Jeigu visi 206 kretingiškiai, laiku nedeklaravę turto, sumokėtų maksimalias baudas, suma virštytų 37 tūkstančius eurų. Asociatyvi nuotr.

Praėjęs pirmadienis, gegužės 4-oji, buvo paskutinė diena, iki kurios valstybės politikai ir tarnautojai privalėjo deklaruoti turtą. Tačiau kas penktas kretingiškis, dėl savo pareigų turintis daugiau galių, taigi, – ir daugiau atsakomybės, vėluoja atlikti šią savo pareigą.


Supainiojo pajamų deklaracijos nukėlimas?
Metinę turto deklaraciją iki šios savaitės pradžios privalėjo deklaruoti 1153 atitinkamas pareigas užimantys Kretingos rajono gyventojai, bet to nepadarė nė tūkstantis. Gegužės 6 d., tai yra, vėluodami jau dvi dienas, turto deklaracijos nebuvo pateikę 206 Kretingos rajono gyventojai.
Buvusi ilgametė Kretingos rajono tarybos narė Valerija Žalienė, teigianti, kad pati niekada nevėlavusi atlikti šios pareigos, mano, kad toks gausus vėlavimas galėjo įvykti susipainiojus informacijos sraute.
„VMI viešai paskelbė, kad deklaruoti pajamas gyventojams bus galima iki liepos 1 d., atsižvelgiant į susiklosčiusią padėtį. Ir žmonės nebesigilino, apie kokias deklaracijas kalbama“, – įsitikinusi kretingiškė.
V. Žalienė sako pati turinti draugę, kuri patenka į asmenų, kuriems privaloma deklaruoti turtą, sąrašą.
„Ji irgi iš pradžių galvojo, kad galės tai padaryti iki liepos, todėl paskui gegužės 4 d. sėdėjo prie kompiuterio iki pat vidurnakčio“, – sakė pašnekovė.
Turgaus direktorius vėlavo dieną
Šią privalomąją turto deklaraciją užpildyti prisipažino pavėlavęs ir Savivaldybės įmonės „Kretingos turgus“ direktorius Nerijus Tertelis. Tiesa, tik vieną dieną, todėl jis į šią VMI pateiktą vėluojančiųjų statistiką nebepatenka.
„Esu prasikaltęs – prisipažįstu, bet iš tiesų visada deklaruodavau ir turtą, ir pajamas tuo pačiu metu. Todėl, kai išgirdau, kad pajamas galima deklaruoti iki liepos 1 d., man ta data ir užsifiksavo“, – atviravo pašnekovas.
N. Tertelis sako, kad gal ir iki šiol būtų turto nedeklaravęs, jei nebūtų sulaukęs apie prievolę priminusio VMI skambučio.
„Manęs prašė paaiškinti priežastis, kodėl neužpildžiau deklaracijos gegužės 4 d. Bet man skambino antradienį, ruošėmės turgaus atidarymui, ir tik vakare galėjau deklaraciją užpildyti“, – sakė Turgaus vadovas.
Kitos savivaldybės įmonės, UAB „Kretingos vandenys“ direktorius Tomas Jurgutis „Švyturiui“ sakė turto deklaraciją užpildęs laiku, bet viešai samprotauti, kodėl daugiau nei du šimtai kretingiškių to nepadarė, atsisakė.


Vėluoja kas penktas
Politikai, pareigūnai ar kiti viešojo sektoriaus darbuotojai bei jų šeimų nariai turėjo pateikti duomenis apie 2019 m. gruodžio 31 d. turėtą nekilnojamąjį, kitą registruojamą turtą, tam tikros vertės gautas ir suteiktas paskolas bei vertybinius popierius, taip pat pinigines lėšas, vertingus meno kūrinius ir juvelyrinius dirbinius.
Lietuvoje ir užsienyje turimą turtą privalo deklaruoti politikai, valstybės tarnautojai, biudžetinių įstaigų ir jų padalinių, valstybės ir savivaldybių įmonių, taip pat akcinių ir uždarųjų akcinių bendrovių, jei akcininkė yra valstybė ar savivaldybė, bei viešųjų įstaigų, jei steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovai ir jų pavaduotojai, nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių vadovai ir jų pavaduotojai, teisėjai, notarai, antstoliai, prokurorai, kiti asmenys, išvardinti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme (GTDĮ).


Gresia baudos iki 180 eurų
Deklaracijos viešai bus skelbiamos iki spalio 1 d.
Už piktybinį vėlavimą ir nereagavimą į pakartotiną raginimą deklaruoti turtą, taikoma ir administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 80 iki 180 eurų. Tokia pati atsakomybė gresia ir už neteisingų duomenų pateikimą.
Jeigu visi kretingiškiai, iki šios dienos nedeklaravę turto, sumokėtų maksimalias baudas, suma viršytų 37 tūkstančius eurų.
Turto deklaracijos – vienas iš šaltinių, padedančių nustatyti, ar turtas įsigytas skaidriai ir ar asmuo gali pagrįsti turto įsigijimą.
Po turto deklaracijų pateikimo kasmet sutikrinami gyventojų deklaruoti duomenys su VMI turimais. Siekiant įsitikinti, kad mokesčių mokėtojai tinkamai moka mokesčius, yra vertinama visa informacija apie mokesčių mokėtojus, taip pat – ir iš trečiųjų šaltinių gaunami duomenys, viešai žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose pasirodžiusi informacija.
Turto deklaracijų duomenys už 2019 metus viešai dar nepaskelbti.

 1,703 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes