Uraganas „Laura“ negailestingai išniokojo Darbėnų kapines. Facebook nuotr.

Ketvirtadienio naktį pro visą Lietuvą praūžęs uraganas, pavadintas „Lauros“ vardu, išvartė medžius, kelio ženklus, nepraeinamomis pavertė Darbėnų kapines, plėšė reklaminius stendus, po Rotušės aikštę varinėjo prekybinius vežimėlius, sugriovė gyventojų šiltnamius.


Elektros neteko pusseptinto tūkstančio gyventojų
Vėjo gūsiai vietomis siekė net 30–32 metrų per sekundę, mieste bei daugelyje seniūnijų sutriko elektros energijos tiekimas. Dalis darbėniškių be elektros pragyveno iki penktadienio vakaro.
Elektros skirstymo operatorius (ESO) informavo, kad penktadienio rytą Kretingos rajone elektros neturėjo daugiau nei pussseptinto tūkstančio namų ūkių – buvo sugedę apie pusšimtis vidutinės ir žemos įtampos linijų.
ESO atstovų teigimu, gedimai buvo tvarkomi sustiprintomis pajėgomis. Penktadienio rytą Lietuvoje be elektros buvo daugiau nei šimtas tūkstančių gyventojų.
Uraganas šalyje pareikalavo ir aukų – Ukmergėje nuplėšta stogo dalis mirtinai užmušė pro šalį einančią moterį. Laimei, po Kretingos rajoną siautęs uraganinis vėjas tiesiogiai nepalietė žmonių.
Kaip teigė Kretingos ligoninės vyriausioji gydytoja Ilona Volskienė, gydytojai dirbo įprastu ritmu, tik ligoninės teritorijoje vėtra išvertė porą medžių.


Ugniagesiai dirbo visą naktį
Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Eugenijus Bertašius sakė, kad tarnybai naktis buvo labai nerami. Net 19 kartų gelbėtojams teko važiuoti šalinti ant važiuojamosios gatvių ar kelių dalies nuvirtusius medžius.


Intensyviausias darbymetis prasidėjo ketvirtadienio vakarą, jau 16.30 val., ir tęsėsi iki penktadienio šeštos valandos ryto.
„Pirmiausiai stengėmės nuo medžių išvalyti kelius, o parkus tvarkysime kitą savaitę“, – sakė E. Bertašius.
Medžiai su visomis šaknimis virto visame rajone, virtusį medį Kretingos rajono ugniagesiams teko pjaustyti ir Kretingalėje, nors ši priklauso Klaipėdos rajonui. Kretingos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba buvo arčiausiai.
Ugniagesiams du kartus teko vykti ir į Karteną.


Užgesino ir du nedidelius gaisrus
Negana to, kad ugniagesiai išsijuosę plušėjo dėl uragano padarinių, ketvirtadienio vakarą rajone įsiplieskė dar du nedideli gaisrai. Suodžiai namo kamine degė Erlėnų kaime ir Klaipėdos gatvėje Kretingoje.
Gaisrus pavyko greit užgesinti, ugnis neišplito.
Įsismarkaujančios vėtros padarinius Kretingos centre buvo galima pamatyti jau ketvirtadienio vakare. Rotušės aikštėje vėjo genami važinėjosi prekybiniai vežimėliai, vėtros šuorai plėšė reklamas ir reklaminius skydus, laužė medžių šakas, buvo išversti kelio ženklai.

 1,836 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes