Savaitės pradžioje Vakarų Lietuvą siaubusi stipri audra apnuogino Pastauninko parko projektavimo trūkumus. Liūtis išplovė naujus parko takus.

Komunalininkai rūpesčių neturėjo

Sugadinti Pastauninko parko takai – bene vienintelė ryškesnė audros pasekmė Kretingos rajone. Vietomis šiek tiek smarkiau pūstelėjęs vėjas didesnės žalos kitur nepadarė.

Apie Šiaulius, Plungę, Telšius stipriais vėjais bei liūtimis gąsdinusią audrą Savivaldybės įmonės „Kretingos komunalininkas“ darbuotojai sužinojo žiūrėdami televizijos laidas bei naršydami internete.

Įmonės direktorius Rimantas Žiaušys „Švyturiui“ teigė pranešimų apie audros padarytą žalą negavęs.

Kalta netinkama danga?

„Pats važinėjau po miestą ir žiūrėjau, gal kur nors nuverstas koks medis ar kas nors sudraskyta, tačiau nieko panašaus nemačiau. Tik kai kuriose vietose Jauryklos parko takeliai buvo nesmarkiai apgadinti vandens. Daugiau nuo liūčių nukentėjo Pastauninko parko takai“, – sakė R. Žiaušys.

Direktoriaus nuomone, nauji Pastauninko parko takeliai nuo smarkaus lietaus nukentėjo ne tik dėl didelio žliaugusio vandens kiekio, bet ir dėl netinkamos dangos.

„Pastauninko parke takeliai užpilti dolomitine skalda, kuri tirpsta vandenyje. Vasarą žmonės skundėsi, jog dulka, o šiek tiek palijus, kad susidaręs purvas limpa prie batų. Nieko panašaus nėra Jauryklos parke, kur takeliai išpilti granito skalda“, – teigė R. Žiaušys.

Takelius remontuos rangovas

Savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėja Rima Lukauskienė „Švyturiui“ sakė, jog su Pastauninko parką tvarkiusios UAB „Plungės lagūna“ atstovais jau tartasi dėl lietaus vandens padarytos žalos. Pasak jos, iš pradžių rangovas ketino viską „nurašyti“ kaip stichinės nelaimės padariniams.

Tačiau, gavę hidrometeorologų pažymą, jog vandens kiekis nebuvo itin didelis, rangovai nusprendė kreiptis į projektuotojus ir ieškoti sprendimo būdų, kad daugiau taip nenutiktų.

 Sutvarkyti parko takelius rangovai pažadėję savo lėšomis.

Kodėl palangiškiai nesiskundžia?

Į žmonių nepasitenkinimą Pastauninko parko takelių danga Statybos skyriaus vedėja R. Lukauskienė žiūri skeptiškai. Anot jos, dolomitinė skalda puikiausiai jiems tinka, o vanduo jai kenkia tik tose vietose, kur jo susikaupia daugiau.

„Palangoje kai kurie takeliai taip pat išpilti dolomitine skalda ir niekas nesiskundžia, o juk ten žmonės suvažiuoja iš visos Lietuvos. Padengti takelius tokia skalda pasiūlė projektuotojai, o mes nematėme priežasčių su jų pasiūlymu nesutikti. Kokia skalda geresnė – dolomitinė ar granitinė, pasakyti negaliu. Tik avint aukštakulnius  batelius nepatogu vaikštinėti granitinės skaldos takeliais, nors eidama dolomitine skalda klotais takais su jokiomis problemomis nesusiduriu“, – sakė R. Lukauskienė.

Teks paremontuoti kai kurias gatves

Nežiūrint į Pastauninko parko bėdas bei kretingiškių nepasitenkinimą, rajono seniūnijose kokių nors nelaimių nenutiko.

Salantiškiai dėl stiprių liūčių labai nenusiminė. Pasak seniūno Kazimiero Galdiko, kai kuriose vietose upeliai tekėjęs lietaus vanduo šiek tiek paplovė gruntą, kai kam į kiemus pribėgo daugiau vandens, tačiau dėl to žmonės ypatingo nepasitenkinimo neišreiškė.

„Suprantama, kai kuriose vietose teks paremontuoti gatves, tačiau tai sugebėsime padaryti ir savo jėgomis“, – sakė K. Galdikas.

Smėlis subėgo į tvenkinį

Pasak Darbėnų seniūnijos seniūno Alvydo Poškio, bene daugiausiai žalos liūtys padarė neseniai įrengtame tvenkinio paplūdimyje, kur dalis supilto smėlio nutekėjo į tvenkinį.

„Buvo trumpalaikių elektros tiekimo sutrikimų, nuvirto vienas medis, tačiau didesnių nelaimių nepatyrėme“ – sakė A. Poškys.

Skirtingai nei ant kalvos gyvenantys Salantiškiai, dauboje esančios Kartenos gyventojai galbūt baiminosi didesnių problemų, bet ir juos bėdos aplenkė.

 „Mūsų krašte nebuvo net ir ypatingos liūties. O trumpalaikis, nors ir smarkus, lietus, jokios žalos nepadarė. Vanduo greitai susigerdavo į žemę. Į seniūniją dėl kokios nors nelaimės niekas neskambino“, – sakė Kartenos seniūnė Arūnė Putvinienė.

 2,965 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes