Šiuo metu registruojant santuoką ceremonijos dalyvių skaičius ribojamas: joje iš viso gali dalyvauti 5 asmenys: jaunavedžiai, liudytojai ir vertėjas, jeigu vienas iš jaunavedžių yra užsienio valstybės pilietis.

Lietuvoje paskelbtas karantinas gražiausių žmogaus švenčių – vestuvių – neuždraudė, tačiau jų scenarijus pakoregavo. Šiandien iš trijų porų, ketinusių susituokti Kretingos civilinės metrikacijos ir archyvų skyriuje, santuoką įregistravo tik viena.


Svečių į ceremoniją neįleis
Skyriaus vedėja Nijolė Katkuvienė pasakojo, kad viena iš trijų porų santuokos įregistravimo datą vėlesniam laikui buvo nukėlusi dar prieš koronaviruso paplitimą Lietuvoje, antra, norėjusi tuoktis ne skyriuje, vestuves nutarė nukelti dėl šiuo metu šalyje susiklosčiusios sudėtingos situacijos.
„Vestuvių neatšaukė dvi poros, kurios santuoką registravo šį penktadienį, savo planų kol kas nepakeitė ir pora, kuri susituokti turėtų kovo 30-ąją, pirmadienį. Jokių pranešimų apie pasikeitimus dar nesame gavę ir iš porų, kurių vestuvės numatytos balandį ar gegužę“, – sakė N. Katkuvienė.
Vedėja akcentavo, kad karantino laikotarpiu prašymai tuoktis bus priimami tik per MEPIS – Civilinės metrikacijos skyrių portalą.
Analogiško turinio prašymus turės užpildyti abu ketinantys susituokti asmenys.
Į santuokos registravimo ceremoniją jiems bus privalu atvykti anksčiau nurodyto ceremonijos laiko, kad skyriaus darbuotojai galėtų nuodugniai patikrinti originalius dokumentus, atlikti kitus su santuokos įregistravimu susijusius formalumus.
„Registruojant santuoką ceremonijos dalyvių skaičius ribojamas: joje, be Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus darbuotojo, iš viso galės dalyvauti 5 asmenys: jaunavedžiai, liudytojai ir vertėjas, jeigu vienas iš jaunavedžių yra užsienio valstybės pilietis. Pasveikinti atėję svečiai ar bičiuliai į skyriaus patalpas nebus įleidžiami“, – akcentavo N. Katkuvienė.
Santuokų registravimo ceremonijos vyks laikantis būtinų saugumo priemonių, patalpos bus vėdinamos ir dezinfekuojamos. Tarp ceremonijų bus daromos didesnės pertraukos.


Prašo nesikreipti su prašymais
Karantino laikotarpiu Civilinės metrikacijos ir archyvų skyrius, kaip ir kitos savivaldybės institucijos ar įstaigos, dirba ir klientus aptarnauja nuotoliniu būdu.
„Gyventojų labai prašytume susilaikyti nuo prašymų, kurie gali būti pateikti karantinui pasibaigus. Pavyzdžiui, gauti senesnių metų gimimo ar santuokos liudijimus. Jų šiuo metu tikrai nereikia, nes karantino laikotarpiu notarai klientų biuruose irgi nepriima“, – teigė N. Katkuvienė.
Ji priminė, kad į Civilinės metrikacijos ir archyvų skyrių nereikia kreiptis ir dėl mirties, santuokos nutraukimo, kai santuoka nutraukta Lietuvoje teismo sprendimu, bei bažnytinės santuokos įtraukimo į apskaitą – šie veiksmai atliekami skyriaus iniciatyva, iš atitinkamų įstaigų gavus šiuos civilinės būklės aktus patvirtinančius dokumentus.

 2,917 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes