Štai šiame Dupulčių daugiabutyje Savivaldybė jai priklausantį butą nuomoja gyventojams, kurių negali suvaldyti net policija. Vidmanto Garjonio nuotr.

Koronaviruso epidemija tik dar labiau išryškino įsisenėjusias rajono problemas. Dupulčių kaimo gyventojai metai iš metų neturi ramybės dėl mėgstančių stikliuką pakilnoti kaimynų bei jų sugėrovų, bet karantino metu jų būriavimasis bei išgertuvės savivaldybei priklausančiame būste  kelia dar ir papildomą – užkrato COVID-19 – pavojų.

Į merą kreipėsi ne pirmą kartą

Prieš kelias dienas Dupulčių gyventojas Vidmantas Garjonis per Facebooke puslapį „Mūsų Kretinga“ viešai kreipėsi į rajono merą Antaną Kalnių, prašydamas spręsti ne vakar ir ne šiandien atsiradusią problemą Dupulčiuose.

Tai – ne pirmasis V. Garjonio kreipimasis į rajono vadovą. Dar nė nekvepėjus epidemija, metų pradžioje vyras su žmona surašė skundą kaimynų keliamu triukšmu. Juolab, kad virš jų buto linksmybės vyksta Savivaldybei priklausančiame bute.

Vasario 20 dieną atsakydamas į Garjonių kreipimąsi meras paaiškino, kad apie padėtį jai priklausančiame bute Savivaldybė žinanti. Ir paaiškino, kad Vyriausiojo policijos komisariato Kretingos rajono komisariato gautame rašte nurodyta, kad nuo praėjusių metų pradžios buvo užregistruoti 7 pranešimai, iš kurių 1 nepasitvirtino, 4 atvejais pareigūnai su trrikšmadariais profilaktiškai pasikalbėjo, vienu atveju buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas šiame bute neregistruotam vyriškiui, kitu atveju, nors ir pradėta administracinio nusižengimo teisenos byla, bet procesinis sprendimas nepriimtas, nes buto nuomininkės šiuo metu Lietuvoje nėra.

Planuoja iš užsienio grįžti gegužę

Šiuo metu, kaip meras aiškina Dupulčių gyventojams, Savivaldybės bute gyvena nuomininkės sūnus, kuris sausio 20 d. buvo raštiškai įspėtas dėl netinkamo gyvenimo būdo ir keliamo triukšmo.

O šeimininkei gegužės mėnesį grįžus į Lietuvą Savivaldybės būsto ir socialinio būsto klausimams nagrinėti komisija svarstysianti klausimą dėl tolimesnės galimybės nuomoti minimai nuomininkei Savivaldybei priklausantį būstą.

Tiesa, minimos moteriškės kaimynas abejoja, ar dėl pasaulinės epidemijos kretingiškė kitą mėnesį apskritai galėsianti sugrįžti į Lietuvą.

„Apskritai nesuprantu, kaip galima jai leisti gyventi Savivaldybės bute. O kai ji sugrįžta, tai būna dar blogiau – išvis neįmanoma gyventi. Tada triukšmas būna dar didesnis“, – apie reguliarias kretingiškės kelionės į svečias šalis bei triukšmingas sugrįžtuves pasakojo vyriškis.

Šiuo metu bute gyvena jo nuomininkės sūnūs, nors vienam iš jų, kaip tvirtino laikraščio pašnekovas, čia lankytis yra uždrausta.

Niekas nieko nepadaro

Ketvirtadienį pas V. Garjonį užsuko ir Žalgirio seniūnas Bronius Talmontas su pavaduotoju Valdevinu Navajausku. Tačiau, esą nors buvę akivaizdu, kad butas ne tuščias, durų niekas neatidaręs.

V. Navajauskas tvirtino, kad prieš aštuonerius metus jam pradėjus dirbti seniūnijoje, šita problema jau egzistavusi.

„Ir tai žinoma iki pat aukščiausios valdžios, bet niekas nieko nepadaro – nei policija, niekas. Be komisijos ir negalima nuomininkų iškraustyti. O moka jie už tą butą simbolinį mokestį“, – kalbėjo seniūno pavaduotojas.

Šiuo, epidemijos metu, minimo būsto gyventojai laužo ir karantino reikalavimus, keldami nerimą kaimo gyventojams.

„Jie nuolat renkasi malkinėje prie parduotuvės, ne kiekvienas dėvi kaukes. Ir jų būna apie penkis nuolatos. Todėl žmonės ir nekiša nosies iš namų, visi sėdi užsidarę, bijo“ , – apie gyvenimą įtampoje pasakojo V. Garjonis.

Ne Savivaldybės kompetencija?

Kaip „Švyturiui“ aiškino savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė, vadovaujanti Savivaldybės būsto ir socialinio būsto klausimams nagrinėti komisijai, savivaldybės būstą nuomotis gali ir dirbantieji užsienyje, nes tai nėra socialinis būstas, skiriamas socialiai remtiniems asmenims.

Direktorės teigimu, nuo pernai buvo ženkliai pakeltas ir nuomos mokestis tokių būstų nuomininkams.

„Žinoma, mano manymu, tai nėra normalu, kad savivaldybės butus nuomojasi asmenys iš susiklosčiusios tradicijos, nes tam tikru metu jie nesugebėjo išsipirkti būstų. Manau, kad savivaldybės butai turi likti, pavyzdžiui, specialistams, kuriuos norime pritraukti į rajoną“, – kalbėjo direktorė.

Tiesa, kokia yra nuomos kaina už tokį būstą, J. Girdvainė negalėjo atsakyti. Penktadienį to negalėjo atsakyti ir Socialinės paramos specialistai, nes dirbdami nuotoliniu būdu neturi visų dokumentų po ranka.

 Sužinojusi, kad minimo buto gyventojai ir svečiai dar nesilaiko ir karantino reikalavimų, direktorė pasakė, kad kaimynai turi skambinti 112 ir kviesti policiją.

„Tai jau yra policijos kompetencija – nebe Savivaldybės“, – atsakė administracijos direktorė.

Savo būstus nuomojanti viešąją tvarką pažeidinėjantiems asmenims Kretingos rajono savivaldybė jau treti metai ieško pirkti butų socialiai remtinoms šeimos.

Eilėje socialiniam būstui gauti stovi apie 140 kretingiškių. Tarp laukiančiųjų yra ir šeimų, auginančių mažamečius vaikus.

 2,529 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Karantino nesilaikantys Savivaldybės nuomininkai iš proto varo kaimynus”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE