002 metais, jis tvirtinamas prie ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ 32 mm pločio kaspinėlio.

 1,633 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes