Prieš savaitę vieno kretingiškio užfiksuotas jaunimo būriavimasis Kretingoje, keliantis pavojų aplinkinių sveikatai.

Vis dar pasitaiko piliečių, kurie, eidami pasivaikščioti į parduotuves save laiko drąsuoliais. Na, galbūt save kiek per mažai mylinčiais, nes nelabai saugosi. Tačiau karantino metu sangrąžinio veiksmažodžio „saugotis“ vartojimas tampa nebeaktualus. Dabar nebesisaugome, bet saugome kitus.

Ir kaukes viešumoje dėvime (kas dėvime!) ne save saugodami, o kitus!

Beje, šioje rekomendacijoje viešumoje dėvėti apsaugines veidos kaukes nėra jokio prieštaravimo ankstesniems specialistų aiškinimams, kad kaukės skirtos ne sveikiesiems, o ligoniams, todėl kiekvienam jų nešioti nereikia. Šiandien kiekvienas iš mūsų esame potencialus koronavirusinės infekcijos COVID-19 nešiotojas, taigi – potencialus ligonis.

Daugelis sąvokų karantino metu pasikeitė.

Tėvų, senelių lankymas dabar vadinamas nebe rūpinimusi tėvais, o grėsmės jų sveikatai ir gyvybei kėlimas.

Žaidimų aikštelėje krykštaujantys vaikai – ne nerūpestingos vaikystės akimirka, o pavojaus išplisti ypač pavojingai ligai kėlimas.

Šunelio vedžiojimas (jei jį vedžioja saviizoliacijos privalantis laikytis asmuo) – ne rūpestinga augintinio priežiūra, o nusikalstama veika, sukelianti pavojų išplisti ypač pavojingai ligai.

Vienai tokiai Klaipėdos rajono gyventojai, jos pačios manymu, rūpestingai vykdžiusiai augintinio šeimininkės pareigas, bet iš tiesų neatsakingai sukėlusiai pavojų aplinkinių sveikatai, prieš kelias dienas pareigūnai pradėjo tyrimą dėl šuns vedžiojimo. Nes tokiu būdu augintinio šeimininkė pažeidė saviizoliacijos taisykles.

O kitam klaipėdiečiui šią savaitę jau išrašyta ir 250 eurų bauda – pusė minimalios, mat iki šiol vyriškis nebuvo baustas.

Taigi, visiems tiems, kam per tris karantino savaites dar nepasidarė aišku, kas vyksta ir kas gresia įvykti, nesilaikant karantino taisyklių ir rekomendacijų, pateikiame svarbiausius šių dienų skaičius:

2 – tiek daugiausiai asmenų viešumoje gali būti kartu, daugiau – nebent vienos šeimos narių;

8 – labai svarbus Lietuvos Respublikos (LR) administracinių nusižengimų kodekso (ANK) skyrius, anaiptol ne hiperbolizuotai pavadintas „Su žmonių GYVYBĖS ir SVEIKATOS apsauga susiję administraciniai nusižengimai“, kurio vienas straipsnis šiomis savaitėmis ypač aktualus;

45 – minėto LR ANK skyriaus straipsnio numeris, kurį visiems drąsuoliams šiomis dienomis būtina perskaityti, kad laikytųsi karantino ir saviizoliacijos reikalavimų, jeigu ne iš protingumo, tai bent jau iš baimės prarasti pinigus. Straipsnis vadinasi „Visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimas“;

500 – tiek eurų mažiausiai fiziniams asmenims gresia sumokėti baudos už nurodyto straipsnio, taigi, karantino ir saviizoliacijos pažeidimus;

1500 – su tiek eurų daugiausiai fiziniams asmenims gresia atsisveikinti už karantino ir saviizoliacijos pažeidimus;

1500 – tiek eurų mažiausiai tektų sumokėti įmonių, organizacijų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims, kurie iš tiesų buvo neatsakingi ir įvykdė karantino ar saviizoliacijos pažeidimus;

6000 – tiek eurų daugiausiai baudos gresia sumokėti įmonių, organizacijų vadovams, kurie turėjo būti atsakingi, bet tokie nebuvo ir įvykdė karantino bei saviizoliacijos pažeidimus;

4 – minimo LR ANK 45 straipsnio dalies numeris, kuriame įvardijama, kaip nuo šių metų kovo 14 d. iki balandžio 13 d. vadinasi kasdieniai nebūtini apsipirkinėjimai ar šunelių vedžiojimai, kai pavadėlį laiko privalantis saviizoliacijos laikytis asmuo – veikos, sukėlusios pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, padarytos karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai.

 10,523 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes
5 thoughts on “Kam dar neaišku – tiesiai šviesiai apie baudas už karantino pažeidimus”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE