Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro patalpos šiandien buvo išdezinfekuotos. Aisto Mendeikos nuotr.

Kartenoje bus skelbiama ekstremali padėtis, siekiant sustabdyti koronaviruso COVID-19 plitimą. Miestelyje nustatyti 25 užsikrėtimo atvejai.

Tokį sprendimą šiandien (pirmadienį) į neeilinį posėdį susirinkusi priėmė Kretingos rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų vadymo komisija.

“Ir vėl gelbėsim Karteną”, posėdyje sakė jo pirmininkė, Administracijos direktorė Jolanta Girdvainė.

Pristatydama padėtį minimame miestelyje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Kretingos skyriaus vedėja Dalia Jociuvienė atkreipė dėmesį, kad Kartena ir vėl tapo koronaviruso židiniu rajone dėl gyventojų nesąmoningumo.

„Nuo pavasario Kretingos rajone koronavirusu susirgo 104 asmenys, 62 pasveiko, 4 mirė, bet sergamumas ypač sparčiai didėja pastarosiomis dienomis. Nuo praėjusio pirmadienio, spalio 12 d., iki šio pirmadienio susirgo 32 asmenys. Liūdina tai, kad atlikus analizes paaiškėjo, jog daugiau nei 60 proc. atvejų – susiję“, – pasakojo D. Jociuvienė.

Kartenoje nustatyti 2 koronaviruso židiniai – Kartenos kultūros centro ir Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro.

Štai tokia iškaba ant Kartenos kultūros namų durų liudija čia nustatytą koronaviruso židinį. Aisto Mendeikos nuotr. 

„Pirmas asmuo iš kultūros centro susirgo spalio 8 d., po to susirgo 7 pirminiai kontaktai, kurie artimai bendravo su pirmuoju užsikrėtusiuoju, o dabar jau išplito antriniai susirgimai. Tai yra, kai užsikrečiama ne nuopirminio atvejo, o nuo pirminio atvejo kontaktų, – toliau pasakojo D. Jociuvienė. – Nagrinėdami meno kolektyvų koronaviruso židinį susidūrėme su problemomis. Susirgę ir kontaktiniai asmenys su mumis nebendradarbiavo geranoriškai, savu laiku nenurodė visų kontaktų. Apie juos sužinojome tik užfiksavę kitus susirgimus. Tada ir paaiškėjo, kad jie turėjo kontaktų su pirminiais susirgusiais atvejais“.

Kitas židinys – Kartenos mokykla, kurioje serga 3 pedagogai ir 1 ikimokyklinio amžiaus vaikas. Tačiau D. Jociuvienė pabrėžė, kad atliekant epidemiologinį tyrimą nustatyta sąsajų su Kartenos kultūros centru.

Šiandien Kartenos mokyklą dezinfekavo Klaipėdos higienos ir sanitarijos centras. Aisto Mendeikos nuotr.

Šiuo metu saviizoliacijoje yra 52 su mokykla susiję asmenys. Ugdymo veikla įstaigoje vyksta nuotoliniu būdu.

Be Kartenos, rajone yra izoliuota dar 16 asmenų, susijusių su židiniu kurorte – Palangos reabilitacijos ligonine, kurioje vienam ligoniui susirgus nuo jo užsikrėtė nemažai pacientų ir darbuotojų.

Iš viso nuo spalio 12 d. Kretingos rajone saviizoliacijoje yra 108 asmenys.

„Taip pat rajone yra ir šeiminių židinių, kurie atsiranda, susirgus vienam šeimos asmeniui. Stebime tokią tendenciją, kad jei žmogus susirgo besimptome forma, netiki liga. Turime įtarimų, kad kai toks asmuo yra izoliuojamas, nesilaiko izoliacijos reikalavimų nebendrauti su kitais šeimos nariais, gyventi atskirame kambaryje. Po savaitės pastebime, kad jau serga kiti šeimos nariais. Deja, negalime teigti, kad žmonės sąmoningi. Beje, šiandien jau užregistruoti 3 nauji užsikrėtę asmenys ir kol kas nežinau, ar jie susiję su minėtais židiniais“, – toliau kalbėjo D. Jociuvienė.

Po ilgokų diskusijų, ar verta Kartenoje imtis griežtų apribojimo priemonių, ar ne, daugumos sprendimu buvo nuspręsta dviem savaitėms Kartenoje paskelbti infekcijos plitimą ribojantį režimą, tai yra, skelbti ekstremalią padėtį, ir uždrausti miestelyje visus uždarus ir atvirus kultūrinius, sportinius bei kitus laisvalaikio renginius, uždrausti ligonių lankymą Kartenos slaugos ligoninėje, nuotolinį ugdymą taikyti ne tik Kartenos mokyklos vyresniųjų klasių moksleiviams, bet ir visoms keturioms darželio grupėms.

Tiesa, pastarajam sprendimui kategoriškai nenorėjo pritarti rajono meras Antanas Kalnius, nerimaudamas dėl, jo žodžiais tariant, visiško miestelio užblokavimo. Be to, meras abejojo, ar nedarbingumo pažymėjimą gaus visų darželio grupių tėveliai. Tačiau Kretingos Pirminės sveikatos priežiūros centro vadovui Arnui Juškiui paaiškinus, jog tuo atveju, jeigu rajone skelbiama ekstremali padėtis dėl infekcinių ligų plitimų, nedarbingumo pažymėjimus gali gauti visi tėveliai, kurių vaikai lanko darželį arba pradines klases. Dėl to komisija ir apsisprendė miestelyje paskelbti ekstremalią padėtį.

Komisija taip pat nusprendė dviems savaitėms rekomenduoti gyventojams atsisakyti Šv. Mišių lankymo, susibūrimų asmeninėse šventėse.

Pavasarį Kartena jau buvo tapusi koronaviruso židiniu rajone. Tą kartą infekcija išplito slaugos ligoninėje.

 

 134,775 peržiūrų (-a)

60% LikesVS
40% Dislikes
3 thoughts on “Dėl dviejų koronaviruso židinių Kartenoje skelbiama ekstremali padėtis”
  1. Kažkaip skaičiai nesueina🙄. Ir vienaip skaičiuoju, ir kitaip-na, nesigauna 104 nors tu ką…Dalis susirgusių nei nei prie pasveikusių, nei prie numirusių. Arba skaičiai ne tie, arba… Bet čia grynai tik mano nuomonė🤣

  2. Biudžetininkai dabar turi sirgti ????Ar išdrįsite kas prakalbėti? Netylėkite,negalvokite ,kad tai baigsis geruoju.Visi kentėsime! Galvojate,jog tie pinigai jus išgelbės? Žmonės būkite drąsūs! Junkiyėd į grupes facebooke Neabejingi ,Vardan išlikimo!

  3. Man labai patiko kad nesilaiko savo izoliacijos ir nebūna kitam kambary jei vienas iš šeimos nariu susirgo !!! . O kaip ten izoliuotos jei šeima gyvena vieno miegamojo bute 6 asmenys???!!!!
    3 vaikai mama , močiute ir dėde !!!

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE