Artėjant Visų šventųjų dienai papildomų autobusų maršrutų į kapines nuspręsta atsisakyti, nes tokie reisai dažniausiai būna  nuostolingi – esant geriems orams žmonės tvarkyti kapų traukia pėsčiomis arba vyksta nuosavu transportu.

Kaip informavo Savivaldybėje, į Kretingos miesto bei Petrikaičių kapines papildomi autobusai važiuos tik lapkričio pirmą dieną. 

„Prieš keletą metų papildomas autobusas važiuodavo ir Visų šventųjų dienos išvakarėse, kad kretingiškiai, ypač neturintys savo transporto, galėtų nuvažiuoti sutvarkyti artimųjų kapų.

Tačiau tai nepasiteisino – norinčiųjų važiuoti buvo labai mažai, į Petrikaičius važiuodavo 1–2 žmonės“, – sakė Savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė.

Anot jos, daugelis žmonių kapus susitvarko nelaukdami paskutinės dienos ir geru oru iki kapinių ateina pėsčiomis. Autobusu dažniausiai važiuoja garbaus amžiaus žmonės, kurie į kapines išsiruošia dienos metu. Vakare autobusas važiuoja beveik tuščias.

„Tvarkyti miesto kapinėse esančių artimųjų kapų dar prieš lapkričio 1-ąją žmonės važiuoja autobusais, kurie vyksta į Darbėnus, Senąją Įpiltį, Laukžemę. Tais pačiais maršrutais ir grįžtama atgal.

Prašymų, kad papildomas autobusas į kapines važiuotų ir savaitę ar bent porą dienų prieš Visų šventųjų dieną, nesame gavę“, – kalbėjo S. Jazbutienė.

 Jei oras yra gražus, nėra didelio vėjo, ir lapkričio 1 –ąją  keleivius galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Daugiau keleivių būna tik lyjant ar pradėjus spausti šalčiui.  

Kad maršrutinis transportas į kapines nėra labai reikalingas, patvirtino ir kelios miesto kapinėse sutiktos įvairaus amžiaus moterys.

„Kai reikia, vaikai atveža, bet šiandien oras nuostabus, taip ir norėjosi į kapines eiti, truputį kapavietę sutvarkyti.

Tikiuosi, kad per tas kelias dienas nieko neatsitiks, gamta jokių šunybių nebeiškrės, tad lapkričio pirmąją ar dieną prieš tai liks tik uždegti žvakutes“, – kalbėjo kretingiškė Liudvika.

Kita pašnekovė, Onutė, tvarkyti kapų atvyko į Darbėnus važiavusiu autobusu.  Ji patarė į kapines neišsiruošti po pietų, kada būna daug keleivių.

 „Būna, kad atvažiuoju autobusu, o pareinu pėstute. Papildomo autobuso kad ir lapkričio 1-ąją man gali ir nebūti – jeigu neblogas oras, pėsčiomis aplankau ir vienas, ir kitas miesto kapines.

Mes, kretingiškiai, ir savo automobiliais neturėtume iki kapinių Visų šventųjų dieną važiuoti, nes ir taip eismas sudėtingas, tegul žmonės iš tolesnių vietų neturės problemų, kur transporto priemonę „įkišti“, – savo nuomonę dėstė pašnekovė.

Iš Palangos savo automobiliu atvažiavusi Bernadeta pasakojo nelaukianti paskutinės dienos ir artimųjų kapais pasirūpinanti prieš savaitę.  Jos manymu, dabar daugelis žmonių taip daro, o Visų šventųjų dieną tik uždega žvakeles, pasimeldžia, susitinka su giminėmis.

„Manau, kad dabar, kai lapkričio pirmoji yra ne darbo diena, mažai kas vakaro laukia ir į kapines tokiu metu eina, kaip būdavo anksčiau. Tad ir autobuso kažin ar reikia. Dieną gal jo ir reiktų, bet kad šiandien juk beveik visi „ratuoti“.

Nebent vaikai, anūkai užsienyje, vyresniam žmogui maršrutinis transportas yra vienintelė galimybė aplankyti kapus“, – sakė moteris.   

Laima Stonkuvienė

        

 1,196 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes