1998 m. birželio 2 d. aštuntokai Diana Endriekutė ir Tomas Steponavičius rado išskirtinio dydžio raudonviršį. Jono Šimkaus nuotr.

Prieš 22-ejus metus, 1998 m. birželio 6 d. „Švyturio“ numeryje publikuota Jono Šimkaus nuotrauka, kurioje įamžinti du Rūdaičių pagrindinės mokyklos moksleiviai Diana ir Tomas.

Rado 22 cm dydžio raudonviršį

Aštuntos klasės mokiniai Diana Endriekutė ir Tomas Steponavičius tada Joskaudų miške rado didžiulį raudonviršį.

Grybas svėrė 470 g, koto apimtis siekė net 18 cm, kepurės skersmuo – 25 centimetrus, o visas raudonviršio aukštis – 22 cm.

Pasidalinus šia 22-ejų metų senumo nuotrauka Facebook „Švyturio laikraštis“ paskyroje ir skaitytojams komentaruose pažymėjus šios dviejų dešimtmečių senumo istorijos herojus, redakcijai pavyko su jais susisiekti.

Tomas dirba draudimo kompanijoje

Dabar Kretingos mieste gyvenantis 36-erių metų Tomas dirba vienoje draudimo kompanijoje Klaipėdoje verslo draudimo ekspertu.

Vyras neslėpė – buvo šį įvykį su raudonviršiu ir pamiršęs. Tačiau socialiniuose tinkluose pamatęs savo nuotrauką, puolė ieškoti ir „Švyturio“ laikraščio, kurį turi išsisaugojęs iki šiol.

Vis dėlto seno leidinio nerado – tikriausiai pas tėvus Rūdaičiuose. Apsilankęs vaikystės namuose paieškos.

Tomas bandė prisiminti, kaip rado įspūdingo dydžio grybą.

„Buvo klasės susibūrimas, su auklėtoja stovyklavome miške. Tiksliai visko neprisimenu, netgi manau, kad ne mes su Diana ir radome šį raudonviršį. Vaikštinėjome po mišką visas būrys. Gali būti, kad mudu auklėtojai tiesiog nunešėme rastą grybą“, – pasakojo kretingiškis.

Joskaudų miške grybauja iki šiol

Tomas netgi puikiai prisimena, kaip per technologijų pamoką mokykloje visa klasė netgi virė grybų sriubą.

„Tiesą sakant, negaliu patvirtinti, kad sriubą virėme būtent iš šio raudonviršio“, – pagalvojęs pridūrė.

Grybavimo buvęs rūdaitiškis nepamiršo iki šiol. Kasmet su visa šeima – su žmona Vaida ir septynmečiu sūnumi Luku bei keturmete dukrele Rugile – ieško grybų tame pačiame, Joskaudų, miške, bet tokio didelio laimikio, kaip 1998-aisiais, niekada nebeaptiko.

Tomas kasmet su visa šeima – su žmona Vaida ir septynmečiu sūnumi Luku bei keturmete dukrele Rugile – ieško grybų tame pačiame, Joskaudų, miške. Asmeninio archyvo nuotr.
„Todėl visuomet ir skiepijamės, kad vabaliukai mums nepakenktų“, – sakė laikraščio pašnekovas.

Tačiau įprastai grybavimo sezoną Steponavičių šeima pradeda rugpjūtį, todėl Tomas netgi stebėjosi, kad tada tokį raudonviršį radę birželio pradžioje.

„Bet matau, kad tokia data sename laikraštyje parašyta. Vadinasi, taip ir buvo. Iš tiesų keista, kad taip anksti. Man rodos, kad redakcijos fotografas mus prie mokyklos tą pačią dieną ir nufotografavo“, – kalbėjo vyras.

Kretingos kraštas – pats brangiausias

Ar rūdaitiškis niekada nebandė išvykti į kokį nors didmiestį? Kodėl liko savo vaikystės krašte?

„Kretingos kraštą labai myliu. Jei turėčiau galimybę, ir dirbčiau Kretingoje. Mėgstu gamtą, pasivaikščioti, o mūsų rajono gamta įspūdinga“, – mintimis dalijosi Tomas.

Su buvusiais bendraklasiais retai susitinka, bet sutikti seniai matytus bendraamžius – atvirauja –  būtų smagu.

„Galbūt šitas minčių sujaukimas ir paskatins klasės susitikimą?“ – nusijuokė pašnekovas.

Grybus marinuoja ir žiemai

„O, žvaigždė!” – tokių komentarų iš draugų sulaukė Diana, šiems pamačius seną „Švyturio“ nuotrauką.

Diana, buvusi Endriekutė, dabar – Daukšienė, priešingai Tomui, labai puikiai prisimena, kad būtent juodu ir rado tą įspūdingąjį raudonviršį.

„Mes radome ir auklėtojai parodėme“, – kaip šiandien seną įvykį prisiminė moteris.

Grybą rado netoli mokyklos. Todėl prie jos ir buvo nufotografuoti.

Diana Daukšienė iki šiol prisimena dviejų dešimtmečių senumo įvykį, įamžintą “Švyturyje”. Asmeninio archyvo nuotr.

Dianai irgi iki šiol patinka pagrybauti. Kiekvieną rudenį sūdytų ir marinuotų grybų pasiruošia žiemai.

„Patys geriausi ir skaniausi – raudonikiai ir baravykai“ , – patikino.

Diana dirba Rūdaičių mokykloje

Kaip ir buvęs bendraklasis, Diana augina du vaikus – dukrą ir sūnų, bet jie jau vyresnio amžiaus. Irmantui – 14-a, Gretai – 11-a.

Diana šaknis tvirtai įleido Rūdaičiuose. Ir ištekėjo už rūdaitiškio Ramūno, tos pačios mokyklos moksleivio, tik metais vyresnio.

Net ir dirba toje pačioje mokykloje – auklyte.

Pasidalinkite savo „Švyturio“ istorija!

Gal ir jūs buvote įamžintas „Švyturio“ laikraštyje prieš daugelį metų? Ar Jūsų draugai, šeimos nariai, o gal net – močiutė ar senelis? Jei norite prisiminti ir priminti senus įvykius, papasakoti, kas pasikeitė per du-tris ar net daugiau dešimtmečių, rašykite redakcija@svyturiolaikrastis.lt, nurodydami laikraščio numerį, straipsnio pavadinimą bei savo kontaktus.

Prisiminkime „Švyturio“ istorijas ir papasakokime jas naujai!

 6,900 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes