Bendraujant su kitu žmogumi būtina išlaikyti saugų atstumą, kad koronaviruso lašeliai - jeigu jų yra - neužkristų ant jūsų ir neįsiskverbtų į organizmą.

Koronaviruso lašeliai nukeliauja apie metrą ir nukrenta ant artimiausio paviršiaus, todėl taip svarbu laikytis saugaus – dviejų metrų –  atstumo nuo kito asmens. Apie COVID-19 sukėlėjo plitimą paprastai, bet aiškiai pasakojama Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) parengtoje video medžiagoje.

Covid-19 – nauja, pirmą kartą pradėjusi plisti tarp žmonių, naujų koronavirusų sukeliama užkrečiamoji liga.

Užkratas plinta daugiausia per lašelius, kurie susidaro užsikrėtusiam žmogui kosint, kalbant arba čiaudint. Šių lašelių gali patekti į šalia esančių žmonių burną arba nosį.

Tačiau šie lašeliai per sunkūs, kad ore galėtų plisti toli – nukeliavę maždaug vieną metrą jie greitai nusėda ant paviršių. Todėl žmonės vieni nuo kitų dažniausiai užsikrečia dėl artimo kontakto.

Kiek laiko virusai lieka gyvybingi ant paviršių, dar neaišku. Todėl patartina nuolat valyti paviršius, ypač šalia esant užsikrėtusiesiems CIVID-19.

Žmonės rankomis liečia įvairius paviršius, kurie gali būti užkrėsti virusais. Todėl reikia vengti liesti savo akis, nosį ar burną, nes per užkrėstas rankas virusai nuo paviršių gali patekti į jūsų organizmą.

Kosėdami ar čiaudėdami prisidenkite burną ir nosį sulenkta alkūne arba naudokite vienkartines nosinaites. Panaudotas nosinaites nedelsdami išmeskite į dangčiu uždaromą šiukšliadėžę.

Veiksmingiausias būdas apsisaugoti nuo užsikrėtimo naujuoju koronavirusu – dažnai valyti rankas tam skirtu alkoholiniu valikliu arba plauti vandeniu su muilu. Jeigu ant rankų yra virusų, šios priemonės juos sunaikins.

Būkite sveiki ir saugokitės COVID-19.

PSO video anglų kalba su lietuviškais titrais žiūrėkite čia.

Parengta pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informaciją.

 2,950 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Kaip plinta naujasis koronavirusas – itin paprastai ir aiškiai”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE