Žymėjimas ne tik greičiau padeda atrasti vogto daikto savininką, bet ir tampa įrodymu teisme.

Kad vertingesnio ir brangesnio daikto nenužiūrėtų vagies akis, jį galima registruoti policijoje. Žymėjimas ne tik atbaido ilgapirščius – nusikaltimo atveju padeda atrasti vogto daikto savininką ir net gali tapti įrodymu teisme.


Padidina tikimybę prarastą daiktą susigrąžinti
Galimybę pažymėti vertingus daiktus policijoje gyventojai turi jau daugiau nei 15 metų. Pastebima, kad žmonės tuo noriai naudojasi ir savo iniciatyva bei per rengiamas prevencines priemones atvyksta į komisariatą.
Kaip sakė Kretingos policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Gitana Macienė, Kretingos rajono gyventojai taip pat žymi turimus vertingesnius daiktus, supranta, jog praradus pažymėtą daiktą tikimybė jį greičiau susigrąžinti žymiai padidėja.
„Kretingiškiai dažniausiai registruoja mobiliuosius telefonus, motorolerius, dviračius, kompiuterius. Matomoje vietoje priklijuojamas lipdukas, skelbiantis, kad daiktas yra pažymėtas ir registruotas policijoje. Sulaikius įtariamąjį ir pas jį radus svetimų daiktų, pagal pažymėtą numerį galima lengvai išsiaiškinti, kam jie priklauso. Be to, žymėjimas teisme gali tapti įrodymu“, – akcentavo G. Macienė.


Ieškoti vogtų daiktų daug paprasčiau
Iki šių metų sausio 1 dienos kiekvienas šalies policijos komisariatas daiktus žymėdavo atskirai, vesdamas pažymėtų daiktų registrą.
Pasak G. Macienės, dalis daiktų buvo registruojama popieriniuose žurnaluose, dalis – teritorinių policijos komisariatų kompiuterinėse laikmenose, todėl vieno miesto gyventojui praradus daiktą kitame mieste, o policijai jį suradus, identifikuoti daikto savininką būdavo gana sudėtinga.
„Kiekviena policijos įstaiga turėjo tik savo informaciją apie jos teritorijoje pažymėtus vertingus daiktus, todėl vagystės atveju galėjo remtis tik duomenimis, esančiais konkrečioje įstaigoje.
Siekiant apjungti atskirus pažymėtų vertingų daiktų registrus nuo šių metų sausio 1 dienos daiktų registracija „persikėlė“ į vieningą elektroninę erdvę.
Interneto svetainėje www.pazymetas.lt. norimus daiktus pažymėti galima per kelias minutes neišeinant iš namų“, – pasakojo bendruomenės pareigūnė.


Žymėjimas nemokamas
Administruojamoje elektroninėje daiktų žymėjimo sistemoje naudojama Policijos ieškomų numeruotų daiktų registro nuoroda www.epolicija.lt/indr_paieska/dokumentai_lt.php ir gyventojams sudaroma galimybė registruoti daiktus elektroninėje daiktų žymėjimo sistemoje, kur duomenis galima ne vien įvesti, tai yra, susieti su kodu priregistruojant sistemoje saugiu būdu, bet ir radus pažymėtą daiktą apie tai pranešti jo savininkui sistemoje išsiunčiant tiesioginę žinutę.
Nuo šiol atskiruose policijos įstaigų žurnaluose ar kompiuterinėse laikmenose informacija apie pažymėtus daiktus nebebus kaupiama.
Bendruomenės pareigūnės G. Macienė ir Silvija Šilinskė prevencijos priemonių metu konsultuos asmenis, norinčius registruoti daiktus, o gyventojams, nesinaudojantiems elektroninėmis priemonėmis, padės registruoti daiktus elektroninėje daiktų žymėjimo sistemoje.
Vertingų daiktų žymėjimas yra nemokamas.

• Kretingos rajono policijos komisariato pareigūnai per pastaruosius penkerius metus pažymėjo apie 100 daiktų: dviračių, kompiuterių, mobiliųjų telefonų.
• Dalis prarastų ženklintų daiktų savininkų buvo nustatyti ir jiems grąžinti.
• Šalies policijos įstaigose praėjusiais metais pažymėta 3 tūkst. 111 daiktų.
• Iš visų sužymėtų daiktų gyventojai prarado 11, o rasta ir savininkams buvo grąžinta 10 pažymėtų daiktų.
• Ženklinti ir žymėti rekomenduojama vertingesnius ar brangesnius daiktus, kurie vagiami dažniausiai: mobiliuosius telefonus, kompiuterius, televizorius, fotoaparatus, vaizdo ir garso techniką, motorolerius, dviračius.

 3,255 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes