Dėl infekcijos židiniu tapusios Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ligoninės miestelio uždaryti neplanuojama. Aisto Mendeikos nuotr.

Nors nė tūkstančio gyventoju neturinti Kartena per parą tapo vienu karščiausių koronaviruso infekcijos židinių Lietuvoje, miestelio uždaryti taip, kaip Nemenčinės, neplanuojama. Beje, prieš trejus metus Kartena jau buvo izoliuota nuo viso pasaulio. Kai kurie miestelio gyventojai tam neprieštarautų ir dabar.

Seniūnė miestelio uždarymo neįsivaizduoja

Kartenos seniūnė Arūnė Putvinienė trečiadienį dar nesibaigus darbo dienai jau buvo sulaukusi daugiau nei 80 skambučių.

Moteriai skambinėjo ir vietos bei šalies žurnalistai, ramybės nedavė ir karteniškiai, kurių artimieji gydomi slaugos ligoninėje.

„Ryte dar daugelis jų nežinojo, ar jų mama, ar tėtis yra užsikrėtęs. Ta nežinia žmones labai kankino“, – pasakojo A. Putvinienė.

Seniūnės teigimu, miestelyje panikos nejuntama, nors apie užkratą ligoninėje kalbos pasklido jau prieš kelias dienas.

Vis dėlto A. Putvinienė nesitiki, kad miestelis būtų uždarytas: “Nelabai tai įsivaizduoju”.

Jei uždaryti – nebent visą rajoną

„Jei  uždarytume  miestelį,  tada reiktų ir visą rajoną, nes juk žmonės važinėjo ir važinėja taip pat ir į Kretingą“, – sako Kartenos seniūnaitis Gintaras Žiobakas.

Laukdamas oficialių žinių iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vyras svarsto, kad užkratas į įstaigą galimai galėjo atkeliauti per prieš savaitę į įstaigą atvežtais keliais naujais pacientais.

Užkrato išplitimo priežastis, G. Žiobako manymu, – sistemos trūkumai.

„Manau, kad sveikatos sistema neveikia. Kažkuriame etape kažkas nebuvo patikrintas. Iš kur mes žinome, kokiu būdu užkratas atėjo į ligoninę? O gal per parduotuvę, kurioje lankėsi darbuotojas? Iš tiesų, remdamasis ir specialistų viešumoje skleidžiamomis mintimis, manau, kad daugelis mūsų esame viruso nešiotojai, to net nežinodami“, – mintimis dalijosi pašnekovas.

Kartenos seniūnaičio Gintaro Žiobako manymu, efektyviausia priemonė užkrato plitimui sustabdyti būtų ne kurio nors miestelio, kad ir Kartenos, uždarymas, bet platesnio masto gyventojų testavimas. Aisto Mendeikos nuotr.

Seniūnaičio manymu, efektyviausia priemonė užkrato plitimui sustabdyti būtų ne kurio nors miestelio, kad ir Kartenos, uždarymas, bet platesnio masto gyventojų testavimas.

„Mano manymu, reikia tyrimus atlikti visiems Lietuvos gyventojams. Mes nežinome, o gal 50 procentų gyventojų esame viruso nešiotojai“, – sako seniūnaitis.

G. Žiobakas pabrėžė, kad ligoninėje dirba ne vien Kartenos, bet ir aplinkinių kaimų gyventojai.

„Be to, viruso atvejų nustatyta ir Kretingoje, nors ir mažiau, nei Kartenoje. Todėl, jeigu kalbėti apie uždarymą, nebent apie viso rajono. Ir vistiek svarbiausia yra žmonių sąmoningumas. Štai mes gyvename prie kapinių, ir šiomis dienomis, artėjant Motinos dienai, žmonės tiesiog paukia į kapines. Ir daugiausia – senjorai“, – pasakoja karteniškis.

Įtampa tvyro ore

Infekcijos židiniu tapusios ligoninės kaimynė yra Kartenos mokykla – daugiafunkcis centras. Centro direktorė Laima Mačernienė, trečiadienio rytą užsukusi į miestelio parduotuvę ir pamačiusi kelių sutiktų karteniškių veidus juste pajuto – įtampa tvyro ore.

Tačiau iš tiesų neįsivaizduoju, kaip reiktų Karteną uždaryti. Manau, kad tai būtų pernelyg sudėtinga. Galbūt pakaktų žmones perspėti, kad nevaikščiotų“, – svarstė karteniškė.

L. Mačernienė atkreipė dėmesį ir į tai, kad nemažai jaunų miestelio gyventojų dirba kitur: Klaipėdoje, Kretingoje, Plungėje. Taigi, yra priversti nuolat važinėti.

Moteris neslepia – yra priblokšta tokio didelio susirgimų atvejų skaičiaus.

„Ligoninė visada garsėjo tvarka, disciplina. Niekada negirdėjome, kad ten būtų netvarka – nei dėl personalo, nei dėl kokių kitų priežasčių. Tiesa, yra bėda, kad įstaiga neturi vadovo. Savivaldybei niekaip nepavyksta rasti žmogaus“, – kalbėjo centro vadovė.

Moteris prisimena, kaip 1993 – 1994 m. sudegus buvusiai medinei Kartenos ligoninei tuometis personalas savo pastangomis persikėlė į tada neveikusias buvusio darželio patalpas, kur ligoninė funkcionuoja iki šiol. Vokietijos maltiečių pagalba patatas buvo pritaikytas slaugos pacientams.

Bažnyčia – tuštut tuštutėlė štai Kartenos parapijos klebonas Algirdas Lukšas neprieštarautų miestelio uždarymui ir netgi mano, kad tai būtų efektyvu infekcijai sustabdyti.

„Iš tiesų esu griežtesnių priemonių šalininkas. Juk virusas yra nematomas – mes nežinome, ar juo užsikrečiame parduotuvėje, ar vaistinėje. Ir ši padėtis Kartenos ligoninėje, aišku, neramina. Sėdime ant parako dėžės“, – sako kunigas. Klebonas sako, kad jam nerimo kelia ir tai, kad žmonės linkę stigmatizuoti užsikrėtusiuosius.

„Juk niekas neiname ir nelaižome paviršių, todėl tikrai neteisingas kritiškas požiūris į susirgusiuosius. Susitinki žmones, ir tenka išgirsti: „Va, užsikrėtė“, – kalba A. Lukšas.

Klebonas sako, kad karteniškiai dar iki visoje Lietuvoje išgarsėjusios ligoninės vengė susibūrimų. Tikėtina, kad dabar bus dar atsargesni.

„Juk nuo praėjusios savaitės sušvelninus karantino režimą jau buvo galima lankytis bažnyčiose, tik laikantis saugaus atstumo, dėvint apsaugos priemones. Bet bažnyčia tuščia. Visiškai tuščia. Nė vieno žmogaus. Ir rytojui žmonės užsisakė Mišias, bet tik paskambino, paprašė, kad jūs, klebone, pasimelskite. Tiesa, jie yra rizikos grupės žmonės, gyvena netoli šios ligoninės. Galbūt dar ir dėl to nenori rizikuoti“, – apie šių dienų kasdienybę trečiadienį „Švyturiui“ pasakojo klebonas.

Karteną kerta valstybinės reikšmės kelias

Jeigu būtų nuspręsta Karteną uždaryti, karteniškiams tai nebūtų naujiena. Miestelis prieš trejus metus jau buvo nuo pasaulio atsiribojęs trims valandoms. Tai pamena Kretingos policijos komisariato viršininkas Pužauskas ir pasakoja, su kokiomis kiūtimis tada susidurta, ir ko reikėtų dabar, jeigu būtų nuspręsta imtis tokių priemonių.

„Apie miestelio uždarymą galima kalbėti įvairiais aspektais: ir filosofiškai, ir praktiškai. Jo uždarymas keblus dėl to, kad per miestelį eina valstybinės reikšmės kelias Šiauliai – Palanga. Todėl Kartenos uždarymas labai skirtųsi nuo Nemenčinės uždarymo“, – aiškino A. Pužauskas.

Komisaras prisiminė, kaip prieš trejus metus, tiriant vieną sudėtingą esimo įvykį, Kartenoje teko vykdyti tardymo eksperimentą, tai yra, atkartoti tiriamo eismo įvykio aplinkybes.

Buvo tiriamas įvykis, kai tamsiu paros metu vilkikas, nepastebėjęs šalia kelio stovinčio kombaino ir po juo gulinčio vairuotojo, nutraukė jam koją. Kombaino vairuotojas patyrė ir daugiau sunkių kūno sužalojimų.

„Tam, kad galėtume kelioms valandoms – nuo dešimtos vakaro iki pirmos nakties – uždaryti kelią, turėjome gauti ir Susisiekimo ministerijos, ir daugelių kitų insititucijų leidimus. O transporto srautas, net ir tokiu paros metu, buvo labai intensyvus! Žmonės važiavo ir oro uostą“, – prisiminimais dalijosi komisaras.

Sudėtinga aplenkti

Pareigūnas pabrėžė, kad užtverti Karteną problematiška dar ir dėl to, kad miestelį nėra itin paprasta aplenkti. Tam transporto srautą reiktų nukreipti nuo Plungės link Salantų arba link automagistralės. Važiuojant iš Kretingos – kiek paprasčiau. Būtų galima privažiuotri beveik iki Kartenos ir į kairę sukti link Salantų.

„Papildomas lankas automobiliams sudarytų 20-50 kilometrų“, – sakė A. Pužauskas.

„Tačiau viskas yra įmanoma. Jeigu bus poreikis, mesime visas pajėgas ir uždarysime. Niekas nė necyptels“, – mintį užbaigė komisaras.

Šiuo metu, pasak pareigūno, svarbiausia yra karantino bei saviizoliacijos reikalavimų griežtas laikymasis.

Kol kas, regis, karteniškiai yra paklusnūs įstatymams.

„Visą naktį patruliavome, saugojome teritoriją, bet iš tiesų saugoti nėra ko. Žmonių nėra. Tačiau vistiek nuolat patruliuosime Kartenoje sustiprintu režimu“, – sakė komisaras.

 

 

 3,297 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes