Šios merginos – dvi iš dvylikos savanorių, karantino metu pristatančių paramą maistu kretingiškiams į namus.

Iki karantino Kretingos pranciškonų vienuolyne įkurtoje labdaros valgykloje „Rūpestėliai“ pavalgyti ateidavo apie 40 kretingiškių. Paskelbus karantiną, valgytojų skaičius išaugo daugiau nei du kartus – vienu metu maistas buvo gaminamas 87 žmonėms. Dabar pasiimti maisto į valgyklą kasdien ateina iki 60 kretingiškių, dar 15-ai, kurie sunkiai vaikšto, šilto maisto davinys vežamas į namus. Trimis šimtais išaugo ir asmenų, kuriems teikiama Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo pagalba.

Laukė namuose
Kretingos visuomeninės labdaros organizacijos „Rūpestėliai“ vadovė Akvilė Virbalienė pasakojo, kad iš pradžių maistas dalintas prie nuo lurdo pusės esančių didžiųjų vienuolyno vartų. Tačiau laikantis karantino taisyklių, baiminantis užsikrėtimų, buvo nuspręsta maistą išvežioti po namus. „Paprašėme visų valgytojų užrašyti gyvenamosios vietos adresus, suregistravome, sudarėme sąrašus. Daugiausiai maistą teko išvežioti po Kretingą, bet važiuota ir į Dupulčius, Kretingsodį. Trims nuolatinės gyvenamosios vietos neturintiems asmenims, jų prašymu, maistas buvo atiduodamas miesto centre, prie buvusio „Snoriuko“ banko“, – sakė A. Virbalienė.
Maistą po namus išvežiojo trys ekipažai, jo namuose laukiantys žmonės žinojo tikslų atvežimo laiką. Gyvenantiems privačiuose namuose maistas buvo paliekamas prie vartų, daugiabučių gyventojai jo laukdavo prie namo lauko durų.
Šalyje švelninant karantino sąlygas, nuo praėjusios savaitės vidurio maistas, laikantis visų reikalavimų, vėl dalijamas prie didžiųjų vienuolyno vartų. Jo išsinešti į namus ateina daugiau nei pusė šimto kretingiškių – tai yra socialinių problemų, priklausomybių turintys arba senyvo amžiaus ligoti žmonės, gaunantys mažas pensijas.


Kasdien – vis kita košė
Labdaros valgykloje jau šeštus metus kartu dirbančios Vita Petrauskaitė ir Danutė Mikulskienė kiekvieną dieną kaičia tris katilus, kuriuose kaskart kunkuliuoja vis kitokia košė. „Bulvės su mėsa ir daržovėmis, makaronai su mėsa, guliašas su ryžiais, grikių, žirnių košė su spirgais, plovas, – meniu vardijo V. Petrauskaitė. – Kasdien išverdame mažiausiai po 125 litrus košės, supjaustome apie 30 kepalų duonos. Kiekvienam valgytojui tenka po maždaug pusę litro košės ir puskepalis duonos“.

Kartu šešerius metus labdaros valgykloje dirbančios Vita Petrauskaitė (iš kairės) ir Danutė Mikulskienė kasdien išverda mažiausiai 125 litrus košės, kurios išsinešti į namus ateina per 50 kretingiškių.


Sutarusios, ką virs, visus košei reikalingus produktus pasiruošia iš vakaro: nusiskuta bulves, susitarkuoja ar susipjausto daržoves, mėsą. Ryte į virtuvę ateina šeštą valandą.
„Užkuriam visas „plytas“, paruoštus produktus sudedam į katilus ir apie dvi valandas verdam. Į vienkartinius indus maistą pradedame dėti pusę devynių. Jeigu tenka sluoksniuoti, tai yra dėti bulves, mėsą ir daržoves, laiko reikia dar ilgiau“, – darbo užkulisius praskleidė moterys.
Juokavo, kad dabar, kai turi įvairių dydžių ir formų vienkartinių indų, paruošti maistą išsinešti 50 žmonių – vieni niekai. Jeigu turi kokį žalumyną, košę dar ir papuošia. Kai maistą iš pradžių teko dėti į stiklainius ir jų trūko, vargo buvo nemažai. Stiklainius teko ne tik keliskart išplauti, bet ir gerai iškaitinti. Nemažai laiko tai atėmė.
„Dabar indus su maistu sukrauname į dėžes, jas zakristijonas Gediminas, brolis Arūnas, savanoris Zigmas nuneša iki dalinimo vietos, padeda ir išdalinti. Pagal seną įpratimą pasiimti maisto žmonės ateina dar prieš pusę dešimtos, po pusvalandžio dėžės jau būna tuščios. Truputį pailsime, ir vėl viską pradedame iš naujo“, – šypsojosi V. Petrauskaitė ir D. Mikulskienė.


Maisto ir indų užteks iki liepos
„Rūpestėlių“ vadovė A. Virbalienė pasidžiaugė, kad didelių problemų nei dėl maisto produktų, nei dėl taros šiuo metu nėra. Paskelbus karantiną, 500 vienkartinių indų dovanojo juos gaminanti viena Klaipėdos įmonė, 300 tokių indų bei kai kurių maisto produktų atvežė vieno Kretingos rajono pramogų centro darbuotojai.
Pagrindinis „Rūpestėlių“ mecenatas yra „Maisto bankas“, kuris tiekia maisto produktus.
„Įvairių daržovių rudenį gauname ir iš rajono ūkininkų, jų pasiūloma ir dabar, tačiau nelabai turime kur laikyti. Kai virdavome sriubas, produktų reikėdavo mažiau, dabar košėms visko sunaudojame triskart tiek. Nepaisant to, iki liepos mėnesio ir produktų, ir indų tikrai užteks, o paskui vėl prašysime ir žmonių pagalbos“, – kalbėjo A. Virbalienė.
Ji pasidžiaugė, kad rajono gyventojai labai geranoriški, socialiai atsakingi – kai maistas buvo vežiojamas į namus, iš aukotojų lėšų pirktas kuras, paviešinus, jog trūksta stiklainių maistui dėti, jų taip pat nemažai sunešta. Gyventojų skambučių, ar nereikia kokios pagalbos, pasak „Rūpestėlių“ vadovės, sulaukiama kasdien.
Saugos priemonių – kaukių, pirštinių, dezinfekcinio skysčio – ir maisto dalintojams, ir jo gavėjams skyrė Savivaldybė.
A. Virbalienės žodžiais, trūksta tik grynų pinigų, kurių reikia sumokėti už elektrą, dujas, šildymą, kitus mokesčius. Kiek išgali, padeda broliai pranciškonai, tačiau šiuo metu ir jiems patiems sunkus laikotarpis.
Kretingos Apreiškimo vienuolyne 1994 m. įkurtą labdaros valgyklą parėmė pranciškonas misionierius iš Vokietijos tėvas Leopoldas Scheifele OFM. Iš pradžių valgyklą gausiai rėmė išeivijos lietuvių laikraštis „Darbininkas“, aprūpindavęs tiek maistu, tiek puodais ir kitais reikmenimis.
Dabar valgykla gyvuoja gerų žmonių, brolių pranciškonų ir „Maisto banko“ dėka.
Nuo 2016 m. valgyklai skiriamos visos tradiciniu tapusio šv. Pranciškaus taurės bėgimo metu surinktos lėšos ir aukos.


Prašančių paramos – 300 daugiau
Vargingiausiais Kretingos rajono gyventojais rūpinasi ir Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondas, kurio parama maistu jos gavėjams balandžio pabaigoje buvo išvežiota į namus. Supakuoti krepšelius, kurių kiekviename buvo po devynis maisto produktus: grikių kruopos, rapsų aliejus, vištienos konservai, cukrus ir kiti, juos suskaičiuoti ir nuvežti į seniūnijas padėjo dvylika Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Kretingos skyriaus koordinatorės Romos Varnelienės bei mero patarėjos Simonos Dumčiūtės suburtų savanorių, taip pat Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus darbuotojos.
R. Varnelienė sakė, jog būta minčių dalinimą per koronaviruso pandemiją net atidėti, tačiau tada labiausiai tokios paramos reikalingi žmonės būtų likę nuskriausti.
„Kad parama net ir ekstremaliomis sąlygomis būtų išdalinta, geranoriškai pritarė ir seniūnijų socialinio darbo specialistės, kurios maistą dalino seniūnijų patalpose. Tiek jos, tiek mieste maisto produktus kiekvienam jos gavėjui išvežioję savanoriai buvo aprūpinti visomis saugos priemonėmis, paketus paliko saugiu atstumu“, – sklandžiu visų darbu išdalinant maisto produktus pasidžiaugė R. Varnelienė.
Iš viso buvo išdalinti 3369 maisto krepšeliai, tai yra 300 daugiau negu vasarį, kai parama šiais metais dalinta pirmą kartą. Kretingos miesto seniūnijoje parama skirta 791 asmeniui, Kretingos kaimiškojoje seniūnijoje – 575, Darbėnų – 533, Imbarės – 284, Žalgirio – 272, Kartenos – 262, Vydmantų – 237, Salantų – 217, Kūlupėnų – 198 skurdžiau gyvenantiems žmonėms.
Paramą maisto produktais, kurie dalinami penkis kartus per metus, gali gauti gyventojai, kurių vidutinės mėnesinės pajamos vienam šeimos nariui neviršija 1,5 Vyriausybės patvirtintų valstybės pajamų dydžio per mėnesį – 187,5 euro.

 2,956 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes