Baltais dažais išpurkšti koplytėlės langai šviečia iš tolo. Autoriaus nuotr.

Pirmoji pavasario diena karteniškius pribloškė vandališko akto reginiu. Paskutinę žiemos naktį buvo išniekintas Abakų Lurdas – grota ir koplyčia.


Išpurškė vyriškus vardus
Vėlyvą šeštadienio popietę praeiviai dar matė įprastą Lurdo vaizdą, o sekmadienį iš vieno Dauginčių gyventojo Kartenos bažnyčios klebonas sulaukė žinios apie išniekintą šventą vietą.
Apie įvykį nedelsiant buvo informuota ir policija.
Baltais dažais išpurkšti visi Lurdo koplytėlės langai, durys, grotos stiklas, Kristaus nešamas kryžius, užrašuose nesunkiai įskaitomi vyriški vardai ir pavardė.
Dažų žymės leidžia nesunku nustatyti, kad terlionėms buvo panaudoti iš balionėlio purškiami dažai. Žinia, juos lengva nešiotis ar vežiotis – saugu ir vietos neužima.
Žvelgiant į užrašus negalima suprasti – chuliganai sąmoningai rašė ar savo, ar kitų žmonių vardus ir pavardes. Tačiau akivaizdžiai akis bado užrašai „Karolis“, „Aidas“, „Markūnas“ – ne „Morkūnas“, kaip lietuviškai ausiai galbūt labiau įprasta.
Panašu, kad koplytėlės vidus vandalų nepaliestas, nes durų spyna kabėjo savo vietoje.


Apžiūrėjus teritoriją nuo Lurdo šlaitu žemyn iki Kūlupio slėnio ir Minijos pakrančių, kitų vandalizmo pėdsakų nepastebėta, tik nežinia, kada nulupta viena metalinė rodyklė.
Savo vietoje likę mediniai suoliukai, medinės laiptų pakopos. Agresyvią energiją kažkas išliejo tik ant Abakų Lurdo.
Vietiniai taip nesielgtų
Kartenos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios klebonas Algirdas Lukšas sunkiai rinko žodžius, paprašytas pakomentuoti tokį įvykį.
Anot jo, kaip „atvesti į protą“, kaip auklėti ir kokias vertybes diegti tokiems niekadėjams – sunku pasakyti.
Klebono nuomone, vargu ar taip šlykščiai galėjo pasielgti vietiniai – Kartenos ir aplinkinių vietovių gyventojai. Lurdas visų mėgstamas, jis traukia į Karteną atvykstančius turistus ir svečius.
Šventą vietą vasarą pagerbia ir gausūs Kartenos piliakalnio šventės dalyviai.


Pasikartojo 12 metų senumo įvykis
Tačiau Abakų Lurdą prižiūrinčios Kartenos seniūnijos specialistas Petras Drakšas laikosi kitokios nuomonės. Jo manymu, vandališkas poelgis – vietinių darbas.
P. Drakšas prisiminė, kad paskutinį kartą Lurdas buvo išniekintas bene prieš 12 metų. Tada policija nerado kaltininkų.
„Prabėgo laikas, užaugo nauja jaunimo karta, tad jie greičiausiai ir sugalvojo pasiausti, savo „vyriškumą“ ar ką parodyti“, – samprotavo seniūnijos darbuotojas.
Karteniškis atkreipė dėmesį, kad po nesibaigiančių liūčių iki Lurdo dabar veda sunkiai pravažiuojamas lauko keliukas. Lietūs jį pavertė klampiu purvynu, kurį įveikti gali tik visureigiai. „Kas važiuos tokiu keliu, kas rizikuos įklimpti, kam rūpės taip „pramogauti“? Ar čionai galėjo kas atsibelsti iš toli ir dar į tokią nuošalią vietą?“ – svarstė P. Drakšas.
Apžiūrinėdamas išniokotą Lurdą vyras pastebėjo, kad šalia lauko tualetų trūksta šiukšlių dėžės. Taip yra nutikę ne kartą ir karteniškis jau nujautė, kur ši galinti būti.


Kaip spėjo, taip ir buvo: plastikinė dėžė jau kažkelintą kartą buvo numesta nuo skardžio, voliojosi tankiuose krūmuose šalia šiuo metu itin ištvinusio Kūlupio upelio.
Karteniškiai nerimauja, kad vandalizmo aktas Kartenoje gali tapti perspėjančiu ženklu apie rajone galimai susiformavusią gaują, linkusią į vandalizmo aktus.


Tokio vardo ir pavardės savininkas – emigrantas
„Švyturiui“ pavyko susisiekti su tokį pat vardą ir pavardę, kurie išpurkšti ant Lurdo, socialiniuose tinkluose prisistatančiu jaunuoliu.
Jaunas vyras laikraščiui atsakė, kad nėra kilęs iš Kretingos ar Kretingos rajono, neturi jokių ryšių su kretingiškiais.
„Jau 10 metų negyvenu Lietuvoje“, – nustebęs į laikraščio „Facebooke“ žinutę atsakė jaunuolis.
Už istorinės ar kultūrinės reikšmės vertybių sunaikinimą ar sugadinimą pažeidėjui gresia piniginė bauda, laisvės apribojimas arba net laisvės atėmimas iki penkerių metų.

 1,938 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Purškiamais dažais vandalai išniekino Abakų Lurdą Kartenoje”
  1. Šiandien panašūs užrašai dekoravo Pranciškonų gimnazijos šv. Antano namelio šonines duris (mačiau, kaip jas valė) ir (kad to rašeivos nagus susuktų!) senųjų miesto kapinių šimtametę tvorą. Manau, policija turi skubiai surasti tą vandalą ir ilgam uždaryti (be jokių išlygų – izoliuoti nuo visuomenės!)

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE