Neatsakingi automobilių savininkai nebenaudojamų padangų atsikrato tiesiog pakelėse ar miškuose. Autorės nuotr.

Neatsakingus vairuotojus Kretingos rajone traukia trys miškai – Mikoliškių, Kartenos ir Vaineikių, kur jie atsikrato senomis, nebenaudojamomis padangomis. Čia, valydami teritoriją, miškininkai suranda daugiausiai šių atliekų.


Trūksta padangų montuotojų?
Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys sako, kad Vaineikiai niekuo ypatingai neišsiskiria nuo kitų kaimiškųjų vietovių, todėl negalįs paaiškinti, kodėl būtent čia gyventojai atsikrato nebenaudojamų padangų.


„Kalbant apie visą seniūniją, visur yra ta pati problema. Yra tik du–trys padangų montuotojai Darbėnų miestelyje. O aplinkui niekas tokia veikla neužsiima ne tik Vaineikiuose, bet ir Grūšlaukėje, Šukėje“, – kalbėjo A. Poškys.
Seniūno tikinimu, gyventojai raginami senas padangas vežti į atliekų surinkimo aikštelę Ankštakiuose, kur 5 padangos priimamos nemokamai.
„Bet, pavyzdžiui, nuo Vaineikių važiuojant iki Ankštakių susidaro 20 km, nuo Grūšlaukės – ir visi 30 km. Žinoma, tvirtinti, kad per toli padangas nuvežti, tėra tik atsikalbinėjimas. Todėl ir matome pakelėse besimėtančias ar šalia viešųjų konteinerių sukrautas senas padangas“, – tęsė pašnekovas.
Kita vertus, pasak A. Poškio, padėtis gerėja. Anksčiau senų padangų buvo randama gerokai daugiau.
„Tačiau negaliu sakyti, jog problemos nėra. Ne visi vairuotojai ir žino, kad pirkdami naują padangą seną gali palikti pirkėjui. Ne paslaptis, kad ir pirkėjai dažnai nenori priimti senų padangų, prašo sumokėti po eurą. Arba kita problema – žmonės perka padėvėtas padangas“, – problemos priežastis bandė aiškintis A. Poškys.


Kretingiškiai neprilygsta klaipėdiečių įžūlumui
Nors aplinkos ekologija besirūpinančius kretingiškius erzina pakelėse ir miškuose aptinkamos senos padangos, kurių nuotraukomis tuoj pat puolama dalintis socialiniuose tinkluose, mūsų rajono vairuotojai yra gerokai sąmoningesni, lyginant su klaipėdiškiais ar gargždiškiais.
Taip teigia Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regiono padalinio vadovas Tomas Zaleckis. Ir sako: „Kretingos žmonės labai kultūringi, senas padangas pamiškėse išmėto tik pavieniai žmonės“.
Nors Kretingos regiono padalinyje per pirmąjį šių metų pusmetį surinktas įspūdingas skaičius senų padangų – net 16 tonų, T. Zaleckio teigimu, net 90 proc. šios dalies sudaro Gargždų ir Klaipėdos savivaldybių teritorijose surinktos padangos.
T. Zaleckis išskyrė tik tris girininkijas mūsų rajone, kur randama daugiausiai senų padangų: Mikoliškių, Kartenos ir Vaineikių.
Kretingos regioninis padalinys per 2018 m. iš miškų surinko ir utilizavo 2,4 tonų panaudotų bešeimininkių padangų, 2019 m. – 20,3 tonų, 2020 m. I pusmetį – 13,5 tonų.
„Bet iš jų nė 10 proc. nesudarys Kretingos savivaldybėje surinktų padangų, bet tikslų skaičių pasakyčiau tik pirmadienį“, – „Švyturiui“ sakė padalinio vadovas, kalbintas penktadienį.
T. Zaleckio pastebėjimu, išmetamų padangų kiekiai leidžia daryti prielaidą, kad padangomis galimai atsikrato padangų montavimu, mašinų remontu užsiimantys fiziniai ar juridiniai asmenys, nors miškų aikštelėse, pakelėse nemažai randama ir pavienių padangų.


Daugiausia padangų rasta Šalčininkuose
Lietuvos mastu per pirmąjį šių metų pusmetį daugiausia padangų surinkta Šalčininkų regioniniame padalinyje – beveik 42 tonos. Anot valstybinių miškų urėdijos, tokie skaičiai – beprecedentis įvykis. Tokio kiekio neatsakingai miške išmestų įvairių dydžių automobilių padangų regioninio padalinio darbuotojai dar nematė.
Kovo – gegužės mėnesiais šiukšlinimas padangomis buvo intensyviausias, o darbuotojams pašalinti tokį kiekį atliekų – didžiulis iššūkis.
Dubravos regioniniame padalinyje vien liepos mėnesį Šveicarijos seniūnijoje surinkta ir utilizavimui išvežta apie 10 tonų automobilinių padangų – maždaug 1000 vienetų. Taip pat teritorijoje buvo įrengta miškininkų nuotolinė mobili aplinkos stebėjimo vaizdo sistema, kuri, tikimasi, padėsianti užkiršti neteisėtą veiką ir šiukšlinimą miškuose bei nubausti pažeidėjus.
Kituose padaliniuose surinktų padangų skaičiai taip pat įspūdingi: Nemenčinės regioniniame padalinyje miškininkai pašalino 20 tonų senų padangų, Kretingos ir Kazlų Rūdos – po 16 tonų.


Kaltas COVID-19?
Iki šio birželio pradžios miškininkai surinko rekordinį išmestų padangų kiekį – daugiau nei per visus praėjusius ar 2018 m.
„Mūsų miškininkai kasdien lankosi miškuose ir tokie kiekiai žmonių ar įmonių išmestų padangų, kurias jie randa – tikrai liūdina. Mes tikėjomės, kad gyventojų sąmoningumas kasmet auga, tačiau skaičiai, deja, rodo kitaip – auga tik padangų kiekiai. Dėl COVID-19 pandemijos šiais metais gyventojai daugiau keliauja ir leidžia laiką Lietuvos miškuose, todėl turėtume atsakingai pagalvoti, ką mūsų miškuose rasime juose lankydamiesi“, – sako Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

 216,689 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes