Pagrindinius rajono turizmo objektus valdantys verslininkai dar kartą pasigedo Kretingos valdžios paramos.  Atėję  į  Tarybos posėdį  jie politikams viešai priekaištavo, kad rajono valdžia per du mėnesius  nesugebėjusi įgyvendinti jiems duotų pažadų. Tačiau konkrečių naujienų verslininkai neišgirdo ir šį kartą, todėl  jiems teko pasitenkinti dar kartą išklausius tuos pačius pažadus.

Rajono svečiai pramogauja Palangoje

Dar vasarą įvykusiame verslininkų susitikime su rajono valdžia buvo sutarta bendromis pastangomis pradėti kurti rajono turizmo strategiją, kurią įgyvendinant padidėtų Kretingos rajoną aplankančių turistų srautai.

 Ir verslininkai, ir rajono valdžia tą kartą sutarė, kad tai yra ne vienos dienos darbas. Kol jis bus daromas, nuspręsta pasirūpinti, kad būtų įrengti bent informaciniai stendai su nuorodomis į lankytinus objektus.

Pasak UAB „Atostogų parkas“ direktoriaus Ričardo Jovaišos, valdžia per du mėnesius nepadarė visiškai nieko, apie ką buvo kalbėta.

 Nėra jokių stendų, jokių nuorodų, jau nebekalbant apie kokią nors turizmo plėtros strategiją. Verslininkas dar kartą priminė, jog be realių darbų turizmo verslas nepapildys rajono biudžeto, o didelė dalis lėšų ir toliau sėkmingai plauks į šalia esančios Palangos piniginę.

„Dabar „Atostogų parke“ gausu turistų, ketiname plėstis, tačiau didelė dalis mūsų klientų taip ir lieka pas mus arba vyksta į Palangą. Kretingos rajonas turistams turi ką pasiūlyti, yra daug įvairių objektų, tačiau trūksta infrastruktūros“, – sakė R. Jovaiša.

Kelionės į Kretingą  net siūlo vengti

Pasak jo, pasiūlyti turistams iš „Atostogų parko“ nuvykti į Kretingą, aplankyti muziejų, bažnyčią, vienuolyną ar kitas vietas paprasčiausiai nesiryžtama vien dėl to, kad kelias pro Rūdaičius yra nesaugus. Apie keliones dviračiais neverta ir galvoti, jei net lengviesiems automobiliams būna sudėtinga prasilenkti.

Kliuvo ir Kretingos turizmo informacijos centro darbuotojams. Verslininkų nuomone, nepakanka vien tik važinėtis po įvairias parodas ir ten barstyti lankstinukus.

„Japoniško sodo“ vadovas Šarūnas Kasmauskas rajono vadovų klausė, kodėl nepakako dviejų mėnesių, kad būtų įrengti informaciniai stendai, kuriuose būtų pateikiama informacija apie lankytinus objektus.

 Dabar į rajoną atvykstantiems turistams surasti, kur kas yra, pakankamai sudėtinga. Nekalbant apie didesnius darbus, valdžia nesugebėjo pasirūpinti net tokiomis smulkmenomis, kurios labai padėtų ir verslininkams, ir biudžetui.

Priekaištus išklausęs meras Antanas Kalnius pripažino Savivaldybės kaltę, tačiau tai kalbėjusiuosius vargu ar paguodė.  Pasitelkus Turizmo informacijos centro darbuotojas  neįgyvendintas pažadas buvo nurašytas ilgoms biurokratinėms procedūroms bei centro darbuotojų trūkumui.  

Kelias pro Rūdaičius dar nesikeis

Po verslininkų karštų pasisakymų pakalbėti apie turizmo plėtrą bei dar kartą padiskutuoti apie visiems seniai žinomas bėdas vienas per kitą veržėsi ir Tarybos nariai. Jie lyg susitarę kalbėjo apie būtinybę kurti iniciatyvinę grupę, kuri  turėtų valdžiai nurodyti problemos sprendimo būdus.  

Verslininkai kantriai klausėsi politikų postringavimų apie tai, ką reikėtų padaryti, kaip būtų gerai, kad atsirastų dviračių takai ne tik nuo Kretingos link Vydmantų, bet ir link „Atostogų parko“ ar „HBH“ pro Rūdaičius.

Pasigirti valdžiai pavyko tik tuo, kad esą iš mirties taško pajudėjo privačios žemės paėmimas visuomenės reikmėms šalia kelio Šiauliai-Palanga, greta kurio planuojama tiesti dviračių taką. Tačiau ir šie darbai neaišku kada bus padaryti, nes dabar procesą kontroliuoja Nacionalinė žemės tarnyba.

Savivaldybės administracijos vadovai teisinosi, jog ne kartą kreipėsi į Lietuvos automobilių kelių direkciją dėl dviračių tako pro Rūdaičius įrengimo, tačiau Savivaldybės atstovams buvo atsakyta, kad pirmiau dviračių takais reiktų pasirūpinti pačiame mieste.  Be to, Kelių direkcija šio kelio rekonstrukcijos neplanuojanti, nes  jų nuomone, visus rajono turizmo objektus galima patogiai pasiekti per Palangą.

Po šių diskusijų tapo aišku, kad trūksta ir pačių politikų tarpusavio susikalbėjimo. Tarybos opozicijos vadovas Virginijus Domarkas patikino, kad tikrai nelengva įtikinti šalies valdžios institucijas, skirstančias lėšas. Tenka ne tik „mindžioti slenksčius“, bet ir žinoti, į ką ir dėl ko kreiptis norint pasiekti geresnių rezultatų.

Pasak V. Domarko, reikia daugiau bendrauti, tartis ne tik valdančiajai daugumai, bet atsižvelgti ir į opozicijos pasiūlymus ar pastabas. Būtent to labiausiai esą trūksta.

 1,311 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes