Prieš beveik šimtą metų buvo populiaru velykinius atvirukus puošti šeimos fotografijomis. Juodai baltus vaizdus specialia technika paspalvindavo pats fotografas. Ryškios elektrinė ir rožinė spalvos buvo itin mėgstamos.

Kol karantino metu draudžiama lankyti muziejus ir dalyvauti įvairiuose kultūriniuose renginiuose, daugelis Kretingos rajono įstaigų siūlo įvairias pramogas nuotoliniu būdu. Laikraštis „Švyturys“ jungiasi prie rajono kultūrininkų ir kviečia savo skaitytojus apsilankyti parodoje, nepažeidžiant karantino reikalavimų.

Ypatingą, jaukumo ir sentimentalaus žavesio kupiną velykinių sveikinimų atvirukų parodą pristato Kretingos rajono savivaldybės Motiejaus Valančiaus viešoji biblioteka ir kviečia prisiminti, ką pamatydavo atplėšę vokus mūsų seneliai, proseneliai prieš daugelį metų.

Apžiūrėdami atvirukus, matome, kad prieš 90 metų mergina tarp gėlių ar jaunuolis su žydinčiomis šakelėmis rankose, regis, buvo daug labiau įprastas reginys mūsų protėviams, nei mums šiandien. Gal lyčių lygybė tada buvo natūralesnė, nei dabar?

Mergina tarp gėlių ar jaunuolis su žydinčiomis šakelėmis rankose – prieš 90 metų, regis, buvo įprastas reginys mūsų protėviams. Gal lyčių lygybė tada buvo natūralesnė, nei dabar? Vidos Taujenienės, 1934 m., Laimos Paulauskienės asmeninių archyvų nuotr.
Mergina tarp gėlių ar jaunuolis su žydinčiomis šakelėmis rankose – prieš 90 metų, regis, buvo įprastas reginys mūsų protėviams. Gal lyčių lygybė tada buvo natūralesnė, nei dabar?

Seniausias parodoje eksponuojamas atvirukas adresatą pasiekė prieš 98 metus – iš tų eksponatų, kurių gavimo data yra žinoma.  

Rengiant parodą savo asmeniniais archyvais pasidalino bibliotekos darbuotojos, jų artimieji, Jokūbavo A. Stulginskio mokyklos-daugiafunkcio centro muziejus. Štai keli minimo centro muziejaus eksponatai.

 

Paroda liudija, kad net ir sovietmečiu siųsti laiškai su šventųjų paveikslais pasiekdavo adresatus. Šis Jokūbavo A. Stulginskio mokyklos – daugiafunkcio centro muziejuje saugomas atvirukas paštu buvo išsiųstas 1981 metais.

Nors atvirukų išsiuntimą skiria net kelios dešimtys metų, juose matome, regis, tuos pačius modelius, tik viename iš jų damos plaukai pašviesinti. Turbūt tokių atvirukų buvo pagaminta itin daug, kad pakako keliems dešimtmečiams?

Hm… Turbūt minimalizmas neatėjo iš skandinavų?

Prisiminkime: štai tokius velykinius atvirukus vieni kitiems siuntėme pirmaisiais Nepriklausomybę atgavusios Lietuvos metais.

Kai kurių eksponatų amžius nežinomas.

Norintys apžiūrėti visus parodos eksponatus, užsukite čia.

 18,772 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes