Baublių mokyklos-daugiafunkcio centro pedagogai užvakar išbandė bendravimą per platformą „Zoom“.

Nuo šiandien Lietuvos švietimo sistema pradeda iššūkių pilną visiškai naują etapą – ugdymo procesą nuotoliniu būdu. Informacinių technologijų srityje pedagogus pranokę gimnazistai konsultuos ne tik bendraamžius, bet ir mokyklų vadovus bei savo mokytojus. 

Mokytojai ir mokiniai keisis vietomis

Daugelis Kretingos mokyklų pasirinko internetinę platformą „Zoom“.

Darbėnų gimnazijos direktorė Sonata Litvinienė „Švyturiui“ tvirtino, kad dirbti nuotoliniu būdu pajėgūs visi 40 mokytojų.   

Iš 360 gimnazijos mokinių galimybių mokytis nuotoliniu būdu neturėjo trys. Tačiau reikiama įranga nupirkta, pasirūpinta ir internetiniu ryšiu. Priemonės mokinių šeimoms naudoti perduotos pagal panaudos sutartį.

„Kol kas situacija dėl nuotolinio mokymo normali. Visos bėdos pasimatys pirmomis tokio mokymo dienomis, tada ir žiūrėsim, ką reikia taisyti ar tikslinti. Mokyklos administraciją, mokytojus, o ir mokinius konsultuos ne tik keli paskirti mokytojai, bet ir gerai technologijas išmanantys savanoriai gimnazistai“, – sakė direktorė.  

Iš tvarkaraščių darbėniškiai kol kas neketina išbraukti nė vieno dėstomojo dalyko. Pasak gimnazijos vadovės, norima, kad mokiniai jaustų ritmą, prisijungtų, kada reikia, o ne kada sugalvojo.

Tiesa, laiką, kada atliks savarankiškas užduotis, mokinys planuos pats.

Pagrindinis dalykas – atsiskaitymas.

„Turime parengę tvarką, jei mokinys reikiamu laiku neprisijungtų. Jeigu jis laiku atsiskaitys už atliktą užduotį, vadinasi, mokymo procese dalyvauja. Jeigu ne, bus informuojami tėvai, aiškinamasi, kodėl taip yra. Kontrolė išliks, nors manau, kad tie, kurie nori mokytis, mokysis ir nuotoliniu būdu, o nenorintieji nenorės ir toliau“, – kalbėjo S. Litvinienė.    

Išmoks mokytis patys?

Baublių mokykloje-daugiafunkciame centre iš 73 mokinių sąlygų mokytis nuotoliniu būdu neturėjo 10 vaikų. Iš jų 4 auga vienoje šeimoje.

„Du vaikai iš šios šeimos turi išmaniuosius telefonus, jai skyrėme ir vienos kretingiškės padovanotą kompiuterį. Likusiems šešiems mokiniams duoti mokyklos kompiuteriai.

Dėl modemų sudarėme sutartį su Tele2, tad dėl priemonių mokytis nuotoliniu būdu problemų nėra“, – pasakojo įstaigos direktorė Renata Bumblienė.

Nuotoliniam mokymui taip pat pasirinkta platforma „Zoom“, visos 5–10 klasės, mokytojai bei administracija feisbuke turi susikūrusios ir savo bendravimo grupes.

Mokytojai, kurie iki šiol mažiau naudojosi technologijomis, su mokiniais bendraus ir užduotis skirs per Tamo dienyną, telefonu.

„Nuotolinis mokymas turėtų patobulinti mokinių mokėjimo mokytis kompetenciją – jie turės daug dirbti savarankiškai, planuoti savo laiką.

Žinoma, labai svarbus bus tėvų požiūris į šį mokymą – jie bus atsakingi, kad vaikai reikiamu laiku prisijungtų,  dalyvautų mokymo procese“, – sakė direktorė.

Bus dėstomi visi mokomieji dalykai, tik mokytojas pasirinks, kokia forma – ar vyks vaizdo pamoka, ar užduotys bus pateikiamos elektroniniuose dienynuose, o gal paskambinus telefonu.

Numatyta ir tvarka, kaip už vieną ar kitą dalyką reikės atsiskaityti. Pasirinks mokytojas, suderinęs su mokiniais.

„Nėra abejonių, kad pradėjus ugdymą nuotoliniu būdu iš pradžių bus visko, bet juk kas nedirba, tas neklysta. Svarbu stengtis, daryti, nes taip gali tekti baigti visus mokslo metus.

Koks bus rezultatas, priklausys ne tik nuo mokytojo pastangų, bet ir nuo vaiko motyvacijos mokytis, tėvų požiūrio. Manau, viskas pavyks tik bendru sutarimu, šiuo ekstremaliu laikotarpiu dirbant ramiai, be streso, nuoširdžiai vienas kitam padedant“, – įsitikinusi R. Bumblienė.                        

Sąlygos mokytis sudarytos visiems

Kretingos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Asta Burbienė sakė, kad pasiruošti mokymui nuotoliniu būdu mokyklos turėjo dvi savaites.

Pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) parengtas rekomendacijas apie nuotolinį mokymą ir elektroninių šaltinių, kuriais gali naudotis mokiniai ir mokytojai, sąvadą, jos pirmiausiai  turėjo įsivertinti technines galimybes, kad nuotolinis mokymas namuose būtų prieinamas visiems mokiniams; išsiaiškinti, kiek vaikų neturi tokiam ugdymui reikalingų priemonių – kompiuterių, interneto ryšio, išmaniųjų telefonų.

„Pagal surinktus duomenis kompiuterių namuose neturi apie 100 rajono moksleivių. Tačiau dauguma jų turi išmaniuosius telefonus, prireikus kurį laiką galės naudotis ir jais.

 Kompiuteriais vaikus aprūpino mokyklos – dalis pagal panaudos sutartį šeimoms davė įstaigoje turėtus, dalis pirko, keli kompiuteriai buvo padovanoti. Kažkiek naujų turėtume gauti iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, tik nežinia, kada“, – kalbėjo vedėja pridurdama, kad tikroji situacija, ar visi vaikai turi technines galimybes mokytis nuotoliniu būdu,  paaiškės jį pradėjus.  

Dirbs pagal senuosius tvarkaraščius

Ruošdamosi mokymui nuotoliniu būdu, mokyklos taip pat turėjo aptarti jo tvarką, apsispręsti, kokiose platformose, su kokia medžiaga dirbs. Mokyklose paskirtas skaitmeninių technologijų administratorius, kuris konsultuos mokytojus ir mokinius.

Dauguma mokyklų pasirinko vieną populiariausių pasaulyje alternatyvų mokytojams ir mokiniams palaikyti kontaktą – „Zoom“ vaizdo konferencijų ir pokalbių platformą. Užduotis sutartu laiku vaikams taip pat ketinama organizuoti per Tamo, Skype, Messenger, Viber ar Google.

Mokymuisi nuotoliniu būdu bus naudojami įvairūs internetiniai šaltiniai, elektroniniai vadovėliai, garso ir vaizdo medžiaga, užduočių paketai.  

Visos švietimo įstaigos kol kas dirbs pagal anksčiau sudarytus tvarkaraščius. Vėliau galės juos tikslinti ar koreguoti, ieškoti optimaliausio varianto. Kol kas nebus atsisakoma nė vieno dėstomojo dalyko, o pamokų laiką, jų pradžią, kiek tęsis, irgi nusistatys pačios mokyklos.

Švietimo skyriaus turimais duomenimis, didžioji dalis mokyklų pamokas pradės 9 valandą, pradinukams – 10 valandą.       

„Drąsiai galiu pasakyti, kad visos mokyklos yra pasirengusios dirbti nuotoliniu būdu. Žinoma, nesitikima, kad nuotolinio mokymo procesas iš karto bus sklandus – tokiomis sąlygomis mokyklos juk niekada dar nedirbo.

 Tačiau tai neturėtų kelti didžiulio susirūpinimo, o padėti matyti, kas nesiseka, ką reikėtų keisti, koreguoti. Šis iššūkis bus įveiktas tik kartu – kai vienas kitam padės ir patirtimi dalinsis mokytojai, labai rimtai į vaikų  mokymąsi nuotoliniu būdu žiūrės tėvai“, – kalbėjo Švietimo skyriaus vedėja.

Rajono bendrojo lavinimo mokyklose mokosi 4 tūkstančiai vaikų, dirba apie 540 pedagogų.      

 3,039 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes