Pirkiniųū vežimėliai turbūt niekada nebuvo tokie švarūs, kaip dabar.

Pristatome fotoreportažą rizikos grupės mūsų skaitytojams, kurie visą griežtąjį karantino laikotarpį sąžiningai laikėsi Vyriausybės rekomendacijų, nevažinėjo į miestą – gryno oro įkvėpti išeidavo tik į savo kiemą – ir savo akimis nė nematė, kaip per pusantro mėnesio pasikeitė rajono centras.

Kaukes dėvi visi

Jeigu dar prieš mėnesį šokiruodavo vienas kitas praeivis gatvėje ar parduotuvėje, dėvintis kaukę, dabar priešingai – priverčia atsisukti tas, kuris nedėvi veido apsaugos. Tačiau tokių šiomis dienomis mieste beveik nesutiksi.

Net pravažiuojančiuose automobiliuose spėji pamatyti, kad rožiniui skirtoje vietoje dažnai kabo veido kaukė. Jei vairuotojas ne vienas – abu su kaukėmis. Tiesa, ne visada, bet dažnai.

Kiekviename autobuse – lipnia juosta prie turėklų pritvirtintas dezinfekcinio skysčio buteliukas. Ne visi jie – patogiausioje ir labiausiai matomoje vietoje. Akivaizdu, kad buteliuko lokacija priklauso nuo kiekvieno vairuotojo gebėjimo įsijausti į keleivio kailį ir suvokti jo regos lauką.

Beje, vieną rytą nuo grindų paėmus nukritusią monetą ir iš karto nusidezinfekavus rankas, pasigirdo vairuotojo juokas ir kažkokia replika, kurią aiškiai suprasti sutrukdė jo burną dengiantis respiratorius. Suvokti buvo galima tik tiek, kad dezinfekantas retai naudojamas ir keleivio elgesys jį nustebino.

Ne viskas – tik niūru

Šiuo metu miesto centre rekonstruojama Vilniaus gatvė suteikia papildomo niūrumo bendrame epidemijos kontekste, bet sprogstantys medžių pumpurai nepaiso jokių ribų – puošia Kretingą tarsi kretingiškiai ruoštųsi didžiausioms šventėms, kurių, deja, šią vasarą nebus.

Netrūksta mieste ir ironijos. Štai žolę pjaunantis kretingiškis kaukę nusismaukęs ant smakro traukia sau dūmą. Galvoju – gautų baudą, ar ne?

Arba eina daugiavaikė šeima: mažyliai ir vyriškis su vienspalvėmis kaukėmis, o mamytė užsidėjusi iš tolo akį rėžiančią veidakaukę su iššieptais kaukolės dantimis.

Labiausiai pralinksmino dviejų šunelių šeimininkė, savo burną ir nosį paslėpusi po apsaugos priemone, kai jos keturkojai grynu oru džiaugėsi be anstnukių.

Kas dar yra kitaip? Į parduotuves įleidžia po vieną, tik su apsaugos priemonėmis – tokiais perspėjimais nukabinėtos visos vitrinos.

Kitokios prekės, kitokios šiukšlės

Šiukšlės pasidarė ryškesnės – jas “nuspalvina” vienkartinės pirštinės. Laimė, jeigu jos išmestos ten, kur pridera.

Prekybos centruose atsirado nauja prekių grupė, kokių niekada nebuvo: apsauginiai skydeliai, įvairiausių rūšių dezinfekcinės priemonės, medicininės kaukės.

Daug ribų, daug “Stop” juostos: ir vaistinėse, ir bibliotekose, ir parduotuvėse.

Kretingiškiai savo kūrybiškumą išreiškia, kurdami apsaugos priemones. Sužavėjo taksisas Zigmas, savo rankomis išpjaustęs ir įsirengęs skaidrią stiklo pertvarą, kuri leidžia matyti klientą, bet sukuria saugumą.

Taigi, pasižiūrėkime, kaip pasikeitė Kretinga epidemijos dėl koronaviruso COVID-19 metu, gyvendama karantine?

 1,049 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes