Jau pasirodė akivaizdžių požymių, jog prieš metus susiformavusi savivaldybės tarybos „velniškai stipri dauguma“ pradeda byrėti. Tarybos konservatoriai įteikė nemalonų siurprizą savo partneriams, rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ atstovams. Be jų sutikimo parengė projektą Žemaičių apygardos 3 rinktinės 306 pėstininkų kuopai panaudos pagrindais perduoti neatlygintinai valdyti bei naudotis buvusiomis viešosios bibliotekos Vilniaus g. 8 antrojo aukšto patalpomis, taip sužlugdydami planus kuo skubiau pastatą ištuštinti ir parduoti.

Pasipiktino partnerių elgesiu

Nesutarimai tarp savivaldybės Tarybos valdančiosios daugumos partnerių tampa vis labiau pastebimi. Ketvirtadienį įvykusiame Tarybos posėdyje opozicijos atstovas socialdemokratas Valerijonas Kubilius stebėjosi, kur dingo kadencijos pradžioje konservatorių atstovo Dovydo Bajoro pasakytos frazės, jog susiformavo „velniškai stipri dauguma“, prasmė.

Dar Tarybos komitetų posėdžiuose svarstant Vilniaus g. 8 pastato likimą rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ atstovai kartu su meru Antanu Kalniumi sulaukė staigmenos. Konservatorius D. Bajoras tarybai pateikė sprendimo projektą dėl antrojo aukšto patalpų perdavimo panaudos pagrindais naudotis Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3 rinktinės 306 pėstininkų kuopai.

Projekte tarybos narys numatė, jog čia įsikurs kuopos vadavietė, bus vykdomos karinio parengimo bei logistikos veiklos.

Sutartį planuojama pasirašyti dešimčiai metų.

Sprendimo projektą, kaip jo kūrėjai, pasirašė keturiolika Tarybos narių iš visų frakcijų, išskyrus „kraštiečių“.

Savanoriai patenkinti

Ne vienerius metus tinkamų patalpų įsikurti ieškoję savanoriai ketina į Vilniaus g. 8 antrąjį aukštą investuoti apie 60 tūkst. eurų. Tačiau, anot kuopos vado Kęstučio Piluckio, tiek pinigų gali ir neužtekti, bet savanoriams tai nebus didelė problema.

Iki šiol kretingiškiai savanoriai blaškėsi po įvairias patalpas. „Gyveno“ ir J. K. Chodkevičiaus g. 10, kuri jiems tikrai nebuvo patogu. Dabar jie renkasi J. Pabrėžos g. esančiame pastate, kur įsikūręs ir Pedagogų švietimo centras bei kitos įstaigos.

Pasak kuopos vado K. Piluckio, iš visų apžiūrėtų patalpų pastatas Vilniaus g. 8 jiems tinka labiausiai.

Abejonės dėl kitų darbų

Vis daugiau abejonių ne tik Tarybos opozicijai, bet ir valdančiosios daugumos partneriams kelia „kraštiečių“ užmojis optimizuoti savivaldybei priklausančių administracinių patalpų panaudojimą, perkeliant Savivaldybės administracijos skyrius iš Vilniaus g. 8 ir iš J. K .Chodkevičiaus g. 10 į kitas patalpas.

Optimizavimo idėjos iniciatoriai „kraštiečiai“ kartu su Savivaldybės administracijos direktore Jolanta Girdvaine tikina, jog tarnautojams bus pagerintos darbo sąlygos.

„Sunku įsivaizduoti, kaip pagerės darbo sąlygos, jei dabar J. K. Chodkevičiaus g. 10 įsikūrę kai kurie Administracijos skyriai užima didesnes patalpas nei tos, į kurias ketinama juos perkelti“, – sakė D. Bajoras.

Taip pat suabejota ir „kraštiečių“ nuoširdumu tikinant, jog išlaikyti Savivaldybės reikmėms Vilniaus g. 8 pastatą nenaudinga, kad jis yra nereikalingas, o geriausias variantas būtų jį parduoti.

„Iškrausčius iš Vilniaus g. 8 pastato dabar jame įsikūrusius Administracijos skyrius ir pastatą pardavus, verslininkai jame galėtų įrengti nuomojamus biurus ar net viešbutį. Savivaldybei nereikėtų jo išlaikyti ar remontuoti. Pavyzdžiui, elektros instaliacija pastate yra avarinės būklės. Be to, jį būtina „aprengti“ iš išorės. Tai biudžetui kainuotų brangiai“, – apie pastato perspektyvą kalbėjo J. Girdvainė.

Tačiau šįkart „kraštiečių“ atstovų įtikinėjimai, jog miesto centre, puikioje vietoje esantis pastatas Savivaldybei nereikalingas, valdančiosios daugumos partnerių nepaveikė.

Pasak Tarybos nario Juozo Mažeikos, atsiranda negeras jausmas, susidaro įspūdis, jog dėl Vilniaus g. 8 pardavimo su kažkuo jau „sukirsta rankomis“.

Meras A. Kalnius komitetuose tokius įtarimus suskubo paneigti, tačiau prasitarė, jog apie tai su kai kuriais verslininkais jau kalbėjęs.

Planai pasikeitė

Tarybos nariai prisiminė ir pirmuosius naujosios valdžios žingsnius optimizuojant savivaldybės pastatų panaudojimą. Kadencijos pradžioje ir meras A. Kalnius, ir Administracijos direktorė J. Girdvainė tikino, kad po skirtingas miesto vienas išsibarsčiusius Administracijos skyrius reikia sukelti bent į du pastatus – Savanorių g. 29 A ir Vilniaus g. 8.

Tokiai idėjai niekas neprieštaravo ir visi pritarė, jog tokiu atveju gyventojams būtų kur kas paprasčiau tvarkyti savo reikalus, nereikėtų bėgioti iš vieno miesto galo į kitą.

Tačiau vėliau „kraštiečių“ nuomonė pasikeitė. Pradėta ieškoti kitų patalpų skyriams perkelti, net svarstant apie darbuotojų perkėlimą į mažesnes patalpas.  Anot Tarybos nario D. Bajoro, perkeliant žmones iš didesnį plotą užimančių patalpų į mažesnes pagerėti darbo sąlygos negali.

Kodėl „kraštiečiai“ nusprendė pakeisti savo planus, Tarybos posėdyje argumentuotai paaiškinti nesugebėta. Panaudotas bene vienintelis argumentas – išlaikyti Vilniaus g. 8 pastatą kainuos brangiai.

Balsuojant dėl Vilniaus g. 8 pastato antrojo aukšto perdavimo KASP savanoriams už pateiktą sprendimo projektą balsavo 17 tarybos narių, prieš – 5 ir 2 susilaikė.

Kas įsikurs pastato pirmajame ir dabar tuščiame trečiajame aukšte, kol kas nenuspręsta. Gali būti, jog į juos teks įsikraustyti J. K. Chodkevičiaus g. 10 dabar esantiems savivaldybės administracijos skyriams.

 3,008 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Byra „velniškai stipri dauguma“”
  1. Tai gal jau kad ir KASP perkelt nori, tai gal ir jaunuosius šaulius ten priimtų? Nes jiems yra sunki situacija šiuo metu, skaičius narių didėja, o vietos ne, grūdasi virš 40 žmonių į salę, kurioje vietos tik trisdešimčiai daugiausiai. Plius po karantino, jaunimui reiktų erdvės, o ne būti sugrūstiems kaip silkės bačkoje.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE