Rita Lubienė su šeima priversta izoliuotis iš užsienio grįžus dukrai.

Po Naujųjų metų praėjusį šeštadienį pirmą kartą išvydusi iš svetur sugrįžusią dukterį Kūlupėnų seniūnė Rita Lubienė negalėjo jos nei apkabinti, nei pabučiuoti – dukra iš karto užsidarė jai skirtame kambaryje. Nuo visuomenės dviems savaitėms izoliavosi visa šeima.

Buvo atšaukta iš atostogų

„Bet esame laimingi, kad dukra namuose, kartu su mumis“, – sako R. Lubienė.

Saviizoliacijoje savo namuose Kūlupėnuose šiuo metu yra keturių asmenų šeima – seniūnė su sutuoktiniu ir dviem dukterimis.

Vyriausioji Lubių dukra šeštadienio vakarą grįžo iš Norvegijos. Šeima jai sudarė sąlygas saugiai užsidaryti namuose. Dvidešimt penkerių mergina  turi atskirą, sandariai uždaromą kambarį su atskiru išėjimu į lauką.

„Tačiau ji naudojasi tuo pačiu tualetu, todėl nusprendėme visa šeima užsidaryti saviizoliacijai“, – pasakojo seniūnė.

Moteris dar tą patį šeštadienį pasiskambino Savivaldybės administracijos direktorei, pranešė jai apie susiklosčiusią situaciją. Buvo rekomenduota užsidaryti namuose bei dirbti nuotoliniu būdu.

Beje, R. Lubienė buvo parašiusi prašymą atostogoms nuo pirmadienio iki trečiadienio, bet iš atostogų buvo atšaukta Lietuvoje paskelbus ekstremalią padėtį. Juolab, kad Kretingos savivaldybė būtent Kūlupėnų seniūnijoje įrengė saviizoliacijai skirtas patalpas buvusiuose Nasrėnų senelių namuose.

Geriau per daug atsargumo nei per mažai

Paklausta, kaip atrodo jos diena, Rita sako, kad dirba nuo ryto iki vakaro: „Aš tik valgyti pagaminu ir dirbu. Dirbau ir šeštadienį, ir sekmadienį. Telefonas raudonuoja, žmonės nuolat skambina, tenka spręsti įvairias kasdienes seniūnijos problemas. Trumpam nuo darbų atitrūkau tik tada, kai ryšys buvo užstrigęs“.

Namuose nuotoliniu būdu dirba ir iš Norvegijos grįžusi Lubių dukra. Šiuo metu mergina ruošia internetinį pranešimą.

„Ji dirba didelėje įmonėje, bendraudavo su daugybe žmonių, todėl ir ėmėmės atsargumo, nors ji nejaučia jokių simptomų, neturi nė temperatūros. Be to, juk grįžo per oro uostą, ir nežinia, ką ten galėjo sutikti. Šiuo laikotarpiu geriau būti per daug atsargiam nei per mažai“, – įsitikinusi kūlupėniškė.

Ritos vyras ir jaunesnioji dukra šiuo metu nedirba – jų darbo specifika neleidžia jiems dirbti nuotoliniu būdu. Dukra yra laborantė, o vyras – statybininkas. Negana to, kad kūlupėniškis dabar negali dirbti, patiria ir šiek tiek finansinių nuostolių – mat verslo liudijimą buvo išsipirkęs iki gegužės 5 d.

Apsipirkti nereikėjo – rūsys lūžta nuo savų gėrybių

Tačiau Rita nedejuoja – į susiklosčiusią padėtį žvelgia su šypsniu. Mato ir šviesiąją tokios situacijos pusę. Net kelis kartus pokalbio metu pakartoja: „Laimė, kad mes esame kaimiečiai“.

„Pilnas rūsys bulvių, pačios pasidarytų konservų. Mūsų šaldytuvai, šaldikliai pilni. Esame kaimo žmonės, maistą visada ruošiame patys, tad, nors ir iš anksto nesiruošiau saviizoliacijai, dvi savaites išgyvensime drąsiai – tai mums tikrai ne problema“, – pozityvumu trykšta pašnekovė.

Rita džiaugiasi, kad šiuo atveju jiems pasitarnauja net ir neįprastai šilta žiema: „Tikrai visko turime sočiai, o šiemet žiema buvo tokia dėkinga – lauke dar ir porai, ir lapiniai kopūstai išbuvo labai gražūs. Specialiai visų neroviau, dalį palikau bandymams. Ir tie, kurie buvo lauke, išsilaikė geresnės būklės nei nurauti. Turime dar ir medaus“.

Moteris išsamiai papasakoja, kaip maistą patiekia atskirame kambaryje užsidariusiai vyriausiajai dukteriai.

„Valgį ruošiame visai šeimai, bet dukrai esame paskyrę atskirą lėkštę, puoduką, įrankius. Įdėjusi valgį su alkūne pradarau jos kambario duris, nors rankenos yra nuolat dezinfekuojamos. Lėkštę pastumiu ant grindų, uždarau duris. Tada dukra pasiima valgį, suvalgo, ir lėkštę išstumia mums. Indą paimu su skiautele tualetinio popieriaus, kad plikos rankos nesiliestų prie jo. Įdedu į indaplovę. Atsargumo dėlei tuos kelis dukros indus plaunu atskirai nuo mūsų naudojamų indų“. 

Iš Norvegijos grįžusi dukra naudojasi ir individualiomis higienos priemonėmis – savo tualetiniu popieriumi ir skystu muilu. Ir viską nešiojasi su savimi. Jos rankose – ir dezinfekcinis skystis.

„Jeigu tik ką nors užkliūna – tuoj pat dezinfekuoja. Purškiklį parsivežė iš Norvegijos“, – toliau pasakoja R. Lubienė. 

Šeštadienį, dar laukdama dukters, moteris užsuko į vietos parduotuvę. Nusipirko tik duonos, druskos, acto, sodos, tualetinio popieriaus, miltų.

„Nebuvau nusiteikusi, kad būsime saviizoliacijoje“, – negausų pirkinių krepšelį paaiškina pašnekovė.

Šiuo metu svarbiausia – sąmoningumas

Rita įsitikinusi – kiekvienas turi atsakingai vertinti šalyje ir pasaulyje susiklosčiusią padėtį dėl siaučiančio koronaviruso.

„Turi izoliuotis ne tik tas, kas grįžta iš užsienio, bet ir jo artimieji, šeimos nariai, – kalba seniūnė.  – Tačiau tiems, kas nesilaiko saviizoliacijos, irgi negalime keršyti piktomis replikomis, bet žmonės privalo būti sąmoningesni. Geriau būti per daug atsargiam negu per mažai, nes dabar kiekvienas esame atsakingas ne tik už save, bet už visą šeimą ir už visą Lietuvą. Nes, neduok Dieve, būsi užsikrėtęs ir iš tavęs išplis užkratas – kur tada sąžinę padėsi?“

Kita vertus, kūlupėniškė sako dar galinti suprasti, jeigu gyvena vienišas žmogus, kuris neturi, kas už jį nueitų į parduotuvę. „Bet manau, kad ir tokiu atveju atsirastų, kas gali jam padėti – kad ir kaimynas“, – įsitikinusi Rita.

 3,004 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
2 thoughts on “Saviizoliacijai su šeima užsidariusi kūlupėniškė: „Laimė – esame kaimiečiai“”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE