Vagišiams apvogus bei apgadinus ekskavatorius, bendrovė „Omta“ patyrė per 3 tūkst. eurų nuostolį.

Nuteisti praėjusią vasarą iš ekskavatorių dyzeliną vogę keturi draugai. Sučiupti vagišius padėjo jų nusikaltimo vietoje palikti pėdsakai bei vaizdo kamerų įrašai.


Per 7 tūkst. eurų bendrovei „Omta“ žalos padarę 22 metų Klaipėdos rajono Vėžaičių seniūnijos gyventojas Saulius Budrys, dvidešimtmetis Kretingos rajono Kartenos seniūnijos gyventojas Deividas Mažeikis, 25-erių metų Klaipėdos rajono Judrėnų seniūnijos gyventojas Tadas Savickas bei devyniolikmetis kretingiškis Deividas Skripkauskas realios laisvės atėmimo bausmės išvengė, tačiau turės griežtai laikytis teismo nustatytų apribojimų.


Kurą vogė šimtais litrų
Praėjusią vasarą keturi draugai keletą kartų lankėsi Imbarės seniūnijoje esančiame žvyro karjere. Juos sudomino čia dirbę bendrovės „Omta“ ekskavatoriai bei juose buvęs dyzelinis kuras, tepalai, aušinimo skystis, kurių vyrams labai prireikė.
Iš anksto apsirūpinę vagystei reikalingais įrankiais, vagišiai į karjerą važiavo dviem automobiliais.

Keturi vagišiai naktimis išleidinėjo kurą ir tepalus iš ekskavatorių.


Praėjusių metų birželio 27-osios naktį draugužiai iš vieno ekskavatoriaus išsiurbė 300 litrų dyzelino ir išleido 100 litrų tepalo. Taip pat sugadino ekskavatoriaus kuro talpos užraktą.
Įsilaužė ir į karjero prižiūrėtojo namelį, iš kurio pavogė aušinimo skystį, hidraulinį tepalą bei kurą.
Ši keturių draugų surengta vagystė bendrovei „Omta“ padarė per 2 tūkst. eurų nuostolį.


Ekskavatorius apvaginėjo tris kartus
Tačiau vienos nakties nusikalstamo nuotykio bičiuliams nepakako.
Liepos 16-ąją jie vėl apsilankė tame pačiame karjere ir iš ekskavatoriaus kuro talpos išsiurbė dar 100 litrų dyzelino.
Įskaičiavus technikos prastovą dėl policijos pareigūnų vykdyto tyrimo, bendrovei padaryta dar beveik 2 tūkst. eurų žala.
Trečią kartą Imbarės karjere apsilankę ilgapirščiai jau turėjo didesnius užmojus – iškart apšvarino du ekskavatorius. Iš vieno išsiurbė 200 litrų, o iš kito 170 litrų dyzelino.
Taip pat išdaužė ir vieno ekskavatoriaus kabinos langą. Šįkart įmonei padaryta žala buvo per 3 tūkst. eurų.


Pagelbėjo vaizdo kameros
Vagystės vietą tyrę kriminalistikos ekspertai surado nemažai vagišių paliktų pėdsakų. Vėliau kai kurie iš jų tapo įrodymu, jog keturi draugai tikrai buvo atvykę į karjerą ir kažką veikė prie jame stovėjusių ekskavatorių.

Pareigūnams vagims išaiškinti padėjo vaizdo kamerų įrašai.


Peržiūrėję karjero teritorijoje sumontuotų vaizdo kamerų užfiksuotus įrašus, pareigūnai išsiaiškino, jog vagišiai atvažiavo automobiliais Audi A6 ir BMW.
Taip pat įrašuose užfiksuota ir tai, jog jie po teritoriją vaikštinėjo nešini talpomis, kuriose galėjo būti pavogtas kuras.


Rado ir narkotinių medžiagų
Nustačius vagišių naudotų transporto priemonių modelius, prasidėjo jų paieška. Pareigūnams kelyje sustabdžius įtarimą sukėlusį automobilį Audi A6 paaiškėjo, jog jis priklauso dabar jau nuteistajam D. Mažeikiui.
Be to, automobilyje pareigūnai aptiko ir psichotropinių medžiagų – 0,120 gramo tetrahidrokanabinolio. Teismo metu nustatyta, jog D. Mažeikis šios medžiagos įsigijo neketindamas jos parduoti ar kitaip platinti, bet jis tvirtino niekaip negalįs prisiminti, kaip ji atsiradusi automobilyje.
Prapuolė atmintis
Visi keturi nuteistieji savo kaltę pripažino ir teismui teigė, jog labai dėl to gailisi.
Jaunuoliai taip pat pripažino, jog vogti dyzelino į karjerą važiavo susitarę iš anksto. Tačiau kam kilo mintis padaryti nusikaltimus, tvirtino nė vienas nebeprisimenantis. Taip pat teigė neprisiminantys, kiek kuro pavogė, buvo ar nebuvo užrakintos ekskavatorių kuro talpos.
Teisiamieji pasakojo, jog taip pat neprisimena, kiek ir kam pardavė pavogto kuro, o gal sunaudojo savo reikmėms.
D. Mažeikis teismui teigė, jog buvo užmiršęs, kad jo automobilyje yra narkotinių medžiagų. Prisiminė tik tada, kai pareigūnai jas surado. Pasak jo, kažkada su draugais girtuokliavęs ir lyg kažkas jas davęs, o gal ir nusipirkęs.

Draugai pareigūnams žinomi
Visiems keturiems bičiuliams reikalai su policija – ne naujiena. Ne kartą jiems teko bendrauti su pareigūnais dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų, buvo surašyti pažeidimų protokolai, skirtos baudos, kurių vyrai nesumokėjo.
Trys dyzelino vagišiai iki šiol teisti nebuvo. Teisiamųjų suole jau teko pasėdėti tik T. Savickui, kuris praėjusių metų spalį už viešosios tvarkos pažeidimą nuteistas laisvės apribojimu 10 mėnesių.


Teks sėdėti namuose
Kovo 13-ąją įvykusiame posėdyje Plungės apylinkės teismas S. Budriui nustatė galutinę bausmę – laisvės apribojimą 6 mėnesiams, įpareigojant jį visą bausmės laikotarpį būti namuose nuo 22 val. iki 7 val. ryto. Taip pat įpareigojo jį per mėnesį nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos pradėti dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje.
Panaši bausmė skirta ir D. Mažeikiui, tačiau jis apribojimų privalo laikytis vienerius metus. Jam skirta ir 2 tūkst. eurų bauda bei konfiskuojama automobilio Audi A6 vertę atitinkanti pinigų suma – 1199 eurai.
Atsižvelgiant į anksčiau T. Savickui skirtą laisvės apribojimo bausmę ir skiriamą už dyzelino vagystes, jas subendrinęs teismas jam skyrė vienerių metų ir vieno mėnesio laisvės apribojimo bausmę – nuo 22 val. iki 7 val. ryto būti namuose.
Nuteistajam D. Skripkauskui naktimis būti namuose teks vienerius metus. Jam taip pat paskirta baudžiamojo poveikio priemonė: konfiskuoti automobilio BMW vertę atitinkančią pinigų sumą – 1224 eurus.
Nuteistiesiems taip pat gali tekti atlyginti bendrovei „Omta“ padarytą žalą. Dėl jos ieškinio išskirta atskira civilinė byla.
Nutartį dėl žalos atlyginimo numatoma paskalbti liepos mėnesį.

 102,775 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes