Štai šias apsaugines veido kaukes užsidėjusi Rita su vaikais į Kretingos gatves išėjo pirmą kartą. Asmeninio archyvo nuotr.

Renata – turbūt pirmoji kretingiškė, Kretingoje išėjusi į viešumą su kauke. Pačią pirmąją karantino Lietuvoje dieną. Moteris kaukes pasiuvo ir savo vaikams, o dabar siuva Kretingos ligoninei.

Padeda ir vaikai
37-erių metų moteris – viena iš aštuonių daugkartines veido kaukes siuvančių savanorių Krentingos rajono savivaldybės įstaigoms.
Viena iš tų žmonių, kurie šiomis dienomis nepanikuoja, neskleidžia sąmokslo teorijų, nieko nekaltina dėl susklosčiusios padėties, bet dirba. Nuo ryto iki vakaro.
Moteris penkiolika metų siuva drabužius vaikams, bet nenori viešai skelbti nei savo įmonės pavadinimo, nei savo pavardės.

Renatai siūti padeda ir vaikai.


„Pristatykite mane kaip tetą Renatą – kas mane pažįsta, taip ir vadina. Nenoriu sudaryti klaidingo įspūdžio, kad noriu reklamos. Noriu tyliai daryti gerus darbus“, – kukliai priduria.
Renatai pakanka dvylikametės dukters žavesio pilnų šūksnių: „Mama, tu stebuklinga!”
Mergaitė didžiuojasi, kad jos mamytė siuva apsaugines kaukes ir dovanoja jas Kretingos gydytojams bei slaugytojams. Kad tik mama kuo daugiau jų pasiūtų, dukra ir sumuštinį sutepa, ir bulves nuskuta, ir namus sutvarko.
„Namai ant dukros pečių“, – sako dviejų vaikų mama.
Renata, sužinojusi, kad medikams reikia kaukių, tiek to laisvo telaiko ir teturi – kavai išgerti ir pietums pagaminti sau ir savo dviems vaikučiams. Dar keliems tempimo pratimo padaryti, kad raumenys visai nesustingtų.
Devynmetis Renatos sūnus – irgi vienas iš Kretingos savanorių, tik neįrašytas į sarąšus. Berniukas kruopščiai karpo gumeles kaukėms.

Pirmąją pasisiuvo kovo pradžioje
Moteris pasakoja, kad apie koronaviruso pavojus jai pasakojo Italijoje gyvenanti pusseserė ir ragino ją ruoštis epidemijai.
„Iš tiesų net netikėjau, kad pas mus ateis epidemija, man tai atrodė vos ne juokas, visiškai neįtikėtina. Bet vis dėlto – vos ne pramogai – pasisiuvau sau kaukę dar kovo pradžioje. Ir įsikėliau į Facebooke puslapį. Tada sulaukiau netgi daug pašaipų“, – prisimena dar vos prieš mėnesį vyravusį visuomenės požiūrį į apsaugos priemones bei koronaviruso keliamas grėsmes.
O kai Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas, Renata pačią pirmąją dieną išsitraukė kaukę iš lentynos ir išėjo į parduotuvę.

Tai – vienas iš brėžinių, kuriuo siūdamos kaukes naudojasi moterys.
„Į mane žmonės žiūrėjo kaip į ufonautę! Tačiau, kadangi žinojau apie padėtį Italijoje iš pirmų lūpų, nerizikavau. Tačiau vos per savaitę padėtis smarkiai pasikeitė. Dabar išėjusi iš namų matau, kad kaukes jau nešioja apie trečdalis žmonių,“ – pasakoja kretingiškė.

Moteris, be abejo, kaukes pasiuvo ir savo vaikams. Savo šeimyną Renata aprūpino netgi keliais komplektais kaukių – kad būtų galima priderinti prie aprangos.
Siuvėja šypsosi, kad sūnui ir dukrai kaukes nešioti patinka – vaikams tai savotiška atrakcija.
Netrukus su Renata susisiekė ir buvusi bendraklasė. Paklausė, ar moteris nenori įsitraukti į šiuo metu itin reikalingą savanorystę Kretingoje siūti kaukių miesto bei rajono medikams.
Kretingiškė net nesuabejojusi iš karto sutiko.
Audinių naujajai savanorei atvežė Savivaldybės darbuotojai.
„Mano tiktai laikas, na, dar siūlai, plastikiniai užspaudžiami maišeliai. Tai nedaug“, – kalba siuvėja.


Pirmą vakarą dirbo iki vidurnakčio
Renata prisimena, kad labai susijaudinusi dėl kaukių trūkumo medikams puolė darbuotis nieko nelaukdama. Pirmąjį vakarą pasiruošė iškarpas – darbavosi iki pat vidurnakčio.
Moteriai iš galvos neišėjo gydytojai ir slaugos specialistai, kurie turi dirbti, neturėdami būtinųjų apsaugos priemonių.
„Norėjau kuo greičiau pirmąsias kaukes pasiūti, kad tik jie jas gautų, kad turėtų ir nejaustų papildomo streso“, – atviravo savanorė.
Moteris per dvi dienas pasiuvo aštuoniasdeštimt kaukių. Siūdama nuo ryto iki vėlyvo vakaro.
Pasiuvusi kaukes, Renata skambina vienai savivaldybės darbuotojai, o ji atsiunčia žmogų, kuris siuvinius paima ir nuveža ligoninei.
Kretingiškė buvo mnaloniai priblokšta, kai šeštadienio vakarą paskambinusi nurodytu telefonu ir pranešusi, kad kaukes jau galima paimti, išėjusi jas perduoti prie durų pamatė rajono merą Antaną Kalnių.
Nors meras buvo su kauke, kretingiškė vistiek jį pažino.
„Labai nustebau, kad jis pats atvažiavo paimti. Tai buvo labai netikėta“, – sakė moteris.
Iš viso Kretingos savanoriai jau yra pasiuvę 268 daugkartinio naudojimo kaukes.
200 kaukių jau yra perduotos Kretingos ligoninei.

 6,220 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “Renata: noriu pasiūti kuo daugiau kaukių medikams”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE