Štai taip atrodė Kretingos dvaro rūmų veranda prieš kone 100 metų (viršuje), o štai taip ji atrodo šiandien. ,,Švyturio" foto koliažas.

Praėjęs penktadienis, 2020-ųjų rugpjūčio 28 d., įeis į Kretingos istoriją, kaip miesto muziejininkų triumfo diena, kai beveik po šimtmečio pertraukos grafų Tiškevičių rūmai Kretingoje įgavo autentišką vaizdą ir išplanavimą, atstačius istorinę, reprezentacinę dvaro rūmų verandą.


Muziejininkų pergalė

Vakar dvaro parke, šalia duris atvėrusios restauruotos rūmų verandos skambėjo muziejaus ir miesto šeimininkų bei svečių sveikinimai bei džiaugsmingos padėkos visiems, padėjusiems įgyvendinti restauracijos projektą.


„Ši diena yra kiekvieno muziejininko triumfas, su nuo veido nenuslenkančia šypsena kalbėjo Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė. – Šis įvykis yra meilės savo miestui, savo kraštui išraiška. Dėkoju visai Kretingos visuomenei, kurie 2012 m. dėjo parašus dokumentuose, nulėmusiuose, kad veranda būtų atstatyta. Ir linkiu mūsų rajono valdžiai tikro žemaitiško atkaklumo ir užsispyrimo nugriauti ir tą senąjį bendrabutį, kad visa senoji sodyba atgimtų“.

Kretingos muziejaus nuotr.

Verandą pašventino Astijus Kungys
Verandos duris ir laiptus pašventino Kretingos žmogus-ugnis, paskutines dienas kretingiškiams klebonaujantis Astijus Kungys.
Primindamas rūmų istoriją klebonas pasidžiaugė, kad pirmieji statinio akmenys Kretingoje buvo skirti būtent šventyklai, ir kad šio krašto kūrėjas buvo uolus katalikas karžygys Jonas Karolis Chodkevičius.
„Ir jis iškovojo teisę, kad kuršių žemėje gimtų miestas. Ir šio miesto ženklu tapo Dievo Motina su kūdikėliu ant rankų. Ačiū Dievui, kad Lietuvai atkūrus nepriklausomybę šis Kretingos ženklas buvo sugrąžintas“, – kalbėjo klebonas.
Šventindamas atrestauruotą verandą A. Kungys prašė Dievo palaiminimo visiems, žengiantiems pro šias duris į istorijos, kultūros, meilės Dievui ir žmogui židinį.
„Kaip mūsų tautiškoje giesmėje giedame „Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia“, čia ir yra mūsų stiprybė, nes čia yra mūsų praeitis. Ir tai yra dalelė visos Lietuvos“, – kalbėjo dvasininkas.

Atgimė istorinė Kretingos dvaro rūmų veranda
Penktadienį, po beveik šimtmečio pertraukos, šioje verandoje vėl suskambo ir muzika.
Atstatyta istorinė veranda – tai tik vienas iš jau suplanuotų unikalaus Kretingos dvaro rūmų bei jų prieigų tvarkymo darbų.
Grafų Tiškevičių rūmai yra vienas svarbiausių Kretingos perlų, šiemet galinčiu pasigirti ir rekordiniu lankytojų skaičiumi.
Kretingos rajono mero Antano Kalniaus teigimu, planuojama tikslingai ir toliau investuoti į dvaro rūmų bei jų prieigų tvarkybą.

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius (iš kairės), Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė ir UAB „Pamario restauratorius“ direktorius Valdas Kliukas kerpa juostelę. Autorės nuotr.

„Šiuo metu jau rengiamas Kretingos muziejaus oranžerijos tvarkymo projektas. Taip pat ruošiamės dvaro parko prieigose esančio seno sovietinio bendrabučio griovimo darbams. Kartu muziejus puoselėja ir planus atkurti dvaro parko fontaną „Nykštukas“, o ateityje – ir kitus du istorinius fontanus“.

Per pusmetį ketinama iš šio bendrabučio iškeldinti paskutinius gyventojus ir imtis šio svetimkūnio nugriovimo darbų.


Dvaro rūmų veranda atstatyta pagal išlikusią ikonografinę medžiagą.
„Šiuo projektu įgyvendinome muziejaus viziją įrengti naują, įvairiems renginiams skirtą Kretingos kultūrinę erdvę. Taip pat buvo išspręstos gaisrinės saugos bei žmonių evakuacijos, o įrengus specialų keltuvą – ir žmonių su negalia patekimo į muziejų problemos“, – pabrėžė V. Kanapkienė.

Vakar pirmąjį koncertą čia surengė Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras bei Klaipėdos „Mėmelio kvartetas“.
Paskutines dienas kretingiškiams klebonaujantis Astijus Kungys pašventino istorinę verandą.

Restauracija kainavo 224 tūkst. eurų

Atstatyta istorinė Kretingos dvaro rūmų veranda visuomenei pristatyta penktadienį, Jono Karolio Chodkevičiaus, Kretingos miesto įkūrėjo, 460-osioms gimimo metinėms skirto renginių ciklo metu.

Kretingiškių vardu rožę pasodino ir rajono galva Antanas Kalnius.
Prie Kretingos dvaro pasodinta ir Lietuvos kariuomenės rožė.
Rožę prie dvaro pasodino ir ištikimiausi muziejaus rėmėjai.


Penktadienį verandoje, po beveik šimtmečio pertraukos, vėl suskambo ir muzika – pirmuosius koncertus čia surengė Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras bei Klaipėdos „Mėmelio kvartetas“.
Atstatymo darbus atliko VĮ „Lietuvos paminklai“ skelbtus verandos tvarkybos ir rekonstravimo viešųjų pirkimų konkursus laimėjęs rangovas UAB „Pamario restauratorius“.

Bendra statybos darbų vertė – 224 tūkst. eurų. Iš jų 43,3 tūkst. eurų skyrė Kultūros paveldo departamentas, 119 tūkst. – LR Vyriausybė, likusią dalį – Kretingos rajono savivaldybė.

Buvo iššautos trys salvės – Kretingos įkūrėjo J. K. Chodkevičiaus, rūmų statytojų grafų Tiškevičių ir Lietuvos garbei.

Daugiau apie Grafų Tiškevičių rūmų istorinę verandą:
• Nacionalinio reikšmingumo kultūros vertybė – Kretingos dvaro rūmai – susideda iš rytinio ir vakarinio korpusų, tarp kurių įsiterpusi oranžerija – Žiemos sodas.
• Prie rytinio rūmų korpuso galinio fasado sienos įrengta veranda buvo skirta parko apžvalgai ir poilsiui.
• Pro verandą į Baltąją (pokylių) salę patekdavo į šventes pakviesti grafų Tiškevičių svečiai, kuriems čia grodavo pučiamųjų orkestras.
• Istorinė veranda buvo nugriauta po Pirmojo pasaulinio karo.
• 1968 metais jos vietoje pristatytas keturių aukštų Žemės ūkio technikumo mokomasis korpusas, sudarkęs rūmų ansamblio visumą bei istorinio parko kraštovaizdį.
• Galimybė pilnai atkurti istorinį pagrindinės grafo Juozapo Tiškevičiaus rezidencijos – Kretingos dvaro rūmų pastato vaizdą ir išplanavimą atsirado tik 2015 metais, nugriovus sovietinį svetimkūnį.

 9,972 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes