Už 45 tūkst. eurų Darbėnų seniūnijoje bus atnaujinamos keturių gatvelių atkarpos. Tarp jų – Gluosnių g.

Seniūnijos jau pradeda analizuoti savo kelių būklę ir skirstyti šių metų Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) joms skirtas lėšas. Prioritetus jau susidėliojo didžiausia rajono – Darbėnų – seniūnija, taip pat – Kūlupėnų ir Kartenos seniūnijos.


Darbėnuose asfaltuos keturių gatvių atkarpas
Darbėnų seniūnijai šiemet vietinės reikšmės keliams tvarkyti numatyta skirti 107,391 tūkst. eurų arba tūkstančiu eurų daugiau, palyginti su praėjusiais metais.
Seniūnija turi 202 km vietinės reikšmės kelių, iš kurių 23 km yra asfaltuoti.
„Seniūnaičių sprendimu, didžioji pyrago dalis bus atriekta žvyruotų kelių priežiūrai: 20 tūkst. eurų greideriavimui, 32 tūkst. eurų – žvyravimui. Asfalto duobėms remontuoti skirta 8 tūkst. eurų, beveik 2 tūkst. eurų – kelio ženklams atnaujinti ar naujiems įrengti“, – pasakojo Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys.
Šlaveituose ir Akmenaliuose planuojama įrengti kaimų pavadinimus žyminčias lenteles, nuorodas su gatvių pavadinimais – Juzumuose, Rubiniškėse-Darotaičiuose, kelis naujus kelio ženklus ketinama pastatyti Darbėnuose.
45 tūkst. eurų numatyta atnaujinti išasfaltuoti 240 m Maloniškių gatvės, kurios pusė buvo atnaujinta prieš dvejus metus; 150 m Juzumų gatvės, apie 60 m – Gluosnių gatvės ties vaikų darželiu bei 80 m Saulėtekio gatvės Laukžemėje.
„Visos asfalto dangą turinčios gatvės ja buvo padengtos tarybiniais metais. Beveik visos yra be jokio pagrindo arba jis labai prastos kokybės. Todėl nutarėme naujai perkloti tas gatves, kur asfalto danga labiausiai nusidėvėjusi. Juo labiau, kad perklojus gatvė atrodo kaip nauja“, – sprendimą grindė seniūnas.
A. Poškys perdavė bendruomenės lūkesčius, kad šiemet tikimasi asfaltavimo darbų sulaukti dar vasarą.
Pernai iš KPPP lėšų nauja asfalto danga paklota K. Skroblio gatvė Senojoje Įpiltyje, prieš dvejus metus – Maloniškės ir Laisvės gatvės Darbėnuose.
Savo eilės laukia Saulėtekio gatvė Lazdininkuose, centrinė – Šaltinio – gatvė Vaineikiuose, ne vieną gatvę reikėtų asfaltuoti Grūšlaukėje, bet visoms lėšų šiemet nepakanka.


Kūlupėnai baigs pradėtus darbus
Kūlupėnų seniūnija, turinti 76,347 km vietinės reikšmės kelių, KPPP lėšų šiemet gaus beveik tokią pat sumą, kaip ir pernai – 39,7 tūkst. eurų.
„Keliams žvyruoti numatėme skirti 12 tūkst. eurų, greideriuoti – 7 tūkst. eurų. Pernai viename stačių įkalnių kelyje Kūlupėnai-Prystovai pradėjome rengti kelio atitvarus, reikalingus saugumui užtikrinti, šiemet šį darbą tęsime – tam numatėme 4,5 tūkst. eurų“, – planuojamus darbus vardijo seniūnė Rita Lubienė.
Kūlupėnų seniūnija kasmet stengiasi atnaujinti po vieną gatvę, o šiemet su seniūnaitijų atstovais vieningai nutarta asfalto danga baigti kloti tas gatves, kurių dalis naują dangą jau turi.

Kūlupėnų seniūnaitijų atstovai vieningai nutarė iki galo užbaigti darbus pernai pradėtoje asfaltuoti Minijos gatvėje – asfalto danga iškloti likusius 445 kvadratinius metrus.


Pavyzdžiui, pernai pradėtoje atnaujinti Minijos gatvėje liko pakeisti 445 kvadratinius metrus asfalto, Beržyno gatvėje – 222 kvadratinius metrus.
Į pastarąją gatvę iš projektinių lėšų yra nutiestas naujas takas, kuris susiduria būtent su neatnaujinta Beržyno g. dalimi.
Toks pat – 222 kvadratinių metrų – ruožas, kuriame vyksta itin intensyvus eismas ir kurį, kulūpėniškių manymu, būtinai reikia naujai išasfaltuoti, yra Liepų gatvėje.
„Asfalto dangai numatytose gatvėse atnaujinti numatėme 16,298 tūkst. eurų. Blogos būklės gatvių turime dar ne vieną: Stoties, Lino, Ateities. Joms teks palaukti dar bent metus“, – sakė R. Lubienė.


Daugiau pinigų skirs greideriavimui
Kartenos seniūnijos seniūnaičiai, priešingai kolegoms iš kitų seniūnijų, nusprendė didesnę sumą kelių priežiūros lėšų skirti greideriavimui: praėjusiais metais tam buvo numatyta 5 tūkst. eurų, šiais metais – 8 tūkst. eurų.
„Vietinės reikšmės keliams prižiūrėti gausime apie 40 tūkst. eurų, panašiai, kaip ir pernai. Iš viso turime 80,5 kilometro kelių, seniūnija prižiūri 62 kilometrus. Skirti daugiau lėšų greideriavimui nuspręsta dėl to, kad nuolatiniai lietūs kelius labai išplakė“, – pasakojo Kartenos seniūnė Arūnė Putvinienė.
Visos kitos lėšos bus skirtos keliams stiprinti reikalingam žvyrui ir skaldai pirkti. Ji pagal poreikį bus pilama itin prastos būklės keliuose. Vienas iš tokių – į kapines vedantis kelias.
„Šiais metais nutarta naujos asfalto dangos niekur nekloti, nes tai „suryja“ nemažai pinigų. Pernai susidėvėjusi danga buvo pakeista Gėlių gatvėje, kuri eina per Gintarų-Martinaičių kaimus“, – sakė seniūnė.

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) lėšas vietinės reikšmės keliams tvarkyti ir prižiūrėti skiria iš Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP).
KPPP finansavimo lėšos savivaldybėms paskirstomos pagal jose esamų vietinės reikšmės kelių ilgį bei nuolatinių gyventojų skaičių.
Šiais metais vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūrai Kretingos rajono savivaldybei paskirta 1 mln. 480,9 tūkst. eurų.
Ne mažiau kaip 58 proc. visų lėšų turi būti naudojama turtui formuoti, tai yra, kapitaliniams remontams, rekonstrukcijai, naujai statybai, projektams rengti.
Iš šios, beveik pusantro milijono eurų, sumos visoms rajono seniūnijoms planuojama paskirstyti 622 tūkst. eurų.

 1,957 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes