Štai tokį maišą šovinių pareigūnai sekmadienį aptiko pas vieną Skaudalių gyventoją.

Sekmadienį po pietų Kretingos policijos pareigūnai sulaukė skambučio iš Skaudalių kaimo. Girtas vyriškis pasisakė turįs krūvą šovinių.

Rado 486 šovinius

Į vietą atvykę pareigūnai rado šovinių prikrautą pilną maišą, įprastai skirtą bulvėms laikyti.

Suskaičiavus paaiškėjo, kad šovinių yra neveik pusė tūkstančio – 486. Pareigūnai rado ir dviejų šautuvų dalis.  

Visas arsenalas buvo konfiskuotas, o jų buvusiam šeimininkui, nors pats apie juos ir pranešė pareigūnams, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis, remiantis Baudžiamojo kodekso 253 str. 1 dalimi.

Su pareigūnais susitinka kasmet

Skaudalių gyventojas pareigūnams tvirtino šovinius radęs remonto metu, bet jis Kretingos pareigūnams jau yra žinomas dėl su ginklais susijusių istorijų.

„Žmonės serga įvairiomis ligomis. Pavyzdžiui, kleptomanai negali nevogti. O šį vyriškį traukia ginklai. Su juo susiduriame reguliariai,  kartą per metus“, – „Švyturiui“ pasakojo Kretingos policijos komisariato komisaras Arūnas Pužauskas.

Imbarės seniūnas Antanas Turauskis laikraščiui sakė įtariantis, pas kurį vietos gyventoją dėl šovinių atvyko pareigūnai.

„Yra toks vietos veikėjas, kuris dar sovietiniais laikais bendravo su Šateikių karine baze. Kai sovietai traukėsi iš Lietuvos, vyko prekyba šoviniais. Gal pačių ginklų ir nepardavinėjo, nežinau. Plungės rajone buvo įsikūrusi karinių raketų bazė, visiškai prie mūsų seniūnijos ribos. Tad dar gal dešimtmetį vis atras išslapstytų šovinių, griaudami kokią sodybą“, – kalbėjo seniūnas.

Buvusi Šateikių raketinė bazė.
Šateikių branduolinių raketų angaro likučiai.

Privalu registruoti visus ginklus

Klaipėdos apskrities policijos pareigūnai primena, kad visi šaunamieji ginklai, nepriklausomai nuo kada jie pagaminti, privalo būti registruoti policijoje.

Be to, įsigyti ir laikyti galima tik legaliai, savo vardu registruotiems ginklams tinkančių šaudmenų. Jei namuose yra ginklas, o leidimo neturite, ar turite informacijos apie nelegaliai laikomus ginklus – būtina kreiptis į policiją. Ginklą reikia atiduoti, arba įteisinti pagal nustatytą tvarką.

Pasitaiko, kad ginklų, jų dalių, šaudmenų randama kažkur užkištų senose sodybose, ar atliekant remonto darbus. Kartais jų randama ir viešose vietose – pavyzdžiui grybaujant miške, vaikštant pievoje ar kasant žemę.

Tokiu atveju policijos pareigūnai primygtinai prašo radinių neliesti, nesinešti namo, o nedelsiant kviesti policiją bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rasti šaunamieji ginklai, šaudmenys, ar sprogmenys gali kelti pavojų žmogaus sveikatai ar gyvybei.

Gresia nuo 4 iki 8 metų laisvės atėmimo

Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis LR Baudžiamasis kodeksas numato areštą arba laisvės atėmimą iki 5 metų.

Jei įsigyjama, gabenama, realizuojama ne mažiau nei trys šaunamieji ginklai, didelis diekis šaudmenų ar sprogmenų – gresia laisvės atėmimas nuo 4 iki 8 metų.

2019 metais visoje Klaipėdos apskrityje dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis buvo pradėti 27 ikiteisminiai tyrimai, per penkis šių metų mėnesius pradėta 14 ikiteisminių tyrimų.

 3,241 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “Pareigūnai konfiskavo beveik pusę tūkstančio šovinių”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE