Praėjusį šeštadienį ir trečiadienį Kretingos turguje jau vyko prekyba sodinukais, bet prekiauti skintomis gėlėmis vis dar buvo draudžiama. Nerijaus Tertelio nuotr.

Viena Kretingos senučiukė, manipuliuodama jaunesnių pareigūnų pagarba jos garbiam amžiui, visą mėnesį už virvutės tampė Kretingos turgaus administraciją, nenusileido nė policijai, kategoriškai nenorėdama sutikti su Lietuvos ekstremalios padėties valdymo vyriausiojo vado Aurelijaus Verygos draudimais karantino laikotarpiu.

Išspausdino Aurelijaus Verygos nurodymus

Pensinio mažiaus senolė, metų metais Kretingos turguje prekiaujanti skintomis gėlėmis, piktybiškai ignoruoja karantino draudimus.

Sušvelninus karantiną jau nuo praėjusio savaitgalio turgavietėse galima prekiauti nebe vien maisto produktais, bet ir sodinukais, sėklomis bei trąšomis, bet moteris norėjo prekiauti skintomis gėlėmis, kaip iki epidemijos. Ir ne tik norėjo, bet ir prekiavo, nors kol kas tai vis dar buvo draudžiama.

Kretingiškė su tulpių kibirėliu į turgų vaikščiojo ir griežtojo karantino metu, kai čia prekiauti jokiais augalais, net ir skirtais sodinimui, nebuvo galima.

Kretingos turgaus direktorius Nerijus Tertelis su septyniasdešimtmete, o gal, kaip pats sako, net ir daugiau metų skaičiuojančia kretingiške kovojo jau tris šeštadienius iš eilės.

Moteris į turgų su gėlėmis atėjo dar paskutinį kovo šeštadienį.

Turgaus administracija su senole tąsyk kalbėjosi visą pusvalandį. Darbuotojai kretingiškei aiškino, kad prekiaudama draudžiamomis prekėmis ji pažeidžia karantino taisykles.

„Nieko nežinau. Kur parašyta? Jūs man parodykite!” – tą kartą garbaus amžiaus prekeivė taip išssisukinėjo.

Turgaus administracijos darbuotojai nepagailėjo savo laiko ir bobutei išspausdino tada naujai įsigaliojusį Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos įstatymą, kuriame išvardinti karantino draudimai ir ribojimai.

Dar sutaupė pustrečio euro

Tačiau kitas šeštadienis parodė, kad moterėlei šie prekybos draudimai ir ribojimai buvo nė motais. Moteris ir vėl atėjo į turgų su draudžiamomis prekėmis, nors Kretingos turgus jai net neišdavė leidimo prekybai. Taigi, nepaėmė ir mokesčio. Vadinasi, nelegali prekeivė dar ir sutaupė 2,5 euro.

„Daug kas pasikeitė. Gal jau galima prekiauti gėlėmis. Jūs man parodykit, kur parašyta, kad negalima!“, – antrą šeštadienį tokiomis frazėmis savo elgesį aiškino moterėlė.

Prėjusį šeštadienį užsispyrėlė ir vėl atėjo prekiauti. Šį kartą turgaus administacija iškvietė policiją.

„Iš vienos pusės žiūrint galbūt atrodo, kad tai – nedidelis pažeidimas. Moteris tiesiog pasistato kibirėlį su tulpėmis“, – prieš „Švyturį“ tarytum teisinosi Turgaus direktorius, kodėl išvietė policijos pareigūnus.

Ir toliau tęsė mintį: „Bet prieš įstatymą visi lygūs. Ir jai už tai gresia mažiausiai 250 eurų bauda, o man, kaip įmonės vadovui, gal net ir visas 1000 eurų“.

Bobutės su jos tulpių kibirėliu iš turgaus neištempė nė policija. O Kretingos močiutė ir toliau pardavinėjo tulpes, pirkėjai gėles iš jos pirko.

Senoji prekeivė ignoravo tik šį reikalavimą – draudimą prekiauti skintais augalais. Kiti karantino reikalavimai jai buvo suprantami: moteris mūvėjo ir vienkartines pirštines, dėvėjo ir apsauginę veido kaukę.

Kaip gi taip vienos senučiukės nesugeba sutramdyti nei policija, nei Turgaus direktorius?

Protestuoja prieš Verygos draudimus

„Žinot, jeigu būtų koks jaunas, naglas vyras, surakinai antrankiais ir išvežei. O čia – senutė kokių 70 metų. Juk neuždėsi jai antrankių“, – kalbėjo N. Tertelis.

Šeštadienį pareigūnai kretingiškei surašė protokolą dėl administracinio pažeidimo, moteriai pradėta administracinė teisena.

„Tikiuosi, kad policijos komisariate jai bus suprantamiau išaiškinta jos atsakomybė“, – „Švyturiui“ sakė N. Tertelis.

Tačiau antradienį, vos grįžusi iš policijos komisariato, senučiukė vistiek nenurimo. Suskubo skambinti Kretingos miesto seniūnei Gintarei Liobikienei.

Moteris teiravosi seniūnės, ar Turgaus direktorius tikrai teisėtai neleidžia jai prekiauti tulpėmis.

Seniūnė jai telefonu pacitavo Vyriausybės nutarimą, kuriuo nuo balandžio 27 d. dar buvo draudžiama prekyba turgavietėse, išskyrus maistą, sodinukus, sėklas ir trąšas.

Senolė G. Liobikienei seniūnei guodėsi, kad toks draudimas yra labai neteisingas, nes ji yra pasisodinusi daugybę tulpių specialiai prekybai.

„Situacija, aišku, yra nedėkinga. Moteris negali prekiauti, bet šiuo metu daugelis patiria nuostolių. Aukščiau Verygos nesu nei aš, nei Turgaus direktorius, ir negalime daryti niekam išimčių“, – sakė seniūnė.

Iki praėjusio šeštadienio Kretingos turguje prekybos nevykdė daugiau nei 40 prekeivių, kurių prekės iki šiol įėjo į draudžiamųjų karantino metu sąrašą.

Šį savaitgalį Kretingos turguje bus prekiaujama ne vien maisto prekėmis ir sodinukais, nes Lietuvai pereinant į trečiąjį karantino švelninimo etapą prasiplėtė leidžiamų prekių sąrašas.

Tiesa, Kretingos turgaus administracija šį savaitgalį taikys griežtesnius ribojimus, nei leidžia Vyriausybė.

“Reaguodami į situaciją Kartenoje nenorime rizikuoti, todėl dar nepradėsime prekiauti padėvėtais drabužiais ir daiktais”, – sakė N. Tertelis.

Tokių prekeivių yra apie 17.

Prekybininkams privalu laikytis nustatytų reikalavimų ir nekelti pavojaus savo ir aplinkinių sveikatai: riboti pirkėjų srautą, sužymėti atitinkamus tarpai tarp pirkėjų eilėse, pasirūpinti įspėjimais rizikos grupių asmenims, sudaryti galimybes tinkamai lankytojų rankų higienai.

Už patikrinimų metu nustatytus pažeidimus bus taikoma administracinė atsakomybė.

Asmenims, nesilaikantiems reikalavimų gresia bauda nuo 500 iki 1500 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1500 iki 6000 eurų.

 13,669 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Kretingos turguje policija tramdė senutę prekeivę”
  1. Kvailas draudimas ir tiek… Kodėl mes iš viso ,visada paklūstam visokiems kvailiem Veryga draudimą,jam kažkokia patologija yra,jis negali ramiai gyventi kažko neuždraudęs,toks jausmas,kad Dievų jaučiasi 😃

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE