„Išvardinkite projekto, kuriuo ketinama darželį sujungti su mokykla, tris minusus ir tris pliusus“, - mero Antano Kalniaus prašė iš Vilniaus į Salantus atsikėlęs Saulius Narkevičius, bet atsakymo nesulaukė net ir po pakartotino prašymo, kas buvusį vilnietį ir kitus tėvelius įtikino, kad rajono valdžia nemoka nei projektuoti, nei pristatyti savo idėjų. Autorės nuotr.

 

Prieš savaitę paaiškėjus, kad aukščiausiems Kretingos vadovams trūksta kompetencijos, o galbūt – ir aukštesnės moralės, praėjusį trečiadienį į Salantus nuvykęs su savo komanda šiems davė pagrindo galvoti, jog rajono vadovai yra dar ir nekokie tėvai. Dvi valandas klausęsi Antano Kalniaus tvirtinimo, kad reikia lopšelį–darželį „Rasa“ sujungti su Salantų gimnazija, salantiškiai nebeapsikentę tiesiai šviesiai mero paklausė: „Ar jūs kada nors vedėte vaiką į darželį?“

 Jei nepersikels, remonto lauks bent 5 metus

Be abejo, salantiškiams rūpėjo ne mero tėvystės įgūdžiai, o argumentai, kodėl žūtbūt siekiama darželinukus ir ikimokyklinukus perkelti į gimnaziją. Vienintelio savo argumento – įsisavinti Vyriausybės skiriamus virš 700 tūkstančius  eurų ir visus miestelio vaikus suleisti į įspūdingai suremontuotas patalpas – meras nesugebėjo atremti prieš šūsnį tėvų argumentų, kodėl jų vaikai turėtų likti senose darželio patalpose.

Kadangi iš Vyriausybės investicijų programos (VIP) lėšų galima renovuoti tik mokyklas ar darželius-mokyklas, o darželių remontas gula ant Savivaldybės pečių, A. Kalnius salantiškiams paaiškino, jog „Rasos“ ir Salantų gimnazijos sujungimas būtų vienintelė artimiausia galimybė mažuosius salantiškius ugdyti suremontuose patalpose. Mat rajone yra dar daugiau kitų ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kurioms remontas žymiai labiau reikalingas, nei Salantų darželiui. Taigi, „Rasa“ remonto nesulauksianti mažiausiai dar 5-erius metus.

Į susitikimą su rajono vadovais karantino metu susirinko kelios dešimtys salantiškių. Autorės nuotr.

 Susiremontuos ir patys

Vis dėlto tėveliai visi kaip vienas tvirtino sutinką ir tuos 5-erius metus laukti įstaigos patalpų remonto, bet kad tik jų vaikai turėtų teisę būti ugdomi mylimame „Rasos“ darželyje, kur jie jaučiasi saugūs ir turi erdvės žaidimams tiek patalpose, tiek lauke. Svarbiausia, kaip kad išsiaiškino, Savivaldybė nepaliksianti įstaigos likimo valiai, jei, tarkim, netikėtai pratrūks koks vamzdis. Einamiesiems remonto darbams Savivaldybė visuomet skirianti ir skirsianti lėšų. Taip salantiškius nuramino A. Kalnius.

Laikinai einanti „Rasos“ direktorės pareigas Daiva Pučkorienė vėliau „Švyturiui“ sakė, kad pati įstaiga su tėvelių pagalba ieškos galimybių susiremontuoti patalpas. Ypač, kad ir iki šiol tėveliai tam skirdavę lėšų, ir ne vien 2 proc. paramos. Tokiu būdu yra jaukiai suremontuota ne viena darželio grupė, sporto salėje įrengta ir šiuolaikė spinta stumdomomis durimis sporto inventoriui laikyti.

„O kas blogai su darželiu?“ – ne vienas tėvelis klausė mero, kodėl šis taip desperatiškai siekiąs jų vaikus iškeldinti iš įprastų patalpų.

Salantiškiams kilo aibė klausimų dėl bandyto jiems primesti projekto, bet labiausiai juos šokiravo, kad rajono valdžia – tuo atveju, jei darželinukai būtų perkelti į gimnaziją – ketinusi vaikų žaidimų aikštelę įrengti siaurame parkelyje su nuokalne prie mokyklos. Nuokalnę meras žadėjęs  išlyginti, nuolydį užpildamas žemėmis. Tačiau medžiais, kurie čia, regioninio parko teritorijoje, auga kas keli metrai vienas nuo kito, nebūtų taip paprasta atsikratyti, kaip tvirtino salantiškiai. Ar vietoj žaidimo sūpynėse, čiuožynėse ir įvairiose laipynėse vaikai tiesiog bėgiotų zigzagais aplink šiuos medžius?

Štai šiame parkelyje rajono valdžia įsivaizdavo vaikų žaidimų aikštelę, nors salantiškiai įstikinę, kad regionio parko teritorijoje augantys medžiai jokiu būdu net negalėtų būti iškirsti. Autorės nuotr.

Meras į klausimus negalėjo atsakyti

Susitikęs su salantiškiais atviram pokalbiui meras nesugebėjo gyventojams pristatyti savo vizijos. Tiesą sakant, net ir nebuvo tinkamai tam pasiruošęs, kuo pribloškė gyventojus.

Pavyzdžiui, į Salantus praėjusią vasarą iš šalies sostinės atsikėlęs Saulius Narkevičius mero net kelis kartus paprašė išvardinti salantiškiams planuoto įbrukti projekto po tris minusus ir tris pliusus, bet išgirdo lakonišką atsakymą: „Negaliu atsakyti“.

A. Kalnius negalėjo salantiškiams atsakyti praktiškai ne tik į šį, bet praktiškai nė į vieną jų keltą klausimą.

Tačiau, ko gero, bandydamas kompensuoti atsakymų trūkumą, rajono vadovas miestelio gyventojams bandė pasirodyti, koks esąs jiems išskirtinai maloningas: „Mes apskritai galėjome čia nevažiuoti, o tiesiog vykdyti  sujungimą“.

Tačiau tokia rajono vadovo retorika salantiškius tik dar labiau apstulbino.

„Kaip jūs galite taip kalbėti? Juk jūs esate mūsų išrinktas. Jūs privalote su mumis tartis, vykdydamas mūsų vaikus liečiantį projektą“, – stebėjosi vienas iš tevelių, Mantas Kelpšas.

Salantiškiai įrodė – yra stipri bendruomenė

Tačiau salantiškiams svarbiausia, kad nebeatlaikęs jų kritikos meras vis dėlto jiems nusileido ir viešai pažadėjo darželio pertvarkos nedaryti. A. Kalnius nusprendė eiti kompromiso keliu – mokykloje įrengti papildomas dvi priešmokyklinukams skirtas šiuolaikes grupes. Tam atvejui, jei vaikų miestelyje padaugėtų.

Salantiškė tarybos narė Vitalija Valančiutė, apibendrindama audringus jos miestelio įvykius, neslėpė džiaugsmo salantiškių iškovota pergale: „Džiugu, kad tėvai vieningi. Ir šis faktas, kad karantino metu, netgi vos ne pažeisdami karantino reikalavimus į susitikimą su meru susirinko apie 30 salantiškių, rodo, kad ši problema yra tikrai labai opi ir salantiškiams labai rūpi jų vaikų ateitis. Ne karantino metu į susitikimą būtų suėję žymiai daugiau žmonių. Galbūt iš Kretingos aukštumų žvelgiant atrodo, kad Salantai tėra rajono pakraštys, bet šių dienų salantiškių pergalė parodė, kad miestelis turi labai stiprią, vieniningą, patriotišką bendruomenę, sugebančią savo poziciją apginti ne tik su žemaitišku užsispyrimu, bet ir su stipriais argumentais.“

Kėsinasi reginonis parkas?

Tiesa, nors šiandien ir patenkinti, salantiškiai nesijaučia galintys atsipalaiduoti. Socialiniuose tinkluose gyventojai viešai dalijasi abejonėmis ir reiškia nepasitikėjimą valdžios pažadais.  Ypač turėdami omenyje, kad susitikimo metu meras ne vieną ir ne du kartus jiems pasakė: „Kai įrengsime gražias, šiuolaikiškas grupes, manome, kad jūs patys norėsite į jas atvesti savo vaikus“.

Be to, tarp gyventojų sklando įvairūs gandai apie jau neva pardavinėjamą „Rasos“ pastatą.

Jau pasibaigus susitikimui ir tėveliams pradėjus skirstytis, D. Pučkorienė Savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Girdvainės tiesiai šviesiai paklausė, ar tiesa, jog darželį esą ketinąs pirkti Salantų regioninis parkas ir čia įrengti viešbutį.

„Nieko panašaus nesu girdėjusi“, – nusistebėjo  J. Girdvainė ir kategoriškai paneigė tokias kalbas.

Lygiai taip nustebo, išgirdęs „Švyturio“ klausimą, ir Salantų regioninio parko direktorius Modestas Šečkus:

„Oi, pirmą kartą girdžiu, bet šiaip daug žinių sklinda Salantuose. O iš kur jūs tokios informacijos gavote?  Nieko nežinom. Vėjai. Direkcija neužsiima apgyvendinimo paslaugų teikimu. Ir apskritai, kadangi dabar valstybinių įstaigų pastatai priklauso Turto bankui, dar nežinome, gal ir šitą direkcijos pastatą paims ir mums teks jį nuomotis. O šiaip – iš piršto laužtos kalbos. Stebiuosi salantiškių fantazija“.

Salantų lopšelį-darželį „Rasa“ lanko 108 vaikai

Salantų darželį „Rasa“ šiuo metu lanko 108 vaikai.

Salantų gimnazija pritaikyta 800 mokinių, šiuo metu joje mokosi 340.

Kitąmet gimnazija planuoja sulaukti 328 vaikų.

Gimnazijos rekonstrukcijai iš Valstybės investicijų programos skirta 773 tūkst. eurų.

Šias lėšas Savivaldybė turi įsisavinti iki gruodžio pabaigos, kitu atveju turės jas grąžinti.

Susitikimo su salantiškiais metu meras nesėkimingai bandė pristatyti darželio sujungimo su gimnazija viziją.

Po susitikimo su miestelio gyventojais kitą dieną vykusiame Strateginio planavimo tarybos posėdyje A. Kalniaus kompromisiniu siūlymu politikai apsisprendė lopšelį-darželį „Rasa“ palikti senajame pastate, o rekonstravus gimnazijos priestatą pirmajame jo aukšte įrengti 2 papildomas priešmokyklinio amžiaus vaikų ugdymo grupes.

Priešmokyklinukų grupes planuojama įrengti, jas visiškai atskiriant nuo bendro gimnazijos auklėtinių srauto.

 

 

 3,788 peržiūrų (-a)

94% LikesVS
6% Dislikes
One thought on “Salantiškių argumentai parklupdė kompetencijos ir vėl pritrūkusią rajono valdžią”
  1. Kad ir kaip “kietai” straipsnio autorė parašė straipsnį ir kritikuoja valdžia, bet faktus reikia žinoti. Direktorės pareigas eina Daiva, o ne Rasa.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE