Administracijos direktorė, nepaisydama Tarybos narių sprendimo, nutarė dabar veiksmų plano neruošti ir palaukti rudens. Esą, galbūt tokio plano ir nereikės.

Baimindamasi rudenį gresiančio lėšų biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimams stygiaus, valdžia nusprendė pasiruošti paimti beveik pustrečio milijono eurų trumpalaikę paskolą iš valstybės biudžeto. Analizuojant galimybę, kad rudenį gali būti nesurenkamas numatytas biudžetas, paaiškėjo, jog Savivaldybės administracija dar neparengė priemonių plano, kuriuo būtų vadovaujamasi iškilus finansiniams sunkumams.


Rajono biudžete – skylė
Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, dabar į savivaldybės biudžetą surenkama keliais procentais mažiau pinigų. Dėl paskelbto karantino uždraudus ar apribojus kai kurias veiklas, iškilo labai reali rizika, kad savivaldybės nesurinks patvirtintų biudžeto pajamų.
Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir biudžeto skyriaus duomenimis, iki birželio 1-osios Savivaldybės biudžetas negavo 456,8 tūkst. eurų planuotų pajamų, iš jų vien už gegužės mėnesį – 285,5 tūkst. eurų.
Baiminamasi, kad tokia tendencija gali tęstis visus metus, todėl nutarta apsidrausti, kad rudenį pritrūkus pinigų biudžetininkų atlyginimams bei socialinėms pašalpoms būtų iš kur jų paimti.


Rudens sunkumams nepasiruošta
Savivaldybės tarybos posėdyje svarstant su biudžeto pakeitimais susijusius klausimus paaiškėjo, jog Kretingos rajono savivaldybės administracija iki šiol neparengė veiksmų plano, kuriuo galėtų naudotis užklupus galimiems sunkumams rudenį.


Pasak Tarybos nario Virginijaus Domarko, toks planas turi būti parengtas jau dabar, nes rudenį tai daryti gali būti per vėlu.
Opozicijos lyderio nuomonei pritarė ir kai kurie valdančiosios daugumos atstovai. Juo labiau, kad Savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvaine jau anksčiau Tarybos buvo įpareigota tokį planą paruošti.
Tačiau Ekonomikas ir biudžeto skyrius iš jos jokio nurodymo negavo, tik pareikalauta peržiūrėti jau patvirtintą biudžeto surinkimo priemonių sąrašą.


Ignoruojami Tarybos sprendimai
Vadinasi, Savivaldybės administracija ne tik nepasiruošusi sutikti galimus rudens finansinius sunkumus, bet ir kol kas neplanuoja to daryti. Tačiau kai kuriuos Tarybos narius, net ir valdančiosios daugumos atstovus, papiktino J. Girdvainės požiūris į Tarybos įpareigojimus.
Administracijos direktorė, nepaisydama Tarybos narių sprendimo, nutarė dabar veiksmų plano neruošti ir palaukti rudens. Esą, galbūt tokio plano ir nereikės.
„Ir raštiški, ir žodiniai Tarybos įpareigojimai Administracijai kartais kažkur pasimeta. Taip neturi būti. Ką Taryba nusprendė, tai turi būti vykdoma“, – piktinosi Tarybos narys Juozas Mažeika.
Užslinkus dar vienai koronaviruso bangai Savivaldybės administracija tikriausiai pultų ruošti veiksmų planą, nors jau reiktų veikti.
Trumpalaikės paskolos paėmimas gali būti viena iš veiksmų plano dalių, tačiau vargu, ar pustrečio milijono eurų užtektų, jei planuotas biudžetas būtų nesurenkamas dar daugiau nei dabar.

 2,552 peržiūrų (-a)

73% LikesVS
27% Dislikes