Klaipėdos jūrininkų ligoninėje besigydžiusiam kretingiškiui nuo opoeracijos praėjus keturioms dienoms buvo diagnozuotas COVID-9.

Vienas iš septynių žmonių, kuriems šiandien, kovo 18 d., nustatytas koronavirusas, nebuvo išvykęs į užsienį, bet infekcija užkrėtė Lietuvoje – nuo artimo žmogaus.

Tai pirmasis klasterinis, tai yra neįvežtinis, koronaviruso atvejis Lietuvoje.

Vienas Lietuvos pilietis kovo 11 dieną grįžo iš Jungtinės Karalystės, tačiau nesilaikė nurodytų izoliavimosi reikalavimų ir infekciją perdavė savo šeimos nariui. Be to, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, iš užsienio grįžęs asmuo lankėsi ir pas odontologą.

Šis atvejis dar kartą įrodė, kaip svarbu laikytis nustatytų taisyklių – karantino reikalavimų, izoliavimosi, socialinių kontaktų vengimo. Grįžus iš bet kurios užsienio šalies 14 dienų izoliavimasis yra privalomas.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad infekcija ypač pavojinga vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems lėtinių ligų, silpną imunitetą. Jiems rekomenduojama likti namuose, neiti į parduotuves, vaistines. Jais gali pasirūpinti artimieji, kaimynai, socialiniai darbuotojai ar savanoriai.

Šiuo metu Lietuvoje yra nustatyti 33 susirgimo koronavirusu atvejai.

Apie asmenis, pažeidžiančius karantino reikalavimus, gyventojai prašomi pranešti telefonu 112 – nuo mūsų visų priklauso, ar galėsime kuo greičiau užkirsti kelią viruso plitimui.

Visą parą žmonės pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju, gali pasikonsultuoti nemokamu numeriu 1808.

 

 1,507 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes