Pasaulyje savo darbais išgarsėjęs darbėniškis skulptorius Andrius Petkus prieš dvi savaites grįžo iš Floridos, o šiandien planuoja darbinį skrydį į Japoniją. Asmeninio archyvo nuotr.

Penktadienį Lietuvai užsidarius nuo pasaulio, iš Darbėnų kilęs pasaulyje pripažįstamas skulptorius Andrius Petkus buvo priverstas smarkiai pakoreguoti savo darbinius planus. Menininkas turėjo bilietus pirmadienio skrydžiui į Japoniją, kur vyksta smėlio skulptūrų pasaulinis festivalis, bet iki paskutinės akimirkos nežinojo, ar pavyks išvykti.

Ieškojo galimybių išskristi anksčiau

Andrius buvo suplanavęs išvykti kovo 16 dieną, bet Lietuvai paskelbus ekstremalią padėtį dėl koronaviruso pradėjo ieškoti galimybės išskristi anksčiau. Iki šeštadienio darbėniškis dar nežinojo – įlips į lėktuvą ar ne.

Kadangi menininką samdo festivalio organizatoriai, jie perka ir bilietus, tad darbėniškiui negrėsė finansiniai nuostoliai.

„Tiesiog būčiau praradęs suplanuotas darbines pajamas“ – „Švyturiui“ sakė A. Petkus.  

Menininkas skandinavų oro linijomis turėjo išskristi iš Palangos oro uosto į Kopenhagą, o ten – persėsti. Nuo ketvirtadienio „Scandinavian Airlines“ atšaukus skrydžius šia kryptimi ir iš Palangos, ir iš Vilniaus, skulptoriaus darbdavys japonas ieškojo galimybių, kaip lietuviui iškeliauti, ir netgi anksčiau.

„Bičiulis iš Japonijos man užsakė kitus bilietus šeštadienį, kol dar labiau nesugriežtėjo padėtis Lietuvoje“,  – kalbėjo menininkas.

Jau pakoregavus planus Andrius turėjo išskristi šetadienį 7 val., bet į orą pakilo prieš vidurdienį.

Supranta, kad gali užstrigti grįždamas

Itin sugriežtintą padėtį Lietuvoje po pasaulį keliaujantis kūrėjas vertina dvejopai: viena vertus, suprantąs ir palaikąs tokią kontrolę, kita vertus mano, kad vienur rizika galbūt pervertinama, o kai kur – iki šiol neįvertinta.

Menininkas išvyko trims savaitėms ir, matydamas, kaip padėtis pasaulyje keičiasi nebe dienomis, o valandomis, nujaučia, kag grįždamas galįs įstrigti, pavyzdžiui, kad ir Kopenhagoje.

Tačiau A. Petkus neįžvelgia didesnės rizikos užsikrėsti koronavirusu Japonijoje. Pasak jo, virusą įmanoma pasigauti bet kur – net ir toje šalyje ar teritorijoje, kuri neįtraukta į pavojingiausiųjų sąrašą. Beje, darbėniškis apskritai kritiškai vertina pavojingiausiomis skelbiamų šalių sąrašą.

„Laikykitės jūs ten, Lietuvoje, o aš šiuo metu jaučiuosi labiau užtikrintas Japonijoje“, – šeštadienį lėktuvui jau riedant Palangos oro uosto pakilimo taku, straipsnio autorei rašė darbėniškis.

Amerikiečiai – atsipūtę ir linkę kaltinti kitus

Dar preieš išskrisdamas Andrius „Švyturiui‘ aiškino, kodėl Japonijoje galįs jaustis netgi saugiau. Štai prieš dvi savaites jis grįžo iš Floridos.  Būtent tada, kai Amerikoje buvo užfiksuoti pirmieji du ar trys šio viruso atvejai. Taigi, darbėniškis iš arti matė amerikiečių reakciją į koronaviruso plitimą ir turi savo nuomonę, kodėl šioje šalyje jis išplito itin staigiai.

„Amerikiečiai jaučiasi labai laisvi, kad niekas negali varžyti jų teisių, todėl jie ir nesilaiko valdžios rekomendacijų. Be to, kaip sakoma, žuvis pūva nuo galvos. Juk Donaldas Trumpas savo žmones ramino, kad koronavirusas Amerikos tikrai nepalies, o jau po savaitės keikė Europą, kad ši atnešusi virusą į jo šalį“, –kalbėjo A. Petkus.

Kadangi darbėniškio bičiuliai amerikiečiai žinojo apie jo planus netrukus skristi į Japoniją, prieš dvi savaites jį dar bandė atkalbėti – juk Japonijoje dabar taip pavojinga.

„Bet iš tiesų Japonijoje nuo šio viruso jau liovėsi mirti žmonės, padėtis yra suvaldyta, japonai gyja. Apskritai Japonija yra išskirtinė šalis, labai gerbianti valdžios nurodymus ir vienas kitą apskritai. Jeigu japonas susloguoja, jis iš karto dėvi kaukę, kad neapkrėstų kito. Todėl jiems sekasi valdyti ir koronaviruso plitimą“, – apie šalį, kurioje lankėsi ne vieną kartą, pasakojo darbėniškis.

Tad juo labiau, pasaulyje siaučiant koronavirusui, japonai pabrėžtinai laikosi higienos ir visų įmanomų saugumo priemonių, kaip sako „Švyturio“ pašnekovas: žmonės dėvi kaukes, nesiliečia prie turėklų, daugelis mūvi vienkartines pirštines.

Kodėl JAV nėra pavojingiausiųjų sąraše?

A. Petkus vyksta į Tottori apskritį – ten, kur nebuvo užfiksuotas nė vienas koronaviruso atvejis. Tačiau vistiek bičiulis japonas jį perspėjo iš anksto, kad šis jau lipdamas iš lėktuvo dėvėtų kaukę.

Beje, menininkui nereikėjo sukti galvos, kur jų gauti – jų turėjo dar iš ankstesnės viešnagės Japonijoje. Pakuotės tebegulėjo skulptoriaus sandėlyje net nepraplėštos.

„Japonijoje virusas jau kontroliuojamas, o Amerikoje per pirmą savaitę užfiksuota tūkstantis susirgimų, bet JAV kažkodėl nen nebuvo įtraukta į pavojingiausių šalių sąrašą! Iš tiesų manau, kad tuose sąrašuose galima įžvelgti nemažai ir politinių sprendimų“, – mintimis dalijosi menininkas.

O dabar, nors vos prieš pusę mėnesio buvę ramūs, tarsi po Floridos gatves vaikštinėjančios laukinės vištos, amerikiečiai jau irgi pilni nerimo.

Lietuvoje taikomos priemonės – itin aukšto lygio

Kadangi darbėniškis gali palyginti kelių skirtingų šalių reakciją į koronaviruso keliamą pavojų, atiduoda pagarbą Lietuvai.

Amerikiečiai, kaip jau minėjo menininkas, linkę kaltinti tik kitus ir visai nesisaugo patys, nei nesaugo kitų, Kopenhagoje Andrius irgi nepastebėjęs jokių pokyčių – išskyrus kuklias informacines iškabas.

„Tačiau prieš dvi savaites lėktuvui vos nusileidus Vilniaus oro uoste mus pasitiko apsaugas dėvintys darbuotojai su informaciniais plakatais, ką turime daryti. Iš tiesų galiu pasakyti, kad Lietuva rodo aukštą lygį, kovodama su šia infekcija“, – kalbėjo A. Petkus.

Kita vertus, kaip galvoja darbėniškis, keliama panika esanti perdėta.

„Statistiškai žmogus nuo laiptų nukrenta ir užsimuša dažniau, nei miršta nuo koronaviruso juo apsikrėtusieji. Galbūt net avarijose žūsta daugiau žmonių. Manau, kad jeigu taikytume tokias stiprias kaip koronaviruso atveju prevencines ir kontrolės priemones, ugdydami žmonių sąmoningumą keliuose bei skatindami rūpintis savo sveikata, reguliariai atliekant kraujo tyrimus, gyventume daug sveikesnėje ir saugesnėje visuomenėje“, – savo požiūriu dalijosi iš Darbėnų kilęs kūrėjas.

Štai tokio laiško darbėniškis Andrius Petkus lygiai prieš savaitę sulaukė iš savo bičiulio japono:

Brangus mano drauge,

praėjusių metų gruodį Kinijos Uhane pasirodė labai pavojingas koronovirusas, kuris dabar išplito pasaulyje. Žinau, kad kasdien girdite naujienas apie šį virusą ir nerimaujate dėl jo plitimo aplink jus ir Japonijoje. Taigi, pranešu žinias iš Japonijos.

Mūsų ministras pirmininkas prieš dešimt dienų paskelbė ekstremalią padėtį šalyje dėl koronoviruso keliamo pavojaus. Todėl profesionalios sporto varžybos vyksta be žiūrovų auditorijos, buvo atšauktos „Maratono“ varžybos, uždarytos pagrindinės įstaigos  –  muziejai ir kitos lankytinos vietos, net Tokijo Disneilendas. Šį mėnesį uždaromos mokyklos. Tai yra svarbus mūsų Japonijos vyriausybės ir žmonių sprendimas, nes tokiu būdu siekiama išvengti infekcijos plitimo ar pandemijos. Ypač, kad šią vasarą Japonija organizuoja olimpines žaidynes.

Nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad tarp keturių pavojingiausių šalių yra ir Japonija, manau, kad padėtis mūsų šalyje šiuo metu nebėra tokia rimta. Stebiu esamą padėtį ir jos pažangą. Užkrėstų žmonių po truputį daugėja kasdien, nors jie visi yra jauni žmonės, bet mirusių pacientų skaičius siekė 12, tačiau šią savaitę mirtys liovėsi. Šiandien televizijos naujienų tarnyba paskelbė, kad Italijoje mirė beveik 200 žmonių, Irane, 45 Korėjoje, 12 JAV…

Tottori rajone dar nėra nė vieno užkrėsto žmogaus, nieko nėra, o smėlio kopų teritorijoje nebesilanko turistai. Jų yra 99 procentais mažiau nei pernai.

Esant tokiai padėčiai mes ir toliau ruošiamės atidaryti smėlio muziejaus parodą. Mūsų ministras pirmininkas kitą savaitę paskelbs savo naują sprendimą. Manau, kad valdžia negali to pakeisti, renginys įvyks, nors mūsų ekonomika smarkiai smunka.

Smėlio parodos neatšauksime ir neatidėsime. Paruošiu Tottori miesto rotušę. Prašau, pasitikėkite manimi.

Jei padėtis pasikeis, nedelsdamas Jums pranešiu. Dabar Jums nereikia jaudintis dėl padėties Japonijoje.

Laukiu Jūsų netrukus. Saugaus skrydžio. Ačiū.

Su geriausiais linkėjimais.

P.S. Šis pavojingas virusas plinta visame pasaulyje. Prieš atvykdami pasirūpinkite reikalingomis priemonėmis kelioms savaitėms. Ir turėtumėte suvokti, kad padėtis bet kada gali pasikeisti, kai tik įeisite į oro uostą, sėsitės į autobusą… ir t.t., kai tik kur nors pajudėsite.

Privalote turėti apsaugines kaukes. Ir nuolatos plauti rankas.

 1,301 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes