Lankyti „pacientų“ Salantų kultūros centro Žvainių skyriaus „medicininė komisija“ važiavo arkliu kinkytu vežimu.

Užgavėnių dieną Žvainių kaimo, aplinkinių vietovių gyventojai ir salantiškiai, atsižvelgiant į šių dienų auktualijas, arkliu kinkytu vežimu buvo lankomi su „vakcina“ nuo „koruonės“ viruso. Tokią persirengėlių „medicininę komisiją“ praėjusį antradienį organizavo Salantų kultūros centro Žvainių skyrius.


Persirengėliai žmonėms matavo temperatūrą
Kaip sakė skyriaus vedėja ir vyriausioji „komisijos felčerė“ Vitalija Valančiutė, ne tik gyventojai, bet ir visos įstaigos Salantuose lankytos susirūpinus ne vien savo kaimo, bet ir „sosiedų“ sveikata.
Tautodailininko Augustino Zaleckio sumeistrautu termometru su galingomis padalomis, kad gerai būtų matomi skaičiai, visiems pirmiausiai patikrinta temperatūra.


Jeigu ji buvo aukšta, infekcinių ligų atstovas duodavo stiprios „mikstūros“ ir skiepijo nuo „koruonės“ viruso.
„Komisijoje“ dirbusi vienos vaistinės „darbuotoja“ rūpinosi „pacientų“ virškinimo sistema. Kilus įtarimams, kad su ja kažkas negerai, žmogui iš karto duota išgerti „metylių“ arbatos.
„Tikrinome pačiu laiku, nes dauguma turėjo problemų ir dėl aukštos temperatūros, ir dėl virškinimo, o tądien juk reikėjo daug ir sočiai bei riebiai prisivalgyti“, – persirengėlių atlikto „vizito“ rezultatus išsakė V. Valančiutė.


„Medicininę komisiją“ tempė arklys
„Vizituoti“ važiuota arkliu kinkytu vežimu, kurį „komisijai“ paskolino imbariškis Juozas Baltaras, o vadeliojo Egidijus Daugintis.
Pasak V. Valančiutės, Salantų didmiestyje nenorėdami eismo dalyviams sukelti nepatogumų ir „užkimšti“ važiuojamosios kelio dalies, arklį su vežimu persirengėliai paliko seniūnijos kieme, o patys visur ėjo pėstute.
Vėliau transporto priemonę, kuria senovėje net į Vilnių dardėta, „komisija“ iškeitė į šiuolaikišką – persėdo į džipą.
„Reikia pasidžiaugti, kad gyventojams rūpi sveikata, nes visi noriai skiepijosi, drausmingai išgėrė paskirtą mikstūrą, pažadėjo vartoti ir „metylių“ arbatą. Supranta, kaip svarbu derinti tradicinę ir netradicinę mediciną.
Šiuo metu, kai visas pasaulis susirūpinęs dėl rimto viruso, visiems savo krašto žmonėms linkėjome kuo geriausios sveikatos ir „okatos“ – būti aktyviais, bendruomeniškais, siekiančiais tikslų, nes gyvenimas tęsiasi“, – kalbėjo Žvainių skyriaus vadovė.


Kaime tautos tradicijos yra svarbios
Ji dėkinga komandai, padėjusiai sukurti šventinę nuotaiką, dovanojusiai žmonėms geras emocijas. Noras išsaugoti tradicijas, kurios šiais laikais dažnai persipina su dabarties aktualijomis, bendruomenę tik dar labiau suartina.
„Žinoma, puoselėti probočių, bočių tradicijas kaime gal lengviau nei mieste, kur kaimynas kaimyno dažnai nebepažįsta.
Kaimo vietovių žmonės draugiški, vaišingi, mielai persirengėlius įsileidžia. Smagu buvo, kad visiems, kuriuos aplankėme, rūpėjo ir „komisijos“ sveikata, kad ji neliktų nevalgiusi.
Dar ir kelionėn visokių gėrybių įdėjo“, – pasakojo „medicininę komisiją“ subūrusi V. Valančiutė.

 2,245 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes