Birutės, Mėguvos ir Rotušės aikštės sankirtoje bei prie buvusios parduotuvės „Eglė“, kurias 2001 m. gegužę tuometis „Švyturio“ fotografas Jonas Šimkus įamžino nuotraukoje, šiandien vėl vyksta statybos darbai.

Šį mėnesį uždarosios akcinės bendrovės „Damba“ statybos brigada miesto Rotušės aikštėje, prie „Eglės“ parduotuvės, pradėjo rengti automobilių stovėjimo aikštelę, bus sutvarkytas ir įvažiavimas į parduotuvės kiemą. Tai – ištrauka iš 2001 m. gegužės 30-ąją „Švyturyje“ spausdinto straipsnio „Pirkėjų patogumui – mašinų stovėjimo aikštelė“. Šiandien bendrovės „Damba“ nebėra, parduotuvė irgi pakeitusi pavadinimą bei paskirtį, tačiau vienas faktas sutampa: publikacijoje minimoje vietoje vėl vyksta statybos darbai.


Išsipildė ne visi planai
Prieš beveik dvidešimt metų Kretingos vartotojų kooperatyvo pirmininkė Danutė Puotkalienė „Švyturio“ korespondentui Antanui Benečiui pasakojo, jog automobilių stovėjimo aikštelė rengiama pirkėjų patogumui. Apie tokią aikštelę, pasak D. Puotkalienės, buvo galvojama seniai, tačiau vis trūko pinigų.
„Automobilių stovėjimo aikštelės plotas – 330 kvadratinių metrų. Darbų sąmata – daugiau kaip 40 tūkstančių litų. Ji bus padengta asfaltbetonio danga. Darbus planuojama užbaigti iki birželio 8 dienos, iki miesto šventės“, – rašoma devyniolikos metų senumo straipsnyje.
Automobilių stovėjimo aikštelė buvo įrengta, o po dviejų metų, 2003-iaisiais, ji „susitraukė“, nes prireikė vietos maršrutinių autobusų sustojimo stotelei, kuri iki tol buvo prie tuomečio kino teatro „Žilvinas“. Jo vietoje pastačius prekybos centrą „Maxima“, stotelė buvo perkelta prie universalinės parduotuvės „Eglė“.
Šioje autobusų sustojimo stotelėje iki šių metų kovo, kai dėl koronaviruso buvo paskelbtas karantinas, per dieną vidutiniškai sustodavo šimtas autobusų – važinėjantys po miestą, į Palangą, Klaipėdą, taip pat grįžtantys iš Salantų, Darbėnų, kitų rajono vietovių.
O štai įvažiavimas į parduotuvės kiemą ir šiandien toks pat, koks buvo prieš du dešimtmečius – jis taip ir liko nesutvarkytas.


Automobilius palieka gyventojai
Dabartinė Kretingos vartotojų kooperatyvo vadovė Ina Bielčiuvienė, tuomet, prieš devyniolika metų, įstaigoje ėjusi kitas pareigas, puikiai atsimena, kodėl prie kooperatyvui priklausančios parduotuvės „Eglė“ buvo įrengta automobilių stovėjimo aikštelė.

Įvažiavimas į „Eglės“ (dabar „Senukų“) parduotuvę, 2001-aisiais, kaip planuota, nebuvo sutvarkytas ir toks sulaukė šių dienų.


„1998 metais pradėjome prekiauti statybos, remonto ir buities prekių tinklo „Senukai“ prekėmis. Reikėjo aikštelės, kad pirkėjams būtų patogu – įsigytų prekių, ypač daugiau sveriančių, nereikėtų į automobilį nešti kažkur toli, – pasakojo I. Bielčiuvienė. – Kiek prisimenu, prie parduotuvės augo didelė eglė – gali būti, jog ir pavadinimas dėl to toks parduotuvei duotas. Ji buvo pašalinta, aikštelė išasfaltuota, o joje tilpo mažiausiai dešimt automobilių. Deja, kai į Rotušės aikštę atėjo didysis prekybos centras ir prireikė vietos autobusų sustojimo aikštelei, dalis mūsų pirkėjų automobiliams reikalingos aikštelės buvo atimta. Prie parduotuvės paliktos tik trys vietos automobiliams pastatyti, iš kurių viena skirta neįgaliesiems, bet ir tas pačias dažnai užima ne mūsų pirkėjai“.
Kodėl, kaip planuota, nebuvo sutvarkytas įvažiavimas į parduotuvės kiemą, direktorė prisipažino negalinti pasakyti. Greičiausiai taip atsitiko dėl lėšų stygiaus. Tačiau iki šiol dėl jo, kaip, beje, ir dėl kiemo, turima daug rūpesčių. Nuolat tenka greideriuoti, pilti skalda, kitaip nebūtų galima naudoti.
„Viena iš didžiausių blogybių, kad parduotuvei priklausančiame kieme automobilius kai kurie gyventojai pastato ir palieka visai dienai, mat Rotušės aikštėje transporto priemonė pagal savivaldybės patvirtintas taisykles gali stovėti tik keturias valandas. Prekes mums pristatančios mašinos susiduria su sunkumais privažiuoti prie parduotuvės, apsisukti. O kai centre vyksta didžiosios miesto šventės, mugės, mūsų prekyba apskritai būna paralyžiuota – dalyviai automobilius irgi pasistato kieme, būna, net ant paties įvažiavimo į kiemą. Kreipėmės į savivaldybę su prašymu leisti įrengti ženklą „Stovėti draudžiama“, tačiau jokio atsakymo nesulaukta“, – problemas vardijo Kretingos vartotojų kooperatyvo direktorė.
Ji viliasi, jog po Vilniaus gatvės rekonstrukcijos aikštelė klientų automobiliams prie parduotuvės išliks, ir gal vietų bus dar net daugiau.


Aikštelės nebebus
Kaip pasikeis Kretingos vartotojų kooperatyvui priklausančių pastatų prieigos po Vilniaus gatvės rekonstrukcijos? Rajono savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė pasakojo, kad prie parduotuvės, kaip ir anksčiau, šalia vienas kito bus pastatyti du autobusų laukimo paviljonai, dvi šiukšliadėžės, arčiau parduotuvės – stulpelis šunims pririšti bei šiukšlių dėžė šių keturkojų ekstrementams.
Birutės, Mėguvos ir Rotušės aikštės sankirtoje, kurią 2001 m. gegužę tuometis „Švyturio“ fotografas Jonas Šimkus įamžino nuotraukoje, rekonstrukcijos metu bus įrengta žiedinė sankryža, nuo autobusų stotelės link žiedo – pasodintos trys europinės liepos. Teritorija bus išklota betoninių trinkelių danga, ant kampo prie sankryžos bus įrengta informacinė rodyklė, nurodanti, kur yra turizmo informacinis centras, bažnyčia, Kretingos muziejus.

2001 metų gegužės 30-ąją „Švyturyje“ išspausdintoje Jono Šimkaus nuotraukoje įamžinta, kaip Kretingos bendrovės „Damba“ statybos brigada miesto Rotušės aikštėje, prie „Eglės“ parduotuvės, pradėjo rengti automobilių stovėjimo aikštelę.


O štai automobilių stovėjimo aikštelės, apie kurios įrengimą rašyta 2001-ųjų gegužės 30-ąją, nebebus, bet įvažiavimas į kiemą pagaliau sulauks savo valandos.
„Pagal projektą automobilių stovėjimo aikštelės prie parduotuvės nebelieka. Įvažiavimas į kiemą, kaip ir autobusų sustojimo nuovaža, bus išklotas natūralių akmenų danga“, – sakė S. Jazbutienė.
Vilniaus gatvės renovacija pagal projektą kainuos per 4 milijonus eurų, iš kurių 3,5 mln. eurų skirs Automobilių kelių direkcija. Rajono savivaldybei iš biudžeto reikės atseikėti 737 tūkst. eurų – jie bus skirti šaligatviams, pėsčiųjų ir dviračių takams, mažosios architektūros objektams įrengti savivaldybės patikėjimo teise valdomuose arba valstybinėje žemėje esančiuose sklypuose.

 5,828 peržiūrų (-a)

90% LikesVS
10% Dislikes