Kretingos technologijos ir verslo mokyklos ateitis galbūt paaiškės vasario pabaigoje.

Po dvejus metus trukusių diskusijų dėl Kretingos technologijos ir verslo mokyklos likimo, regis, greitai bus padėtas taškas. Mokyklos ateitis turėtų paaiškėti vasario pabaigoje.


Praėjusią savaitę Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintoje Profesinio mokymo įstaigų tinklo pertvarkoje dėl Kretingos technologijos ir verslo mokyklos numatytos dvi alternatyvos: Suaugusiųjų skyriaus steigimas mokykloje arba įstaigos likvidavimas ir profesinio skyriaus steigimas J. Pabrėžos universitetinėje gimnazijoje.
Kaip būtų geriau, pati įstaigos bendruomenė dar nesvarstė. Mokyklos direktorė Zita Mockienė sakė, kad jokių tikslių duomenų kol kas neturi, niekas apie galimus variantus su mokykla nekalbėjo. Tai tik projektas, „virtuvė“.
„Savo sprendimą kartą jau buvome padarę, dabar nieko nesvarstom. Viskas turėtų paaiškėti vasario 29 dieną. Tad jos ir palaukime“, – kalbėjo direktorė.
Savivaldybės mero pavaduotojas Dangiras Samalius taip pat patvirtino, jog kol kas konkretaus sprendimo nėra.
„Kitą savaitę važiuosime į mokyklą, jos bendruomenės klausime, ką galvoja, diskutuosime, kokiu keliu toliau einame.
Reikia priimti bendrą sprendimą, kuris tenkintų ir vienus, ir kitus“, – teigė vicemeras.
Jo asmenine nuomone, Kretingos technologijos ir verslo mokykla galėtų likti savarankiška. Su ja rajono mokyklos galėtų sudaryti sutartis, pavyzdžiui, kad jų mokiniai profesinėje mokykloje lankytų vairavimo kursus ir gautų vairuotojo pažymėjimą.
Mokyklai atnaujinti galimas variantas, kurį siūlė ir ŠMSM, – parduoti dalį nenaudojamos žemės ar statinių. Dalį gautų lėšų būtų galima panaudoti ir ugdymo programoms tobulinti ar naujoms kurti.
„Reikia labai gerai išanalizuoti visus variantus, tačiau bet kokiu atveju paskutinį žodį tars Savivaldybės taryba“, – sakė D. Samalius.
Apie šalies profesinio mokymo įstaigų tinklo pertvarką ir Kretingos technologijos ir verslo mokyklos laukiančius pokyčius pradėta kalbėti 2018 metų pradžioje.
Tada siūlyta rinktis – ar likti po savivaldybės sparnu ir būti prijungtiems prie J. Pabrėžos universitetinės gimnazijos, ar jungtis prie Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos.
Mokyklos bendruomenė buvo apsisprendusi ir išreiškusi pageidavimą jungtis prie klaipėdiečių, tačiau tokiai jos minčiai Savivaldybės taryba nepritarė.
Pasiūlyta, kad profesinė mokykla galėtų likti savarankiška prie jos prijungiant Švietimo centro Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo skyrių.
Kad būtų daugiau aiškumo, atlikta net mokyklos būklės analizė ir perspektyvos galimybių studija, iš kurios paaiškėjo, kad vien mokyklos pastatams atnaujinti reikėtų apie 3 milijonų eurų.
Galutinį sprendimą dėl mokyklos ateities politikai turėjo priimti 2018 metų pabaigoje.
Dabar visas diskusijas, pamąstymus ir išvedžiojimus turėtų baigti patvirtinta Profesinio mokymo įstaigų tinklo pertvarka.

Lietuvos profesinėse mokyklose 2019–2020 mokslo metais mokosi per 35 tūkst. 190 mokinių.
Mokyklose įgyvendinama daugiau nei 1000 formaliojo profesinio mokymo programų ar jų modulių.
Veikia 61 valstybinė profesinė mokykla, kurios savininkas (dalininkas) yra ŠMSM, ir per 250 privačių tiekėjų.
Pernai į profesines šalies mokyklas priimta 19 tūkst. 126 mokiniai arba 1209 daugiau nei 2018 m.

 2,389 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Profesinės mokyklos ateities atomazga jau arti”
  1. Kai direktorė snobė, ar buvo galima tikėtis gerų rezultatų. Kolektyvas “suskaldytas”, išformuotas, emocinis nestabilumas- smurtas. Taip mokykla per jos vadovavimo metus ir sunyko. Reikėjo tikro vadovo , o ne “Kretingos direktorių gėdos Mockienės”… Būtų ir rajono mokiniams ir bendruomenei naudinga.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE