Kartenos bendruomenė prie atrestauruoti Abakų Lurdo jau surengė vietos koncertą. Organizatorių nuotr.

Liepą baigtas restauruoti Abakų Lurdas Kartenoje jau laukia lankytojų. Pirmąjį rugsėjo sekmadienį, rugsėjo 6 d., 16 val. čia vyks pirmas didesnis renginys – Šilinių atlaidai.


Apie restauraciją prakalbo jau pernai
Apie Lurdo restauraciją prabilta jau pernai.
„Visas stogas buvo kiauras, vanduo bėgdavo į koplyčią. Jau 2019 m. kalbėjome, kad reikia atnaujinti Lurdą, bet, kaip sakoma, kelias kuriasi bekeliaujant“, – „Švyturiui“ pasakojo restauracijos iniciatorė karteniškė Regina Šiaulienė.
Moteriai nuoširdžiai susirūpinus koplyčios būkle labai greitai gerų žmonių iniciatyva susibūrė veikli bendruomenės komanda. Kaip pati Regina sako, viskas įvyko gerų žmonių iniciatyva, pagelbėjo daug Kretingos rajono įmonių, vienos – pinigais, kitos – medžiagomis, dar kiti talkino savo darbu.
Pradėjo nuo stogo
„Pirmiausia nusprendėme, kad reikia pakeisti stogą. Pati restauracija prasidėjo birželio mėnesį, o darbai buvo baigti jau liepos vidury. Tikrai viskas labai greit įvyko, per porą mėnesių“, – pasakojo R. Šiaulienė.
„Kai stogas buvo pakeistas, pamatėme, kad visa kita nebedera prie jo. Tad pakeitėme langus, perdažėme sienas. Dabar viskas atrodo labai gražiai ir koplyčia jau veikia, atvira kiekvienam žmogui“, – sakė restauracijos iniciatorė.


Lankytojai jau džiaugiasi atnaujinta koplyčia ir Lurdu.


Pirmąjį rugsėjo sekmadienį, rugsėjo 6 d., 16 val. čia vyks Šilinių atlaidai, kuriuose karteniškiai laukia visų, norinčių atvykti.


Įrengė kaimo vienišius
Lurdą 1921 m. įrengė kaimo vienišius Kazimieras Navirauskas, atsidėkodamas už tai, kad gyvas ir sveikas grįžo iš Pirmojo pasaulinio karo fronto.


Šalia nuo seno stebuklinga gydomąja galia garsėjančio šaltinio jis išmūrijo akmeninę grotą ir pastatė medinę koplyčią. Jam talkinęs Kartenos klebonas iš Prancūzijos Lurdo parvežė Švč. Lurdo Marijos, o iš Švėkšnos bažnyčios šventoriaus – Kristaus su kryžiumi skulptūrą.
Sovietmečiu Lurdas buvo apleistas, o atnaujintas Atgimimo laikais.
Prieš 15 metų Kartenos bendruomenės iniciatyva buvo restauruota koplyčia, kurioje kabo kraštietės dailininkės Reginos Songailaitės-Balčikonienės nutapyti angelų paveikslai bei stovi XVIII a. pabaigoje darytas meniškas vėlyvojo baroko altorius, parvežtas iš senosios Budrių bažnyčios.

 11,619 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes