Prieš dvi savaites aplink Černobylio meistelį kilę miškų gaisrai kelia nerimą dėl radiacinės saugos. AP nuotr.

Radiacinės saugos centro (RSC) specialistai toliau stebi susidariusią situaciją dėl Černobylio zonos miškuose siaučiančių gaisrų. Taip pat stebimi Baltarusijoje ir Ukrainoje esančių radiologinio monitoringo stočių duomenys, kurie jonizuojančiosios spinduliuotės pokyčio, kaip skelbiama, nefiksuoja.

Ukraina: spinduliuotės lygis neviršijo ribų

Balandžio 19 d. Ukrainos atsakingosios institucijos informavo, kad toliau tęsiami gaisro gesinimo darbai bei imamasi visų įmanomų priemonių, kad būtų užkirstas kelias esamiems gaisrams plisti bei naujiems gaisrų židiniams atsirasti.

Jų teigimu, Černobylio atominei elektrinei, panaudoto branduolinio kuro saugyklai bei kitiems Černobylio zonoje esantiems kritiškai svarbiems objektams pavojaus nėra. Ir per visą gaisrų laikotarpį jonizuojančiosios spinduliuotės lygis Černobylio zonoje bei Kijeve neviršijo leistino lygio, nors penktadienį Ukrainos sostinė pagal oro užterštumo lygio indeksą įmonės „IQAir Group“ sudaromame pasauliniame sąraše pakilo į pirmąją vietą, aplenkdama Kinijos miestus, įskaitant Šanchajų, kur po koronaviruso protrūkio smarkiai sumažėjo oro tarša.

Šiomis dienomis vėjas gaisro dūmų neatpūs

RSC skelbia, kad radiacinis fonas Lietuvoje yra nepakitęs, o apie bet kokius radiacinio fono pakitimus Lietuvoje gyventojai bus nedelsiant informuojami.

Vadovaujantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, artimiausiomis dienomis Lietuvoje vyraus šiaurės ir šiaurės vakarų vėjai, todėl gaisro metu susidarę dūmai Lietuvos teritorijos nepasieks.

Ukrainoje, Černobylio zonos miškuose, kurie Černobylio atominės elektrinės avarijos metu buvo užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, dėl gyventojų deginamos žolės prieš dvi savaites kilo miško gaisrai.

Radicijos kitimą gali stebėti kiekvienas

Lietuvos Respublikos teritorijoje nuolat veikia Aplinkos apsaugos agentūros valdomos Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo stotys. Duomenų kitimą gali stebėti bet kuris gyventojas, Radiacinės saugos centro interneto svetainėje čia.

RSC prašo gyventojų vadovautis tik oficialia institucijų teikiama informacija.

 1,631 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes