Visai Lietuvai laisvinant karantino varžtus, Kartenoje laikomasi sustiprinto saugumo režimo. Antradienį koronaviruso židiniu tapo Kartenos katalikiškoji palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė, kurios didžiajai daliai pacientų nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19.

Visą naktį budėjo policija

Antradienį sunegalavus vienam ligoninės pacientui ir prireikus jį išvežti į Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL) nustatyta tvarka buvo atliktas koronaviruso testas. Sulaukus teigiamo rezultato, tyrimai buvo atlikti visiems pacientams ir darbuotojams. Taip ir paaiškėjo, kad didžioji dalis pacientų ir personalo yra koronaviruso nešiotojai.

Infekcija nustatyta 22- iems pacientams ir 6 darbuotojoms. Iš viso tyrimai atlikti 14-ai darbuotojų ir 28-iems pacientams.

Priversta užsidaryti saviizoliacijoje ir laikinai šios įstaigos vadovės pareigas einanti darbuotoja.

Įstaigoje gydomi rizikos grupėje esantys pacientai.

Nuo antradienio vakaro visą naktį prie Kartenos ligoninės budėjo policijos ekipažas, įstaiga aptverta „Stop“ juosta.

Užsikrėtusieji koronavirusine infekcija pacientai buvo atskirti nuo neturinčiųjų užkrato.

Šeši neužsikrėtę pacientai perkelti į antrąjį įstaigos aukštą su atskiru įėjimu. Juos prižiūri viena slaugytoja, neturinti užkrato.

Pirmajame aukšte apgyvendinti visi 22 užsikrėtę pacientai. Juos prižiūri irgi viena slaugytoja, kurios tyrimų rezultatai buvo neigiami. Savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Girdvainės teigimu, darbuotoja dirba su maksimaliomis apsaugomis priemonėmis.

Išdezinfekavo ir Kartenos automobilių aikšteles

Šį rytą buvo išdezinfektuotas visas įstaigos pastatas, prieigos prie igoninės, taip pat – Kartenos viešos vietos, degalinės ir jų prieigos, kavinių prieigos, automobilių stovėjimo aikštelės.

Daugiausia problemų šiuo metu kelia personalo trūkumas, nes tie aštuoni darbuotojai, kurių tyrimas dėl koronaviruso buvo neigiamas, privalo izoliuotis dėl turėto kontakto su užsikrėtusiaisiais.

Šiandien su pacientais pasilikusios dvi darbuotojos pasakė: „Dirbsime tiek, kiek reikės“.

Esant šiai, itin ekstremaliai situacijai, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) davė leidimą Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės darbuotojams sugrįžti į darbą po savaitės, jei pakartotinų tyrimų dėl COVID-19 rezultatai bus neigiami. Per vieną parą bus atliekami du tyrimai.

„Tikėkimės, kad jie ir bus neigiami. Taigi, turime ištverti savaitę“, – sakė Savivaldybės administracijos direktorė.

Intensyviai ieško darbuotojų

Dėl padėties Kartenoje Kretingos rajono ekstremalių situacijų valdymo komisija rinkosi jau tris kartus, vien šiandien – du, dar sykį rinksis vakare.

Dar antradienio vakarą komisija apsvarstė galimybę pacientus išvežti į kitas ligonines, bet ir Klaipėdos universitetinė ligoninės (KUL), kitų rajono įstaigų vadovai bei NVSC rekomendavo židinį lokalizuoti vietoje.

„Tai teisėta ir teisinga, nes užkratas nesklinda plačiau. Juo labiau, kad yra galimybė atskirti pacientų srautus, jiem nekontaktuojant“, – sakė J. Girdvainė.

Ieškomi medikai, socialiniai darbutojai, kurie galėtų slaugyti pacientus Kartenos ligoninėje. Siekiant motyvuoti darbuotojus, jiems siūloma dirbti trimis pamainomis. Naktinė pamaina truktų 12 valandų, dvi dieninės – po 6 valandas.

Už valandos darbą naktinėje paminoma siūlomi 45 eurai, už valandą darbo dienos metu – 35 eurai, neatskaičius mokesčių.

Esant poreikiui darbuotojams būtų suteiktas ir apgyvendinimas.

Slaugyti Kartenos pacientus siūlosi ir gydytojai

Dvi Kretingos Pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) – odontologė ir šeimos gydytoja – jau pasisiūlė sutinkančios pakeisti slaugytojas jau nuo trečiadienio vakaro.

Administracijos direktorė medikėms padėkojo, ypač atkreipdama dėmesį į tai, kad slaugytojų pareigas pasiryžo eiti gydytojos.

Vakar vidurdienį dar trijų pasiūlymų Savivaldybės asministracija sulaukė ir iš Kretingos ligoninės, dar vieno – ne iš mūsų rajono. Dienai eiant pasiūlymų sulaukta dar daugiau.

NVSC įstaigoje nustatė ir pažeidimų. Paaiškėjo, kad darbuotojai darbo metu ne visuomet dėvėjo apsaugos priemones. Šiuo metu atliekamas išsamus tyrimas.

 1,892 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Kartenos ligoninėje nustatyti 28 koronaviruso atvejai”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE