Birželio mėnesį baigėsi dar viena, kaip niekada įtempta, bet darbinga Lietuvos Respublikos Seimo sesija. Joje buvo suplanuoti 48 plenariniai posėdžiai, bet įvyko 54. Darbų programoje numatyta svarstyti 583 įstatymų projektus, bet, netikėtai užklupus COVID-19 pandemijai, papildomai pateikta dar 118.
Laikas bėga taip greitai, kad, žiūrėk, jau ir Seimo nario kadencija visai prie pabaigos. Darbų per ketverius metus padaryta maksimaliai. Esu vienmandatėje Kuršo apygardoje išrinkta Seimo narė, todėl stengiausi nenutolti nuo Kretingos rajono savivaldybės darbų ir planų. Juk po savivaldos rinkimų keitėsi ne tik meras, bet ir tarybos sudėtis. Į valdančųjų daugumą atėjo keturi valstiečiai. Darbas tapo koordinuotesnis, pasidarė aiškesnės ir išgrynintos rajono savivaldybės problemos. Su meru diplomatiškai radome bendrą sutarimą, be užuolankų kalbėjome ir ieškojome išeičių sprendžiant problemas, randant investicijų rajono savivaldybei. Žinau, kur esu, žinau ką darau, todėl dirbu bei einu pirmyn, nepaisant politinių priešininkų puolimo. Nėra žmonių, kurie dirba ir neklysta. Neklysta tik tie, kurie nedirba. Svarbu nelikti „klaidoje“ ir degti noru dirbti rinkėjų labui.
Paskutiniai kadencijos metai, kai po žiemos atėjo vasara, o pavasaris tarsi „iškrito“, visiems buvo itin sunkūs.
Karantino laikotarpiu darbas Seime ir Vyriausybėje buvo ypač įtemptas. Susidūrę su šiuo iššūkiu, Seimas, Lietuvos visuomenė bei šalies Vyriausybė padarė viską, ką galėjo. Visi esame dėkingi Vyriausybei, dirbusiai šalies žmonių labui. Žinoma, nereikia pamiršti ir savanorių, verslo įmonių, savivaldybių darbuotojų, visuomeninių organizacijų, rėmėjų. Pagal „susidorojimą“ su pandemija Lietuva tarp EBPO narių užima ketvirtą vietą.
Bene pirmą kartą laisvos Lietuvos istorijoje matome, jog sunkmečio laiku valstybėje nebuvo kalbos apie „diržų susiveržimą“ – matome, kad žmonės nebuvo palikti ,,ant ledo“. O išgyvenome itin sunkų laikotarpį. Senjorams nesumažinome pensijų, bet atvirkščiai – radome dar ir papildomų lėšų. Neįgaliesiems, našlaičiams, įvairių išmokų gavėjams numatėme papildomą priemoką, kad jie per krizę jaustųsi tvirčiau.
Bėdoje nepalikome mažų įmonių, kurios kreipėsi pagalbos, kad neišmestų žmonių į gatvę – padengti darbo vietų kaštai, mokamos individualios veiklos subsidijos. Ekonominės, finansinės pagalbos sprendimų labai daug, todėl visko vardinti nesiimsiu. Galima pasinaudoti dirbtinio intelekto konsultanto pagalba internete https://koronastop.lrv.lt.
Prieš pat vasarą nuspręsta, kad 200 Eur karantino paramą gaus ir smulkieji ūkininkai, kurių ūkio dydis – iki 4 EDV. Teisingumas atkurtas. Ne viskas padaryta tobulai, bet 40 tūkst. žmonių, kurie dėl įstatymo spragų nepateko į karantino laikotarpiu patvirtintą COVID-19 pagalbos paketą, dabar pateks į 30 tūkst. gavėjų sąrašą ir gaus vienkartinę 200 Eur išmoką bei galės pretenduoti į darbo paieškos išmoką. Visi bedarbiai, o taip pat studentai ir smulkiausi ūkininkai, gali gauti 200 Eur/mėn iki šių metų pabaigos. O apie 10 tūkst. dirbančių bei gaunančių iki 1 MMA gaus 3-jų mėnesių, t. y. karantino trukmės, išmoką – 600 Eur. Dėl paramos nuo rugpjūčio reikia kreiptis į savo rajono savivaldybę.
Nenusisukome nuo jaunų šeimų: mūsų pagrindinė iniciatyva – Vaiko pinigai. Seimas skyrė vienkartines išmokas vaikams, sudarė galimybę šeimoms, per karantiną praradusioms pajamas, gauti didesnius Vaiko pinigus. Kai ateina krizė ir prarandi pajamas, mokesčių lengvata tau nepadės, o Vaiko pinigai, kuriuos valstybė šiais metais išmokėjo papildomai ir ketina didinti ateityje, – tiesioginė pagalba šeimai.
Paskutinėmis sesijos dienomis Seimas priėmė kelis itin svarbius įstatymus. Vienu iš jų 2020-aisiais sumažintas gyventojų pajamų mokestis. Svarbu, kad darbdavys nepakeistų Jūsų darbo sutarties ir nepasinaudotų mokesčių sumažinimu pats. Nuo liepos padidėjo kiekvieno dirbančio alga, o kitais metais, deklaruojant pajamas, bus galima grąžinti permoką už pirmąjį šių metų pusmetį. Vidutiniškai kiekvieno dirbančio žmogaus pajamos per metus padidės apie 100 Eur.
Seimas taip pat nusprendė perskaičiuoti ir padidinti pensijas tiems, kurie turi arba turėjo 40-ies metų stažą ir gavo ar gaus išankstinę pensiją. Pasėjome naują, bet dar gležną teisingesnės, darnesnės Lietuvos grūdą. Ir prasikalančius teisingesnės valstybės daigus, ir naujus mūsų sunokintus vaisius vis dar galima lengvai sutrypti, sunaikinti. Dirbkime kartu dėl šios ateities – nesiblaškykime, nesunaikinkime to, kas pradėta. Neatiduokime valstybės į nepatikimas rankas. Susitelkę, solidarūs, palaikydami vienas kitą, mes įveiksime šią sunkumų bangą, išplauksime ir pajusime tvirtą pagrindą po kojomis.
Iš šios laikinos krizės išeiname ne išbarstyti po pasaulį, ne praskolinti, ne nuskurdinti ir ne supriešinti, o sustiprėję, solidarūs, kuo galime padėdami tiems, kurie pateko į sunkią situaciją.
Iš COVID-19 programos didžiulės lėšos ekonomikai skatinti ir gaivinti atėjo į Lietuvos rajonų savivaldybes. 150 mln. Eur papildomai skirta kelių infrastruktūros projektams. Iš šio „stalčiuko“ Kretingos rajono savivaldybė gavo 1 mln. 222 tūkst. Man, kaip rajono kaimiškoje apygardoje rinktai Seimo narei, itin svarbu, kokiais keliais važiuoja mano rinkėjai. Džiugu, jog lėšos ateis į Kurmaičius, Laukžemę, Grūšlaukę, Vaineikius, finansavimas skirtas Kūlupėnų, Padvarių kaimo kelių ruožams. Reikia padėkoti rajono savivaldybei, kuri operatyviai sugebės iki Naujųjų metų įsisavinti gautas lėšas.
Iš 350 mln. programos lėšų, skirtų infrastruktūros projektams, Kretingos rajono savivaldybė laiku pateikė paraiškas ir žinojo, kam lėšų labiausiai reikia. Skirta nemaža lėšų suma, kuo aš labai džiaugiuosi, nes dalis pinigų „ateis“ ir į rajono kaimelius.
773 tūkst. eurų skirta Salantų gimnazijai. Manau, kad bus galutinai atnaujintas gimnazijos pastatas ir pagaliau už baigtas 14 metų trukęs renovacijos procesas.
Didelius „žygius“ dariau dėl kelio Skuodas–Plungė, nes prie jo – didelė dalis mano Kuršo rinkimų apygardos teritorijos. Šio kelio remontui gauta 3,4 mln. Eur. Manau, tam reikalingi didesni pinigai. Nesuklysiu, teigdama, jog šis kelias kai kuriuose ruožuose nematęs remonto nuo pat sovietmečio. O sukant nuo Plungės, duobės labai aiškiai parodo, kad vykstama į ,,užkampį“.
Ateina nauja ES DNR programa, iš kurios galime gauti labai daug lėšų. Bet pirmiausia turime matyti mūsų rajono Savivaldybės viziją – kokia bus ateities Kretinga ir ko mums labiausiai reikia.
Rūpinkimės vieni kitais ir pasieksime to, ko esame verti. Manau, kad mūsų žmonėms socialinėje srityje pastaruoju laiku nuveikti darbai aktualiausi, todėl pirmiausia informacija apie juos su mielais rajono gyventojais ir pasidalinau.
Kadangi dirbu Seimo Švietimo ir mokslo komitete, kituose laikraščio numeriuose pagarsinsiu švietimo, kultūros srityje nuveiktus darbus, aktualijas.
Levutė STANIUVIENĖ
Seimo narė,

Politinė reklama, apmokėta iš Levutės Staniuvienės rinkiminės sąskaitos. Užs. Nr. 1004

 2,241 peržiūrų (-a)

79% LikesVS
21% Dislikes