Valstybės dovana – 200 eurų dovana poilsiui – pasinaudojo anaiptol ne visi Kretingos rajono medikai. Pavyzdžiui, tik du iš Kartenos, kuri per pirmąją karantino bangą buvo pelniusi vieno iš didžiausių koronaviruso židinių vardą šalyje.  

Pasinaudojo apie 80 proc. medikų
Šia valstybės dovana pasinaudojo apie 80 proc. Kretingos šeimos medicinos centro darbuotojų, kaip sakė įstaigos vadovė Augenija Juknevičienė: „Esant nedideliam mūsų kolektyvui, tarpusavyje pasitarėme, kas vieną laisvesnę dieną pasiėmė, kas ilgesnį savaitgalį, tad tikrai praktiškai visi tuo ir pasinaudojo. O kelios darbuotojos ar buvo susirgusios, ar negalėjo, nespėjo, bet apskritai dauguma – visi.“
A. Juknevičienė džiaugiasi ir pati spėjusi pasinaudojusi šia galimybe pailsėti: „Tai nėra kažkas stebuklingo, poilsis truko dvi dienas, bet tikrai vertinu tai kaip dėmesį parodytą medikams.“


„Tikrų pinigų niekas negavo, mes galėjome pasirinkti, kur norime ilsėtis, kokiose įstaigose, išsirinkti iš jų siūlomų programų. O jau nuvažiavus mums buvo rezervuotos vietos, tik iškart įėjus reikėjo užsiregistruoti, registratūroje parodyti gydytojos licenzijos numerį, kad poilsis mums priklauso. Patys būdami medikais jaučiam stiprų savisaugos instinktą – saugotis ir nevažinėti kur papuola. Vienur siūlė dvi nakvynes su mažiau procedūrų, kitur vieną nakvynę su daugiau procedūrų. Aš pati net neišnaudojau visko, kas įėjo į poilsio paketą, daugiau po Druskininkų apylinkes pasivaikščiojau. Kas kad vienus kokius pietus praleidi, užtat kiek pamatai“, – pasakojo medicinos centro vadovė.

Dėmesys medikams nustebino
Rasutė Viskontienė, Šeimos medicinos centro slaugytoja, irgi džiaugiasi dar prieš antrąją karantino bangą spėjusi pailsėti: „Gerai tas dėmesys. Važiavome į Birštoną, kur seniai lankiausi. Nedaug tų procedūrų, didesnis tikslą turėjome tiesiog pailsėti. Kartu važiavo ir vyras, ir dukra, tad pailsėjom su visa šeima“.
Medikė pripažįsta, kad pirmą kartą išgirdusi žinią net nustebo, to nesitikėjo. „Tačiau, kai visi ėmė kalbėti, nusprendėm, kad nereikia „tempti į naktį“ ir neatidėlioti. Tad ilsėtis išvykome dar spalio pradžioje“, – sakė R. Viskontienė.
Kalbėdama apie poilsį medikė negali pamiršti ir darbo: „Sunkiausias darbas buvo per pirmąjį karantiną, didelė darbo dalis telefonu ir kompiuteriu. Sunku buvo ir tai, kad dar nieko nežinojom apie ligą. Skambina, klausia, o nežinai ir ką žmonėms atsakyti. Buvo daugiau darbo telefonu,bet reikdavo ir priimti pacientus, kam siūlus ištraukti, kam žaizdą užsiūti. Tokie dalykai, kurių laukti nebuvo galima, tuomet įsileisdavom pacientus pro atskirą įėjimą. Tvyrojo baimė. Dabar gal daugiau žinom, bet vis tiek yra nerimo, nes turim visi vyresnių artimųjų, tad griežtai laikomės visų nurodymų iš aukščiau.“

Visai kitokia situacija Kartenoje
Kaip teigia Kartenos pirminės sveikatos priežiūros centro slaugytoja Rasa Prialgauskienė, kuri ir pati nesiilsėjo, šia išmoka pasinaudojo vos dvi įstaigos darbuotojos!
„Iš dvidešimt darbuotojų, mano žiniomis, išmoka pasinaudojo tik dvi. Gal būt todėl, kad dauguma darbuotojų yra vyresnio amžiaus, tuo labiau, kad mes neturime laiko. O kas už mus padirbs? Yra darbuotojų, kurios dirba už vieną etatą ir ketvirtį, tad būtų labai sudėtinga kažkur išvažiuoti. Man pačiai visai nebuvo laiko, kad ir situacija pasikeitė. Jei bent laikas būtų ilgesnis, gal ir atsirastų galimybė. Girdėjome, kad gal būt jį pratęs,“ – sakė slaugytoja.

Medikai vis dar gali pasinaudoti šia galimybe pailsėti iki gruodžio 15 dienos
Nuo 2020 m. rugsėjo mėn. 1 d. iki 2020 gruodžio 15 d. Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai gali pailsėti Lietuvos SPA centruose, kaimo turizmo sodybose ar sanatorijose, taip pat pakeliauti po Lietuvą, rinktis ekskursijas su gidu, lankytis muziejuose ir pan. Jie turės galimybę nemokamai pasinaudoti turizmo paslaugomis, kurių vertė – iki 200 eurų, o paslaugų suteikimo kainą kompensuos valstybė.

Šiai priemonei numatyta 10 mln. eurų. Priemonė bus įgyvendinama per viešąją įstaigą „Keliauk Lietuvoje“.
Sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojai, norintys pasinaudoti šia priemone, galės pasirinkti patinkančius atostogų Lietuvoje pasiūlymus ir vieną kartą įsigyti turizmo paslaugų iš pasirinkto turizmo paslaugų teikėjo.

Užsisakius paslaugų, kurių kaina iki 200 eurų, nepanaudota dalis nebus kompensuojama. Tie sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, kurie norės gauti paslaugų už daugiau nei 200 eurų, skirtumą turės padengti savo lėšomis.
Sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų, norinčių pasinaudoti valstybės kompensuojamomis turizmo paslaugomis, bus prašoma su savimi turėti ir teikėjui pateikti profesinį pažymėjimą ir jo kopiją ar galiojančios licencijos numerį, taip pat asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir jo kopiją.

 5,626 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes