Vilniaus g. rekonstrukcijos pradžia prasidėjo nuo senų medžių šalinimo. Autorės nuotr.

Ar tik nenutiks, kad labiausiai į pradėtų darbų užbaigimą besikoncentruojanti rajono valdžia įstrigs ir su Vilniaus gatvės rekonstrukcija? Tokį nerimo šešėlį meta vienos iš rangovų – UAB „Hidrostatyba“ – daugiau nei 300 tūkstančių eurų siekiantis įsiskolinimas „Sodrai“.


Skolinga 300 tūkst. eurų
Viešojoje erdvėje kretingiškiai dalijasi savo nerimu, kad stambaus statybų projekto imasi galimai nepatikima įmonė.
Mat Lietuvos automobilių kelių direkcijos skelbtą viešųjų pirkimų konkursą Vilniaus g. rekonstruoti laimėjo jungtinės veiklos pagrindu susivienijusios UAB „Šilutės automobilių keliai“ ir „Hidrostatyba“.
Pastaroji iki šių metų vasario 28 d., kaip viešai skelbiama, turėjo 303,6 tūkst. eurų įsiskolinimą „Sodrai“.
Į „Švyturio“ klausimą, ar nejaučiąs nerimo, kad vienas iš rangovų galimai nepajėgus įgyvendinti projekto, rajono meras Antanas Kalnius atsakė gan formaliai: „Konkursą skelbė ne Savivaldybė, o Lietuvos automobilių kelių direkcija. Savivaldybė tik prisideda prie projekto“.
Tas „tik prisidėjimas“ rajono biudžetui atsieisiąs apie 1,3 mln. eurų. Mat bendra projekto darbų vertė – beveik 4,14 mln. eurų, iš kurių kiek daugiau nei 2,8 mln. eurų skiria Lietuvos automobilių kelių direkcija, o Kretingos rajono savivaldybės biudžeto lėšos – likusi dalis.
Taigi, dėl šio milijono su trupučiu ir miesto širdyje vykstančių statybų – užsitęs jos ar ne – rajono vadovas labai smarkiai nesuka galvos.
Nerimauja tik šiek tiek – kaip įprasta pradedant bet kokį naują projektą, o ne akyse mirguliuojant rangovo skolai su keliais nuliukais.
„Dėl kiekvieno projekto, kuris prasideda, kyla vidinis nerimas. Pjauna medžius – neramu, draskoma gatvė – neramu“, – laikraščiui kone poetiškai atsakė A. Kalnius.
Šį vidinio nerimo kirminą meras ramina ne analizuodamas vieno iš rangovų finansines ataskaitas, bet savo pozityviu požiūriu apie rangovus: „Manau, kad abi įmonės yra atsakingos. Ir už gerai atliktus darbus joms tikrai laiku bus sumokėta. Be to, jei įmonė yra restruktūrizuojama, tai nereiškia, kad ji bankrutuoja“.


Iš pirmųjų lūpų – „Hidrostatybos“ vadovų – sužinoti apie įmonės reikalus „Švyturiui“ nepavyko. Mat bendrovės direktorius Ignas Daunys šią savaitę iki penktadienio atostogauja.
Kiti įmonės darbuotojai „Švyturį“ kreipė vienas pas kitą, bet sužinoję pokalbio temą siūlė kreiptis į UAB „Šilutės automobilių keliai“.
„Taip būtų patogiausia“, – sakė vienas iš „Hidrostatybos“ projektų vadovų.
Tačiau susisiekti ir su pastarosios vadovais laikraščiui nepavyko. Sekretorė pasakė, kad statybos darbų vadovas ką tik išėjo pro duris ir, kaip susidarė įspūdis, bandė jį pasivyti, bet telefonas išsijungė ir perskambinti nebepavyko.
Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis „Švyturį“ irgi nukreipė kalbėtis su „Šilutės automobilių kelių“ direktoriumi Audriumi Stimburiu, bet pastarajam prisiskambinti irgi nepavyko.
P. Černeckis laikraščiui paaiškino, kad darbus vykdo būtent „Šilutės automobilių keliai“, o „Hidrostatyba“ šiuo metu Vilniaus gatvėje net ir nedirba.
„Gal ir visai nedirbs, o gal dirbs – nežinau, nors sutartį pasirašė abi įmonės. Tačiau jos dirba jungtinės veiklos pagrindu. Ir apie rekonstrukciją vistiek reikia kalbėtis su A. Stimburiu“ – „Švyturiui“ aiškino pavaduotojas.
Lietuvos automobilių kelių direkcijos atsakymą, kodėl jų neišgąsdino tarp rangovų atsiradusi įmonė-skolininkė, vos tik jo sulaukęs „Švyturys“ paskelbs artimiausiame laikraščio numeryje.


Sprendžia „Sodros“ Fondo valdyba
„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Irena Džiužaitė aiškino, kad tais atvejais, kai draudėjas negali laiku sumokėti draudėjų ir apdraustųjų asmenų socialinio draudimo įmokų ir įsiskolina „Sodrai“, jis gali kreiptis į „Sodros“ teritorinį skyrių, pateikdamas prašymą dėl įsiskolinimo mokėjimo atidėjimo ir leidimo sumokėti atidėtą sumą pagal suderintą įsiskolinimo grąžinimo grafiką.


„Prašyme turi būti paaiškinta susidariusi situacija ir aprašyta, kaip bus grąžinama susidariusi skola. Kartu su prašymu turi būti pateiktas įsiskolinimo grąžinimo grafikas“, – sakė specialistė.
Skolos grąžinimas gali būti atidedamas ne ilgiau kaip vieneriems metams, o skola turi būti grąžinta ne ilgiau kaip per 4 metus.
„Sprendimus dėl įsiskolinimo iki 30 tūkst. eurų grąžinimo atidėjimo gali priimti teritorinis skyrius, o susidarius didesniems nei 30 tūkst. įsiskolinimams, sprendimus priima „Sodros“ Fondo valdyba“, – į laikraščio klausimus atsakė I. Džiužaitė.
„Sodros“ specialistės teigimu, paprastai darbdaviai patys kreipiasi dėl tokio susitarimo ir įsiskolinimo mokėjimo atidėjimo, o sudarius susitarimą, stengiasi laikytis sudaryto grąžinimo grafiko.
Pažeidus mokėjimo grafiką taikomas išieškojimas priverstine tvarka, o išieškomos gali būti ne tik įmokos, bet ir delspinigiai, palūkanos ir baudos.

Rekonstruojama 0,922 km ilgio Vilniaus gatvės atkarpa
Rangovai yra įsipareigoję sutvarkyti 0,922 kilometro ilgio Vilniaus gatvės atkarpą nuo Birutės gatvės iki Žemaitės alėjos žiedo ir 0,358 kilometro ilgio atkarpą nuo minėto žiedo iki Kretingos muziejaus.
• Šią savaitę Vilniaus g. šalinami seni medžiai ir senieji apšvietimo tinklai.
• Vilniaus gatvės rekonstrukcijos darbų metu iš viso bus pašalinti 126 medžiai, o naujai pasodinta – 150.
• Vilniaus g. atkarpa nuo J. K. Chodkevičiaus g. iki Birutės g. po rekonstrukcijos susiaurės iki dviejų eismo juostų, vietoj dabar esamų keturių.
• Taip pat bus įrengtos dvi naujos žiedinės sankryžos – viena ties sankirta su J. K. Chodkevičiaus gatve ir viena Vilniaus, Mėguvos, Birutės gatvių ir Rotušės aikštės sankryžoje.
• Vilniaus gatvės rekonstrukcijos metu bus atnaujinta kelio danga, lietaus nuotekų tinklai, pėsčiųjų takai, įrengti nauji stilizuoti apšvietimo žibintai, nuo pėsčiųjų srautų atskirtas 2,5 metrų pločio dviračių takas.
• Rekonstruotoje gatvėje bus įrengti ir nauji mažosios architektūros elementai – informaciniai stendai bei kryptis į lankomus Kretingos objektus nurodančios rodyklės, suoliukai, šiukšliadėžės, stovai dviračiams, autobusų stotelių paviljonai, geriamojo vandens kolonėlė.
• Taip pat bus sutvarkytas greta Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios esantis Jurgio Pabrėžos skverelis.
• Vilniaus gatvės rekonstrukcijos metu centrinėje Kretingos dalyje nuo kovo 16 d. iš dalies keisis transporto judėjimo schema.

Gali būti aktualus skolų išieškojimas

 1,946 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes