Saugiausia su augintiniais vaikštinėti nuošaliose vietose, bet sugrįžus į namus kas kartą būtina letenėles nuplauti vandeniu su ūkišku muilu.

Ligita SINUŠIENĖ

Sunerimę dėl koronavirusinio užkrato COVID-19 naminių gyvūnų augintojai baiminasi, kad jų mylimas keturkojis neparneštų šio viruso į namus. Ar baimė pagrįsta ir kaip infekcijos saugotis, nepersistengiant ir nepakenkiant augintiniui, Tarptautinės veterinarijos dienos proga pasakoja veterinarijos gydytojas Jonas Petrauskas.

Pavojingiausia vieta – letenėlės

Veterinaro teigimu, itin didelių išskirtinių rekomendacijų naminių gyvūnų augintojams nėra, nors prasidėjus epidemijai pasaulyje žmonės dėl to buvo itin supanikavę.

„Buvo laikas, kai žmonės, bijodami užsikrėsti nuo savo augintinių, pradėjo juos masiškai atidavinėti į prieglaudas. Tiesa, tokie atvejai nuskambėjo kitose šalyse, ne Lietuvoje. Ir toks sprendimas yra tikrai nepagrįstas“, – sako veterinaras.

„Šuo ar katė užkratą gali platinti lygiai tiek pat, kiek jūsų batai ar rankinukas – ne daugiau“, – tvirtina J. Petrauskas.  Ir paaiškina, kad virusas gali plisti, gyvūnui prisilietus prie užkrėsto paviršiaus ir tokiu būdu jį pernešus kitur.

Tačiau lygiai taip pat virusas plinta ir per mūsų rankas bei liečiamus paviršius ir kitus daiktus.

Kaip aiškina gydytojas, jeigu viešoje vietoje kas nors pasielgė itin nekultūringai, pavyzdžiui, prispjaudė, ir šunelis prabėgo pro tą šaligatvio ar žemės plotelį, virusas tokiu atveju iš tiesų gali prikibti prie jo letenėlių.

Būtent letenėlės ir yra pavojingiausia augintinio kūno dalis, kuri gali pernešti užkratą. Dėl šios priežasties po kiekvieno pasivaikščiojimo būtina nuplauti augintinio letenėles.

Deja, kaip pastebėjo J. Petrauskas, čia šeimininkai irgi neretai persistengia.

Po pasivaikščiojimo – plauti su ūkišku muilu

„Būna, kad žmonės gyvūno letenėles plauna su stipriomis spiritinėmis dezinfekcinėmis priemonėmis. Iš tiesų tai gali sukelti dar daugiau problemų. Spiritas nudegina letenėles. Gyvūną gali alergizuoti“, –perspėja veterinarijos gydytojas.

J. Petrauskas nesako, kad dezinfekuoti gyvūnų letenėlių kategoriškai negalima – tiesiog tai reikia daryti su saiku ir atsižvelgiant į aplinkybes.

„Spiritinio pagrindo tirpalą letenėlėms valyti patariu naudoti nebent tada, jeigu su gyvūnu buvo vaikštinėjama ten, kur renkasi daug žmonių. Tačiau jei vaikštinėjate nuošaliai, grįžus namo letenėles pakanka nuplauti vandeniu su ūkišku muilu“, – pasakoja veterinaras.

Gydytojas atkreipia dėmesį, kad su augintiniu vaikštinėjant ten, kur būriuojasi daugiau žmonių, kam nors nusičiaudėjus, sukosėjus, su seilėmis užkratas gali užkristi ir ant augintinio kailiuko. Tokiu atveju jį reiktų numaudyti.

Pas veterinarą – užsiregistruoti iš anksto

J. Petrauskas primena, kad veterinarijos gydyklos dirbo net ir griežtojo kartantino režimo metu – dirba ir dabar. Tačiau prireikus atvykti pas gydytoją patartina pasiskambinti ir užsiregistruoti telefonu. Taip bus išvengiama kontaktų su kitais asmenimis.

„O jeigu jums atvykus pas veterinarą jis užimtas su kitais pacientais, palaukite kieme ar automobilyje“,  – primena saugaus atstumo taisykles pašnekovas. 

Tuo atveju, jeigu augintinio šeimininkas serga ar įtariamas užsikrėtimu koronavirusine infekcija, o jo augintiniui prireikia veterinaro apžiūros, augintinį iš šeimininko gali paimti kiti žmonės, mūvėdami vienkartines pirštines bei dėvėdami apsaugines kaukes.

Foto:

Saugiausia su augintiniais vaikštinėti nuošaliose vietose, bet sugrįžus į namus kas kartą būtina letenėles nuplauti vandeniu su ūkišku muilu.

 2,047 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes