Šią vasarą Žvainių kaimo šventėje skulptūras kaimams atminti šventinęs klebonas Audrius Keršys negalėjo nė numanyti, kokios žmonių priešpriešos rudenį sulauks Salantuose. Nuotr. iš redakcijos archyvo.

Kaltindami vienasmeniškai priiminėjamais sprendimais ir įtartinais sandoriais, prieš savo kleboną sukilo Salantų parapijiečiai, kurie šaukiasi ir vyskupo pagalbos.

Pasipiktinę klebono veikla Salantų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos tikintieji ketina prašyti Telšių vyskupo Kęstučio Kėvalo pagalbos. Dabar renkami parapijiečių parašai. Jei Vyskupija neapgins tikinčiųjų, planuojama neaukoti bažnyčiai ir nepadėti remontuoti jos pastatų.

Salantiškius papiktino svetimi laidotojai

Salantiškiai tikintieji labai pasipiktino klebono Audriaus Keršio elgesiu sužinoję, kad į Salantus jis pakvietęs laidojimo paslaugas teikiančią įmonę iš Plungės „Žemaitijos Gralis“.

Žmonės įsitikinę, jog taip klebonas, susitaręs su šios įmonės vadovais, „daro biznį“, o tokias pat paslaugas teikiančios net dvi įmonės Salantuose ignoruojamos, joms užkertamas kelias rūpintis mirusiųjų laidotuvėmis.

Telšių vyskupui K. Kėvalui surašytame laiške išsakomi ir kitokie priekaištai dėl klebono veiklos.

Teigiama, jog neaišku, dėl kokių priežasčių klebonas A. Keršys sugalvojo pakeisti parapijos namų šildymo sistemą. Iki šiol namai buvo šildomi kūrenant malkas, o dabar sumontuota moderni elektrą naudojanti šildymo sistema, kainuojanti per 9 tūkst. eurų.

Taip pat, anot laiško vyskupui kūrėjų, neaišku, kur dingsta malkos, kurių buvo sukaupta gal net trejiems metams. Jomis pasirūpindavo patys parapijiečiai bei miestelio seniūnija.

Parapijiečiai pasigedo viešumo

Salantiškis Antanas Donėla „Švyturiui“ pasakojo, jog tikintiesiems labiausiai apmaudu, kad už jų aukas ir jų pačių rankomis atstatytų parapijos namų administravimą klebono iniciatyva ketinama perduoti plungiškių įmonei.

„Salantuose yra net dvi vietinių gyventojų įmonės, kurios teikia laidojimo paslaugas. Tačiau klebonas A. Keršys ragina kreiptis į Plungės įmonę „Žemaitijos Gralis“, dalija vizitines korteles su jos telefonų numeriais.

Salantų parapijos namai atstatyti tikinčiųjų rankomis ir už paaukotus pinigus.

Nors parapijos namus statėme savo rankomis, savo jėgomis, nuomos mokestį reikėdavo mokėti klebonui. Dėl to mes nepykstame.

Tačiau kodėl turime mokėti svetimai įmonei ir brangiau nei anksčiau? Taip pat kodėl klebonas nieko neatsiklausęs nusprendė įrengti naują šildymo sistemą, už kurią sumokėti reikės mums?“ – piktinosi A. Donėla.

Pasak jo, lyg ir yra Parapijos taryba, tačiau apie jos narius niekas nieko nežino, nes viešai neskelbiama. Klebonas dažniausiai viską nusprendžia vienas. Nebent pasitaria su vienu artimu jam vadinamosios tarybos nariu.

Įtartina tapo net auka bažnyčiai

Vienos laidojimo paslaugas teikiančios Salantų įmonės savininkė, nepanorėjusi skelbti savo pavardės, teigė, jog niekada jokių problemų dėl artimųjų laidojimo nėra buvę. Viskuo pasirūpindavo Salantuose įsikūrusios įmonės ir pigiau nei dabar paslaugas siūlanti plungiškių įmonė.

Salantiškiai įtaria, kad klebonas A. Keršys elgiasi nesąžiningai ir juo labiau nekrikščioniškai. Žmonės spėlioja, kad galbūt yra koks nors dvasininko susitarimas su plungiškių įmonės vadovais?

Tokius įtarimus dar labiau skatina tai, kad neseniai UAB „Žemaitijos Gralis“ Salantų parapijai paaukojo 1000 eurų. Tikintiesiems keista – negi Plungėje nebelikę kam aukoti?

Dar ir dabar, kai salantiškiai tikintieji socialiniuose tinkluose viešai paskelbė apie savo nepasitenkinimą klebono veikla bei apie laišką vyskupui, už parapijos namų lango tebėra lentelė su laidojimo paslaugas teikiančios UAB „Žemaitijos Gralis“ rekvizitais.

Tik, anot parapijiečių, pats klebonas A. Keršys jau šiek tiek pakeitė savo kalbas. Esą dabar nesiūlo naudotis tik šios bendrovės paslaugomis, o tikina, jog žmonės gali patys pasirinkti įmonę.

Klebonas: „visomis kalbomis negalima tikėti”

Salantų parapijos klebonas A. Keršys „Švyturiui“ teigė, jog tikinčiųjų priekaištai niekuo nepagrįsti. Esą keisti šildymo sistemą parapijos namuose buvo nutarta kartu su Parapijos tarybos nariais. Naujoji esanti daug patogesnė.

Klebonas taip pat tikino, jog niekada neraginęs naudotis vien tik plungiškių įmonės teikiamomis laidojimo paslaugomis.

Apie klebono ryšius su plungiškių laidojimo paslaugas teikiančia įmone liudija ir už lango padėta informacinė lentelė.

Pasak jo, vietiniai laidojimo paslaugų teikėjai turėję vidinių problemų, todėl jis pasirūpinęs, kad mirusiųjų artimieji nesusidurtų su sunkumais. Todėl ir buvo pakviesta įmonė iš Plungės.

Anot klebono, Salantuose būna įvairių kalbų, tačiau negalima visomis tikėti.

Kodėl Salantų tikintiesiems nesiseka su klebonais, niekas pasakyti negali. Kažkodėl jie vis įsivelia į istorijas, nesuderinamas su avelių ganytojų veikla.

Prieš septynerius metus buvo kilęs skandalas dėl tuomečio klebono Petro Smilgio, kuris žmonių buvo kaltinamas dėl pernelyg didelių ir privalomais tapusių rinkliavų.

Jį pakeitęs klebonas Juozas Rudys vyskupo buvo atleistas nuo kunigystės dėl su bažnytine veikla nesuderinamo elgesio.  

Dabar salantiškiai parapijiečiai tikisi, kad Telšių vyskupas K. Kėvalas vis dėlto padės vienaip ar kitaip išspręsti iškilusią problemą su  A. Keršiu.

„Labai prašome apginti mūsų interesus ir neleisti Plungės verslininkams „okupuoti“ mūsų darbu ir aukomis pastatytų laidojimo namų. Tokie dvasininkų poelgiai piktina parapijiečius ir jie netenka motyvacijos aukomis remti bažnyčios ir kitų jos pastatų remonto išlaidų“, – rašoma laiške vyskupui.

Aistas MENDEIKA

 6,163 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Salantų klebono ūkiškumas – po įtarimų skraiste”
  1. Toks jausmas,jog ne buve ar esantys klebonai,o patys “salantiškiai”neįtinka klebonams….Tiesa tokia…Žmonės bažnyčiai aukoja noriai,bet jei žino tikrai,kad tie pinigai jai(bažnyčiai)ar pačiai parapijai nueis…Klebonas P.Smilgys ateidavo kalėdodamas neaišku su kokia knyga,kur aiškiai būdavo parašyta,jog tavo kalėdojimo mokestis yra 100litų(prie eurų-60€)O jei neturi,užnešk,nes tu kaip ir visdėlto skoloje esi…O jei mano šeimoje tuo metu auga du vaikai…dirba vienas vyras,tu darbo kolkas kaip ir neturi???…Ar ne krikščioniška klebonėlio pareiga pasakyti lai Dievas jus telydi…o ne netiesioginį reketą daryti….Klebonas J.Rudys…buvo geras,aktyvus klebonas…rūpėjo jaunimas…bet galvojat bendruomenės nepiktino,jog antrą kart yra renkami ir mokami tūkstantiniai pinigai garso įrangai???(už kurią jau prie P.Smilgio rinkom ir ligu turėjom…???)Ar nepiktino žmonių tai,jog visi,kaip sakant”užmerkus akis,uždengus ausis”žinojo,jog gerb.J.Rudys Palangoje turi šeimą,važinėja brangiu džipu…o pačioje bažnyčioje iš esmės niekas nesikeičia…Kaip ir su visa pagarba,parėjus gerb.klebonui A.Keršiui…parėjau į parapiją ir dar kartu su kitos parapijos klebonu…Ar mes galim ir pajėgus išlaikyti dvi parapijas,du klebonus…???Rinkom,aukojom,dirbom iš savų pinigų,iš savos parapijos,jog turėti suremontuotus savo parapijos namus…Mirusį šiais laikais ir taip brangu(be proto brangu)laidoti…Ar mes,parapijiečiai,darom ką blogo jei nenorim dar “žvėriškesnių”kainų???Jei nenorim atiduoti svetimiems savo laidojimo namų?Ir ypač tokiai,pasireiškusiai firmai???Manau dauguma ją žino kas kaip…
    Kodėl kaskart bažnyčiai turim atiduoti vis daugiau ir daugiau…toks jausmas jog gana niekada nebus…prieš metus vaikų sutvirtinimui vienkartinį mokestį mokėjom 25€,po metų prašoma 50€…Ar mano kitas vaikas per metus tapo “brangesnis”?…..
    Su visa pagarba…bet tai ne “salantiškiai”išrankūs klebonams…bet kad patys klebonai nebėra ir net nesijaučia arčiau Dievo,arčiau žmonių…visur yra,tebėra ir bus tik komercija,tebus tik pinigai…Bažnyčiai visada aukojom ir aukosim noriai…bet lai turi sąžine tie,kurie tą auką priima…

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE