Šią savaitę lietuviai į Lietuvą grįžta paskutiniais Valstybės užsakytais reisais. Susisiekimo ministerijos nuotr.

Šią savaitę Vakar dieną ir šią naktį iš užsienio namo sugrįžo dar trys kretingiškiai. Vienas vyriškis dieną parvyko vienas iš Norvegijos, kur dirbo žuvų fabrike, naktį iš Londono parskrido dar du rajono gyventojai.

Saviizoliacijai užsidarė namuose

Kretingiškiai suspėjo į gimtinę sugrįžti šią savaitę, Lietuvai organizuojant paskutiniuosius užsakomuosius reisus.

Naktį iš Londono grįžusius kretingiškius parvežė Kretingos rajono savivaldybės specialiai parengtas transportas.

Iš Norvegijos į Lietuvą parvyko apie 27 žmones, dirbusius žuvies įmonėje, daugelis jų – iš Žemaitijos, vienas – kretingiškis.

Vakar „Švyturio“ kalbinta Savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Rasmina Beniušienė sakė, kad ši lietuvių grupė bandė susiorganizuoti parvykimą į namuose savo pačių pasamdytu transportu.

Visi grįžusieji saviizoliacijai užsidarė savo namuose.

Pasirašė sutikimą

Kretingiškiai, kaip ir visi į Lietuvą šiuo metu grįžtantys žmonės, izoliuotis savo pasirinktose patalpose galėjo tik pasirašę sutikimą dėl keliamų reikalavimų.

Pagal nustatytą tvarką tie, kurie nesutinka pasirašyti, jog laikysis izoliavimo reikalavimų, arba nėra Lietuvos piliečiai ar neturi saviizoliacijai tinkamų patalpų, 14 dienų izoliaciją praleistų Savivaldybės parengtose patalpose – „Ecohotel“, nes šiuo metu Nasrėnų saviizoliacijos namai yra užpildyti.

Paskutiniais Lietuvos užsakomaisiais reisais grįžtantieji iš užsienio gali izoliuotis namuose, jei turimos sąlygos leidžia tai daryti saugiai ir be kontakto su kitais asmenimis. Tačiau ir esantiems izoliacijoje namuose, galioja griežtos taisyklės, už kurių nepaisymą gresia piniginės baudos arba net kalėjimas.

Šį penktadienį į Lietuvą sugrįš paskutiniai 220 lietuvių.

Tai bus dvidešimt ketvirtas skrydis, kurį Lietuva bus suorganizavusi lietuviams sugrįžti namo. Iki šios dienos į Lietuvą parvyko 2353 lietuviai.

Stabdomos ir keleivių kelionės keltais. Oro ir vandens transportu bus gabenami tik kroviniai. Tokie ribojamai planuojami iki birželio mėnesio.

Visus grįžtančius iš svetur Kretingos rajono savivaldybė prašo iš anksto registruotis el. paštu rasmina.beniusiene@kretinga.lt arba telefonu 8 698 00234 ir nurodyti parvykimo į Lietuvą datą, laiką ir vietą, taip pat nurodyti savo kontaktus, amžių bei suteikti žinių apie sveikatos būklę.

Už pažeidimus gresia ir kalėjimas

Esantiems privalomoje dviejų savaičių saviizoliacijoje eiti į lauką draudžiama, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms.

Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų dviejų metrų atstumą – pavyzdžiui, nuosavą kiemą, mišką, parką.

Reikalavimų nesilaikymas baudžiamas teisės aktų numatyta tvarka.

Už saviizoliacijos reikalavimų nepaisymo pobūdį ir žalos mastą gali grėsti sankcijos nuo piniginės baudos iki arešto ar laisvės atėmimo iki trejų metų.

Izoliavimosi namuose taisyklės:

  • nepriimti svečių (lankytojų) namuose;
  • laikytis sveikatos priežiūros specialisto nurodymų;
  • maistu, vaistais ir kitomis būtinomis priemonėmis pasirūpinti nuotoliniu būdu arba paprašyti, kad tuo pasirūpintų kiti žmonės (pavyzdžiui, šeimos nariai, draugai ar kt.), kuriems nėra taikomos izoliavimo priemonės, arba savivaldybės teritorijoje socialines paslaugas teikiančios įstaigos;
  • kasdien matuotis kūno temperatūrą ir stebėti savo sveikatos būklę dėl kosulio ir pasunkėjusio kvėpavimo simptomų pasireiškimo;
  • pablogėjus sveikatos būklei ar atsiradus ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomams (staigiai prasidėjus bent vienas iš šių simptomų: karščiavimui, kosuliui, pasunkėjus kvėpavimui), kreiptis telefonu 1808;
  • žmogus turi būti izoliuotas atskirame bute arba atskirame, gerai vėdinamame kambaryje (t. y. su atidaromais langais ir sandariai uždaromomis durimis) su atskiru sanitariniu mazgu;
  • izoliavimo metu toje pačioje patalpoje kartu su šiuo žmogumi negali gyventi kiti sveiki žmonės;
  • buitines atliekas mesti į atskirą (žymėtą) šiukšliadėžę;
  • drabužius skalbti su įprastinėmis skalbimo priemonėmis 60–90 °C temperatūroje;
  • indus plauti karštu vandeniu ir įprastiniais plovikliais arba naudotis indaplove;
  • dažnai liečiamus paviršius dezinfekuoti alkoholiniu dezinfektantu, kurio koncentracija yra ne mažesnė kaip 70 proc., arba buitiniu balikliu, kuriame chloro koncentracija yra 0,5 proc.;
  • dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu. Nesant galimybės nusiplauti rankų, gali būti naudojamos alkoholinės rankų dezinfekavimo priemonės (rankų alkoholiniai antiseptikai). Rankas būtina plauti prieš ir po maisto ruošos, prieš valgant, pasinaudojus tualetu ir tada, kai rankos yra akivaizdžiai nešvarios.
  • nusiplovus rankas su muilu ir vandeniu, jas nusausinti vienkartiniais popieriniais rankšluosčiais;
  • siekiant sulaikyti kvėpavimo takų išskyras, rekomenduojama apsirūpinti medicininėmis kaukėmis.
  • Kaukes dėvėti kiek įmanoma dažniau, ypač jei tenka bendrauti su kitais žmonėmis (pasiimant maistą, atvykus sveikatos priežiūros specialistui ar pan.).
  • Jei žmogus negali toleruoti medicininės kaukės, turi laikytis kosėjimo-čiaudėjimo etiketo – užsidengti savo burną ir nosį servetėle, kai kosti ar čiaudi, ir išmesti panaudotą servetėlę į šiukšliadėžę. Neturint servetėlės, kosėjant ar čiaudint uždengti burną alkūne, o ne delnu;
  • ne mažiau kaip du-tris kartus per dieną vėdinti patalpas  – 10 minučių plačiai atverti langus arba kelioms minutėms patalpose padaryti skersvėjį. Tokiu būdu vėdinant patalpas jose neturi būti žmonių;
  • naudoti atskirą patalynę, valgymo įrankius ir kt. Juos plauti muilu ir vandeniu; 
  • kasdien valyti ir dezinfekuoti dažnai naudojamus paviršius kambaryje, pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus. Valymui turi būti naudojamas įprastas muilas ar ploviklis. Po valymo atliekama dezinfekcija, pvz., naudojant buitinį baliklį, kuriame chloro koncentracija yra 0,5 proc., (skiedžiama 1:50 santykiu) arba alkoholio pagrindu pagamintą dezinfekcinį skystį;
  • mažiausiai kartą per dieną valyti ir dezinfekuoti vonios kambario ir tualeto paviršius;
  • pasibaigus saviizoliacijai, pirmiausia dezinfekuoti patalpas, prieš į jas įleidžiant kitus žmones.
  • Izoliavimo patalpose vengti daiktų minkštu porėtu paviršiumi, kuriuos sunku dezinfekuoti: kilimų,  minkštų baldų.
  • Krovinių pervežimas

 1,552 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
2 thoughts on “Vakar iš užsienio grįžo dar trys kretingiškiai”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE